Probiotiká a deti – kedy ich podať a ako môžu pomôcť?

Probiotiká a deti – kedy ich podať a ako môžu pomôcť?

Zdravie dieťaťa je pre mamu prvoradé. Ak je spokojné dieťa, je spokojná aj mama. V prípade malých detí však často môžu zaúradovať nepríjemné a dlhotrvajúce koliky, črevné problémy v podobe zápchy či hnačky, ale aj alergie, ktoré pohodlie dieťaťa značne narušujú. To sa často neobíde bez neutíchajúceho plaču. Aj keď príčin môže byť mnoho, často ide o nevyvážený pomer baktérií, ktoré sa nachádzajú v tráviacom trakte. Ako dieťatku pomôcť?

Baktérie sú v trávení prirodzenou súčasťou

Baktérie sa nachádzajú všade okolo nás. Najmä malé deti býva problém ustriehnuť, aby všetko neoblizovali a nedávali do úst. Baktérie sú prirodzenou súčasťou aj ľudského organizmu. Na bezproblémové fungovanie trávenia je však potrebný vyvážený pomer baktérií. V prípade premnoženia patogénnych druhov baktérií môže dôjsť k mnohým zdravotným problémom, ktoré sú často pozorovateľné aj u detí, napríklad vo forme črevných problémov. Čas od času môže problémy narobiť aj užívanie niektorých druhov liekov, ktoré narúšajú prirodzenú črevnú mikroflóru detského organizmu. Prvou pomocou sú probiotiká, ktoré dokážu škodu rýchlo napraviť.

Odporúčame: Probiotiká: Prevencia a ich význam pri liečbe množstva ochorení

črevné problémy u detí

Zdroj: Shutterstock®

Probiotiká, prebiotiká, symbiotiká?

Okrem známych probiotík ste už určite niekde zachytili aj pojmy ako prebiotiká a symbiotiká. Viete čo znamenajú? Plnia rovnakú funkciu ako probiotiká?

  • Probiotiká plnia dôležitú úlohu a sú pre náš organizmus mimoriadne prospešné. Ide o živé kultúry mikroskopických organizmov, ktoré nielen napomáhajú k správnemu a zdravému tráveniu, ale priaznivo ovplyvňujú aj našu imunitu. Medzi probiotiká zaraďujeme známe druhy kmeňov ako laktobacily, bifidobaktérie, streptokoky, enterokoky a iné.
  • Prebiotiká sú nestráviteľné zložky potravín, ktoré sú naopak vhodnou potravou pre baktérie nachádzajúce sa v našich črevách. Ak majú baktérie k dispozícii dostatok prebiotík, sú zabezpečené vhodné podmienky pre množenie a zakladanie nových kolónií prospešných črevných baktérií.
  • Symbiotiká tvoria kombináciu probiotík a prebiotík. Účinok symbiotík je často silnejší ako účinok klasických probiotík.

Neprehliadni: Prebiotiká alebo probiotiká? Vieš, ako ich rozoznať?

probiotiká u detí

Zdroj: Shutterstock®

Probiotiká a deti? Po akých siahnuť?

Odporučil vášmu dieťaťu pediater užívanie probiotík? Kým u novorodencov sa probiotiká odporúčajú najmä v prípade predčasne narodených detí či detí narodených cisárskym rezom, u starších detí môže ísť o doplnkovú liečbu k antibiotikám. Vedeli ste, že významným zdrojom probiotík je aj samotné materské mlieko? Probiotiká je dobré užívať aj v období tehotenstva, pretože môžu byť vhodnou prevenciou proti alergiám a slúžia na vybudovanie imunitného systému dieťatka.

V lekárňach dnes už dostať rôzne druhy probiotík, ktoré sa líšia cenou, formou užitia či množstvom probiotických kmeňov. Vhodný probiotický výrobok by mal obsahovať dostatok živých kultúr, minimálne 1010 na hmotnosť 1 gramu výrobku. Nemenej dôležitá je aj kombinácia zastúpených kmeňov baktérií, a to najmä laktobacilov a bifidobaktérií. Čerešničkou na torte je už len forma, či už siahnete po klasických kvapkách, kapsulách či žuvacích tabletách. Mnoho výrobcov sa snaží deťom užívanie probiotík spríjemniť a neznechutiť a na trhu dnes preto nájdete aj mnohé probiotiká so sladkými ovocnými príchuťami.

Neprehliadni: Probiotiká – ako ich získať prirodzenou cestou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní