Poznáš makový olej? Objav jeho účinky na telo, vlasy i pokožku!

Poznáš makový olej? Objav jeho účinky na telo, vlasy i pokožku!

Mnohí mak a pokrmy z neho úplne milujú. Reč je pritom o nesmierne zdravej potravine, ktorú sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Tieto drobné sivé až čierne semienka sú plné dôležitých a telu prospešných látok, najmä mnohých minerálnych látok a stopových prvkov. Možno ste o tom ani netušili, no mak obsahuje napríklad oveľa viac vápnika ako mlieko. Z makových semienok sa pritom pripravuje i olej, ktorý môže byť skvelým pomocníkom pre zdravie aj krásu. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké sú jeho účinky a ako ho používať zvonka i vnútorne!

Čo vieme o maku?

Pestujú sa predovšetkým rôzne odrody maku siateho, latinsky Papaver somniferum. Zaujímavosťou je, že pre obsah ópia je mak v mnohých štátoch zakázané pestovať. Vo väčšine krajín, najmä európskych, sú pre jeho pestovanie prijaté rôzne obmedzenia, aby nedochádzalo k zneužitiu omamných látok. Dnes pestované odrody však majú len minimum týchto látok. Čo sa týka maku siateho, reč je o jednoročnej rastline z čeľade makovité, ktorá pravdepodobne pochádza z oblastí Stredomoria, kde rástla divoko. Rastlina je vzpriamená, má nepravidelne zúbkované listy a kvety červenej, bielej a niekedy i fialkovej farby.

Objavujú sa v letných mesiacoch. Mak je pestovaný pre svoje belavé až modrosivé semená, ktoré sú ukryté v plodoch. Plodom maku je mnohosemenná tobolka, inak známa ako makovica, ktorej farba sa dozrievaním mení. Najskôr je spravidla zelená, nakoniec zhnedne a zdrevnatie. Mak siaty našiel uplatnenie predovšetkým v potravinárskom priemysle, taktiež vo farmácii. Zo semien sa za studena lisuje i veľmi kvalitný olej, ktorý sa používa ako stolový olej a tiež na kozmetické účely. Taktiež je z nich pripravovaný olej pre technické účely, hlavne na výrobu farieb, mydiel a podobne. 

Pozri aj: Papričky Poblano: Prečo jesť tento mexický čili plod?

účinky makového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky maku na zdravie?

Makový olej lisovaný zo semien za studena je veľmi kvalitný a plný dôležitých látok. Obsahuje vysoký podiel esenciálnych mastných kyselín, napríklad i omega-6 mastných kyselín. Je bohatý na vlákninu aj niektoré vitamíny skupiny B či vitamín E. Patrí však i medzi vynikajúce zdroje vápnika. Okrem toho ukrýva aj fosfor, draslík, horčík, železo a ďalšie minerály. Makový olej je možné pri ťažkostiach alebo ako prevenciu užívať po malých lyžičkách ráno i večer, prípadne nájde uplatnenie v studenej kuchyni. Je ideálny do šalátových dresingov, skvelo dochutí i sladké pokrmy. A aké sú jeho účinky? Pre vysoký obsah vápnika je často využívaný ako podporný prostriedok pri liečbe osteoporózy, taktiež v rámci jej prevencie.

Pomáha udržiavať pevné kosti i kĺby. Je veľmi vhodný pre ženy v menopauze, u ktorých je zvýšené riziko rozvoja osteoporózy. Môže pomôcť pri problémoch s vysokým tlakom či vysokou hladinou cholesterolu. Priaznivo tak vplýva na zdravie a funkciu kardiovaskulárneho systému. Rovnako pozitívne vplýva na činnosť tráviaceho traktu a taktiež sa využíva na podporu chudnutia. Okrem toho môže pomôcť pri bolestiach hlavy. Makový olej má tiež upokojujúce účinky na nervový systém. Môže byť používaný pri psychickom vyčerpaní či nadmernom strese. Postará sa aj o pokojnejší spánok a ľahšie zaspávanie. 

vonkajšie použitie makového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Prečo ho používať aj zvonka?

Makový olej sa oplatí používať aj zvonka. V prvom rade je ho možné využiť ako masážny olej. Skvelo tak podporí cirkuláciu a krvný obeh, uvoľní sa svalstvo, čo môže pomôcť napríklad po cvičení. Rovnako je vhodné si takúto masáž dopriať pri bolestiach pohybového aparátu. Okrem toho sa makový olej skvelo postará aj o pokožku celého tela a pleť. Má výrazné hydratačné účinky, kožu zanecháva hebkú, pružnú a vláčnu a podporuje jej regeneráciu. Môže pomôcť zlepšiť stav pleti pri rôznych kožných problémoch a ochoreniach. Je ideálny pre veľmi suchú a popraskanú pleť, taktiež pomôže pri ekzémoch a kožných zápaloch.

Makový olej môžete pridávať aj do svojich obľúbených pleťových krémov, telových mliek a inej kozmetiky. Blahodarný vplyv však má aj na vlasy, ktorým dodá množstvo dôležitých látok, napríklad aj mastné kyseliny či vitamín E. Pomôže vysušeným vlasom s rozštiepenými končekmi, ktoré majú sklon lámať sa. Pokojne ho pridajte do balzamu či masky na vlasy, alebo si pripravte olejový vlasový zábal. Makový olej je tiež ideálnym pomocníkom pri starostlivosti o nechty. Ak sa vám stále štiepia a lámu, pravidelne primerané množstvo oleja votrite do okolia nechtového lôžka. 

Odporúčame: Ako využiť púpavové listy? Týchto 5 skvelých spôsobov musíš poznať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Kristína Sekeráková 22.04.20 19:01

KS
karma
133.00

Mak úplne zbožňujem, ale musím sa priznať, že olej som ešte neskúšala hoci som už o ňom počula. Zatiaľ som si skúšala robiť iba makové mlieko :-)

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 22.04.20 21:22

karma
106.00

Makový olej je naozaj bohatý na vápnik, ktorý nevyhnutne potrebujeme pre svoje zdravie v každom veku.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 22.04.20 23:11

MR
karma
114.00

tento olej poznám vďaka kamarátke za čo jej ďakujem

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 23.04.20 07:17

ĽŠ
karma
100.00

Zvonka sme ešte neskúšali, zvnútra určite odporúčam!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 23.04.20 12:36

KK
karma
105.00

ano poznám a používam, ale iba zvnútra

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 23.04.20 18:11

MM
karma
107.00

všestranný pomocník

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 24.04.20 09:23

DB
karma
117.00

Makový olej poznám i používam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.04.20 21:53

JK
karma
100.00

Makový olej je tiež ideálnym pomocníkom pri starostlivosti o nechty.

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 25.04.20 12:09

karma
108.00

Musí to byť zázrak.Milujem mak.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní