Probiotiká – ako ich získať prirodzenou cestou?

Probiotiká – ako ich získať prirodzenou cestou?

Nedávno sme vám priniesli článok o dôležitosti probiotík pre ľudský organizmus. Tieto dobré baktérie, ktoré pozitívne ovplyvňujú telo človeka, je možné prijímať vo viacerých formách. Najľahšie je zájsť do lekárne a nejaké si zakúpiť vo forme tabliet.

Čo však v prípade, ak sa vám nepozdáva užívanie takýchto doplnkov stravy? Poradíme vám, ako do tela dostať dostatočný objem probiotík len pomocou potravín.

Alfou a omegou pre zdravý organizmus je vyvážené stravovanie. Iba v takom prípade dokáže telo získať vyhovujúce množstvo nielen spomínaných probiotík, ale aj vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Ak človek prijíma cukry, tuky a bielkoviny vo vhodnom pomere, telo nepotrebuje nič viac, je zdravé a odolnejšie voči chorobám. Vtedy síce nie je potrebné prijímať žiadne doplnky stravy z lekárne, no nie vždy je to také jednoduché. Ak chcete do svojho tela dostať dostatok probiotík, aby vám napríklad pomohli s určitými zdravotnými problémami, povieme vám, ako na to.

Bude vás zaujímať: Pre toto sú probiotiká pre naše zdravie nevyhnutné!

mliečne výrobky

Zdroj: Shutterstock®

Hlavnú rolu hrajú mliečne výrobky

Potraviny s najvyšším obsahom probiotík sú nepochybne mliečne výrobky a produkty mliečneho kvasenia. Ide hlavne o kyslomliečne potraviny ako sú jogurty, zakysanky, cmar, žinčica či bryndza. Aj keď sa v nich probiotiká nachádzajú prirodzene, dnes sa už aj umelo do kyslomliečnych produktov pridávajú. Je to z dôvodu pasterizácie, počas ktorej sú usmrtené i užitočné baktérie mliečneho kvasenia.

Pravá bryndza je, čo sa týka probiotík, skutočným unikátom. Kým ostatné mliečne produkty najčastejšie obsahujú iba zopár probiotických kmeňov, v bryndzi sa ich môže nachádzať až 28. Najvhodnejšia je pravá nepasterizovaná ovčia bryndza. Probiotiká sa ešte nachádzajú aj v pivovarských kvasniciach, kvasenej kapuste a iných fermentovaných a kvasených produktoch.

Bude vás zaujímať: 6 tipov ako udržať váš domov uprataný každý deň

dôležitá je zelenina

Zdroj: Shutterstock®

Ako na prebiotiká?

Dôležité je postarať sa o dostatočný príjem prebiotík. Probiotikám sa vo vašom tele nebude dobre dariť, ak nebudú mať z čoho prijímať výživu. Opäť sa zastavujeme pri myšlienke, ako nahradiť tablety za zložku stravy. Ide to veľmi jednoducho. V prirodzenej forme sa prebiotiká nachádzajú vo vláknine.

Vysoký obsah vlákniny má zelenina a ovocie. Denne sa odporúča zjesť okolo 400 gramov zeleniny, čo je primeraná dávka potravinovej vlákniny, ktorá v tele poskytne optimálne prostredie pre probiotiká. Prebiotiká sú aj súčasťou potravín obsahujúcich vitamíny skupiny B, napríklad v celozrnnom pečive. Navyše i spomínaná bryndza a kyslá kapusta sú nielen zdrojom probiotík, ale i prebiotík.

Bude vás zaujímať: 7 užitočných rád ako vrátiť život vášmu oblečeniu

znehodnotenie probiotík

Zdroj: Shutterstock®

Dávajte pozor na ich znehodnotenie!

Probiotické mikroorganizmy ľahko znehodnotíte, znemožníte ich rast a rozmnožovanie a dokonca zabijete. V prvom rade môže takáto situácia nastať pri nezdravom stravovaní. Konzervanty, tučné, mastné a nezdravé jedlá či biely cukor rapídne znižujú množstvo dobrých mikroorganizmov v črevnej mikroflóre. Ich počet sa taktiež znižuje pri nedostatku vlákniny, keďže nemajú byť z čoho vyživované.

Ak sa spoliehate na prísun probiotík napríklad z jogurtov, buďte ostražití. V týchto výrobkoch je totiž často nižší obsah probiotík, aký by bol naozaj účinný. Je to z toho dôvodu, že počet životaschopných baktérií už po niekoľkých dňoch skladovania týchto výrobkov klesá. Preto je vhodné ich skonzumovať čo najskôr, aby množstvo probiotík bolo čo najvyššie.

Bude vás zaujímať: Tieto hrady a zámky by ste mali aspoň raz vidieť – III. časť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 22.03.17 16:58

MM
karma
100.00

keď ja zrovna mám problémy s trávením týchto mliečnych produktov

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 19.04.17 21:19

JK
karma
100.00

Skvelý článok mliečne výrobky mám rada a kupujem ich na farme

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní