Dovolenka 2022: Kam sa vybrať s deťmi a užiť si to naplno?

Dovolenka 2022: Kam sa vybrať s deťmi a užiť si to naplno?
  • 09.07.2022
  • Michaela Kožáková

Prázdniny sa začali a vy premýšľate, kam sa vybrať na skvelú rodinnú dovolenku? Nielen vám, ale určite i vašim deťom, vnúčatám či krstniatkam sa žiada stráviť pár výnimočných dní niekde inde ako na chalupe či u babky na záhrade. 

Konečne sa situácia s koronou ukľudnila a my sa môžeme bez obáv a stresu vybrať niekam k moru. Mnohí z nás už pravdepodobne dovolenku naplánovanú majú a odrátavajú posledné dní do odchodu. A možno niektorí čakajú na výhodnú ponuku last minute. 

Cestovať s deťmi môže byť trochu náročné. Samozrejme, záleží to od ich veku. Zložité môže byť i balenie, ak sa chystáte ísť lietadlom. Presun a cesta sú zase únavné a niekedy zdĺhavé. Avšak tých niekoľko dní na slnkom vyhriatej pláži a v príjemnom hoteli vám pomôžu zabudnúť na všetky tie starosti a strasti spojené s cestou.

Pri výbere destinácie pre rodinnú dovolenku zohrávajú hlavnú úlohu deti. Pláž by mala byť bezpečná, s pozvoľným vstupom do mora. Potešia i detské ihriská v okolí. Tínedžeri si zase užijú animačné aktivity, prípadne návštevu zábavného parku. 

Poďte sa s nami pozrieť na zopár „family–friendly" (vhodné pre rodiny) destinácií. Ak ešte nemáte naplánovanú dovolenku, možno sa necháte inšpirovať. 

Pozri aj: Dovolenka 2022: Milovníci histórie, kam by ste si to mali tento rok namieriť?

Tenerife

Zdroj: INSTAGRAM/tenerife.canary.islands

Tenerife

Tenerife, prezývané aj Ostrov večnej jari, láka každoročne milióny turistov, ktorí si sem chodia  užívať slnko svietiace po celý rok a objavovať ohromujúce prírodné krásy. Tento malý kanársky ostrov ponúka viac než len nádherné pláže, ktoré môžete vidieť na internetových stránkach cestovných kancelárií.

Tenerife, s treťou najväčšou sopkou na svete, je ostrov, ktorý vás bude rozmaznávať prírodou a bohatým kultúrnym životom. Tento krásny kus zeme, nachádzajúci sa v Atlantickom oceáne, s rozlohou 2000 kilometrov štvorcových je rajom pre chodcov, surfistov či potápačov. Predstavuje tiež jednu z najobľúbenejších dovolenkových rodinných destinácií v južnej Európe.

Tenerife ponúka vskutku kúzelné pláže. Medzi tie najrozvinutejšie, s množstvom hotelov, reštaurácii a športových možností, patria zlatisté piesky rodinne orientovanej pláže Playa de Las Vistas a luxusné enklávy okolo Playa del Duque, na pobreží Costa Adeje na západe ostrova. Menšie prírodné pláže s tmavším pieskom zase pokrývajú celé pobrežie východne od Los Cristianos. 

Pre deti je obrovským zážitkom dobrodružná plavba za pozorovaním veľrýb a delfínov vo zvlnených vodách v okolí ostrova. 

Jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií pre rodiny na Kanárskych ostrovoch je prírodný park s názvom Loro Park, ktorý je situovaný neďaleko Puerto de la Cruz. Nájdete tu jednu z najväčších zbierok papagájov na svete, veľké delfinárium a rozsiahle akvárium s podvodným tunelom, kde sa môžete prechádzať, zatiaľ čo vám nad hlavou plávajú žraloky a iné morské živočíchy.

Na ostrove Tenerife máte možnosť vyberať si z niekoľkých ponúk ubytovania pre rodiny – od apartmánov až po hotely s detskými klubmi a pútavými aktivitami pre vaše ratolesti. 

Antalya

Zdroj: INSTAGRAM/joyciee_x

Antalya

Turecko už dávno predstavuje overenú klasiku, kde si na svoje prídu nielen všetky vekové kategórie, ale aj každý dovolenkár i s tými najnáročnejšími požiadavkami. Turecká riviéra je lemovaná hotelmi so špičkovými službami, s množstvom bazénov, all inclusive ponukou a dlhými plážami.

Slovenské cestovné kancelárie dokonca majú v určitých hoteloch svojich animátorov, ktorí sa postarajú o pestrý program pre tých najmenších, ale i o večernú zábavu pre dospelých. V Turecku zažijete skvelú dovolenku plnú oddychu a relaxu i vy, zatiaľ čo vaše deti sa budú baviť v hotelových minikluboch. 

Antalya ponúka množstvo aktivít pre každého. Ak si chcete dopriať prehliadku pamiatok, Aspendos a labyrint starého mesta Antalya patria medzi tie najatraktívnejšie miesta. Krásne mesto Antalya je skvelým východiskom pre celodenné výlety. Priaznivcov správneho dovolenkového leňošenia potešia rozsiahle pláže Lara a Konyaalti. 

Ak sa chystáte na dovolenku do Antalye, vezmite deti do delfinária a aqualandu s rôznymi atrakciami. Uvidíte tu delfíny, tulene a biele veľryby, ktoré vám predvedú zábavnú show. 

Veľkým zážitkom je i návšteva zábavného parku s názvom Land of Legends. V tomto parku s rozlohou 63 tisíc hektárov sa nachádza 43 vodných atrakcií, 72 šmykľaviek a bazén na surfovanie, umelé more s reálnymi vlnami, plavecké bazény ako pre dospelých, tak aj pre deti.

Inšpiruj sa: Dovolenka 2022: Kam vycestovať za luxusom?

Makarská riviéra

Zdroj: INSTAGRAM/visit.makarska

Makarská riviéra

Známa Makarská riviéra sa rozprestiera v dĺžke 60 kilometrov medzi mestami Brela a Gradac, pričom hlavným mestom je Makarska. Riviéra je jednou z najznámejších turistických lokalít na chorvátskom pobreží a je mimoriadne obľúbená medzi návštevníkmi.

Makarská riviéra patrí medzi jedno z najkrajších stredísk s množstvom nádherných pláží, borovicových lesov, trblietavej vody a pokojných zátok. Oblasť je známa impozantným pohorím Biokovo s výhľadom na pobrežnú oblasť. Chorvátske pobrežie je tým pravým miestom pre dokonalý oddych pri mori s vašimi deťmi. Môžete tu relaxovať na nekonečných plážach a objavovať pokojné zákutia.

Zbaľte batoh a namierte si to do Drašničke Vrulje, ktorá sa nachádza približne 3 kilometre od malebnej dedinky Drašnice. V tieni voňavých borovíc si spravte príjemný piknik. Preskúmajte aj kúzelné zátoky lemujúce pobrežie. 

Okrem vodných radovánok v priezračných vodách Jadranu si môžete vychutnať množstvo atrakcií, ktoré vaše deti budú milovať. Určite zavítajte do Hvezdárne a Astroparku Makarska. Toto jedinečné observatórium leží na kopci neďaleko mestskej pláže na pamätníku všetkých
padlých vojakov 2. svetovej vojny z Makarskej riviéry. Členovia organizácie Orion tu pravidelne organizujú rôzne vedecké semináre, podujatia a prednášky pre deti a mládež. 

Zájdite do botanickej záhrady, dajte si lahodnú zmrzlinu a prejdite sa kamennými uličkami centra Makarskej alebo sa vybláznite v aquaparku Sharko.

Keňa

Zdroj: INSTAGRAM/kenya__safari

Keňa

Názov tejto krajiny je takmer synonymom slova safari. Na našej planéte existuje len málo takýchto miest, ktoré vyžarujú takého ducha dobrodružstva a romantiky ako Keňa. 

Táto východoafrická krajina s 52 miliónmi obyvateľov ponúka panoramatické hory, tajomné údolia, pobrežné raje a savanový bióm, ktorý sa rozprestiera na ploche viac ako pol milióna kilometrov štvorcových.

Vidieť húfy pakoní, ktoré sa preháňajú cez savanu počas Veľkej migrácie v Maasai Mara, pozorovať slony v Amboseli alebo obdivovať jazero Nakuru posiate tisíckami plameniakov, je nezabudnuteľným zážitkom ako pre deti, tak i pre dospelých. 

Absolvujte safari, navštívte centrá či sirotince, kde sa miestni starajú o osirelé, zranené žirafy, slony, zebry a iné africké zvieratá. 

Užite si kopu zábavy v kenskom vodnom parku Splash Water World, ktorý ponúka vzrušujúce, akčné šmykľavky. 

V Keni sa môžete ubytovať v pôvabných vilách a štýlových kempoch. Areály disponujú reštauráciami, spoločenskými miestnosťami, bazénmi. Máte dokonca k dispozícii sprievodcu, ktorý vás povodí po okolí. 

Neprehliadni: Dovolenka 2022: Pobyt v ktorých destináciách ťa vyjde najlacnejšie?

Sardínia

Zdroj: INSTAGRAM/visit_sardinia_

Sardínia

Čarovná Sardínia je ideálnou destináciou pre rodiny s deťmi vďaka pomerne krátko trvajúcemu letu, fantastickému počasiu a krásnym plážam s pozvoľným vstupom do mora a jemnučkým pieskom. 

Sardínia je krajinou kontrastov. Od tyrkysových vôd a podmanivých pláží až po skalnaté horské štíty vysoké viac ako 1800 metrov. Vo vnútrozemí vás ostrov prekvapí divokou horskou krajinou, mohutnými skalnými útvarmi, skrytými údoliami a tradičnými dedinkami, ktoré sú z veľkej časti nedotknuté turizmom.

Ubytovanie na tomto nádhernom ostrove je rovnako rozmanité ako Sardínia sama – od štýlových vidieckych penziónov až po all inclusive plážové rezorty určené pre pravú rodinnú dovolenku.

Najznámejšia z pláží Sardínie je idylická zátoka Costa Smeralda, Smaragdové pobrežie, na severovýchode ostrova. V 70. rokoch 20. storočia toto miesto predstavovalo špičkové luxusné stredisko pre bohatých. Dnes je tvorené zmesou prvotriednych a rodinných dovolenkových rezortov.

Vyberte sa trajektom z malého prístavu Palau do La Maddalena, jediného mesta na súostroví v Bonifaciskom prielive medzi Sardíniou a Korzikou. Zamierte si to na niektorú z krásnych pláži, postavte si pieskový hrad alebo len tak chytajte bronz.

Vydajte sa na plavbu z prístavu v Alghere na špičku Capo Caccia. Navštívte rozprávkovú jaskyňu s názvom Grotta di Nettuno s množstvom stalagmitov a stalaktitov, ktoré sa odrážajú v podzemnom jazere.

Deti sa určite potešia, ak ich vezmete do jedného z najväčších akvárií v Taliansku s názvom Cala Gonone alebo zajazdiť si na koňoch či oslíkoch.

Dubai

Zdroj: INSTAGRAM/visit.dubai

Dubaj

Ak si myslíte, že Dubaj je ideálnou destináciou len pre nákupné maniačky, instagramové influencerky a novomanželov, tak sa mýlite. Orientálny Dubaj predstavuje dokonalú destináciu pre rodiny s deťmi. Ani týždeň vám pravdepodobne nebude stačiť na to, aby ste si ho užili plnými dúškami. 

Strávte čas na krásnej a bezpečnej pláži Kite Beach s monumentálnym Burj Al Arab v pozadí. Pláž je čistá, vybavená trampolínami, skate parkom, detskými ihriskami. 

Dubaj je plný pestrých a zaujímavých zábavných parkov. Nevynechajte Legoland, Montiongate či vzrušujúci IMG Worlds of Adventure s rôznymi dráhami, vláčikmi a kolotočmi. 

Prekvapte svoje deti a vezmite ich do Akvária a podvodnej zoologickej záhrady, ktorá je domovom tisícky vodných živočíchov. Stretnite sa v tvárou v tvár so žralokmi či rajami. 

Vydajte sa za dobrodružstvami do púšte a zajazdite si na hrbatých ťavách. Schlaďte sa v Ski Dubai nachádzajúcom sa v nákupnom centre The Dubai Mall. Vďaka obrovskému svahu, sedačkovej lanovke, bobovej dráhe a mnohým ďalším aktivitám sa budete cítiť ako v strede Álp.

Navštívte tiež Oli Oli, ktoré je prvým experimentálnym múzeom detských hier v Dubaji. Priamo v centre Dubaja môžete tiež nájsť biodom s názvom The Green Planet. Vnútri sa nachádza tropický dažďový prales, ktorý je domovom viac ako 3000 rastlín a živočíchov.

Neprehliadni: Dovolenka 2022: Top dovolenkové destinácie pre milovníkov prírody


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Iveta Moravčíková 10.07.22 13:28

IM
karma
100.00

V dnešnej situacii tak len tu u nás nejaká zoo

  • 1
Odpovedať

Emma Nakls 05.05.23 08:56

EN
karma
-1.00

dovolenky s detmi si vieme uzit ale to balenie predtym je hrôza, vsetko je to len na mne, tento rok by sme uz potrebovali aj nove kufre ale neviem odkial kupovat

  • 0
Odpovedať

Lujza Nedke 10.05.23 09:28

LN
karma
-1.00

ja som velmi spokojna s kuframi od najkufre, maju tam velmi velky vyber, urcite si nejake najdes

  • 0
Odpovedať

Anna Nusk 15.05.23 13:44

AN
karma
-1.00

ako mame dieta tak su to uplne ine dovolenky, musim viac rozmyslat pri baleni aby mu cosi nechybalo

  • 0
Odpovedať

Beáta Havala 21.05.23 13:40

BH
karma
-1.00

mame takmer rocne dieta a dost rozmyslame ci s nim ist na dovolenku, ci si ju vôbec budeme vediet uzit

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 16.03.24 16:03

KS
karma
133.00

Alebo spoznávať krásy Slovenska :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní