Poznáš Sacha Inchi olej? Odhaľ jeho jedinečné vlastnosti!

Poznáš Sacha Inchi olej? Odhaľ jeho jedinečné vlastnosti!

    • Zdieľaj:
  • 37
  • 6

Trh nám v súčasnej dobe ponúka najrozmanitejšie rastlinné oleje, až sa môžeme čudovať, z čoho všetkého sa dá olej vyrobiť, respektíve vylisovať. Mnohé oleje pritom vôbec nie sú žiadnou novinkou a výrobkom modernej doby, práve naopak. Niektoré boli využívané už pradávno, no nie sú veľmi známe, mnohé sú dokonca súčasťou tradičných medicín naprieč svetom, a to vďaka ich blahodarným účinkom na ľudské zdravie. Pomerne málo známy u nás je napríklad avelánový olej, ktorý sa vyrába z čilských lieskovcov. Za zmienku stojí aj perilový olej. Získava sa z rastliny Perilla frutescens, ktorá našla uplatnenie v tradičnej čínskej medicíne. Dnes to bude o ďalšom jedinečnom oleji, a to takzvanom oleji Sacha Inchi. Poznáte ho?

Z čoho sa vyrába olej Sacha Inchi?

Olej Sacha Inchi sa získava z orechov, respektíve plodov vytrvalej rastliny Plukenetia volubilis, ktorá je rovnako často nazývaná Sacha Inchi. Ide o popínavú rastlinu, ktorej pôvod možno hľadať v Južnej Amerike, a to predovšetkým v Amazónii. Domovinou týchto rastlín je najmä oblasť Peru, vyskytujú sa však aj v Kolumbii, Ekvádore, Bolívii, niektorých častiach Brazílie či na niektorých ostrovoch v Karibiku. Dnes je Plukenetia volubilis komerčne pestovaná aj v iných oblastiach, napríklad v Thajsku a juhovýchodnej Ázii. Dorastá prevažne do výšky dvoch metrov, pričom jej stonka postupne drevnatie. Listy majú srdcovitý tvar, kvety sú menšie a majú bielu farbu.

Rastlina Sacha Inchi je pestovaná pre svoje plody a semená. Plody sú spočiatku jasno zelené a majú tvar hviezdy. Po dozretí sú tmavohnedé, niekedy až čierne. Majú priemer 3 až 5 centimetrov. Plody sa po dozretí nechávajú vysušiť. V ich vnútri sa ukrývajú oválne semená tmavohnedej farby, ktoré boli už miestnym obyvateľstvom oddávna konzumované v praženom, respektíve inak tepelne upravenom stave ako oriešky. Našli uplatnenie v potravinárskom priemysle. Okrem toho sa z nich lisuje aj spomínaný olej, ktorý je bohatým zdrojom mnohých cenných látok.

Odporúčame: Čo pridávať do kúpeľa? Týchto 7 surovín bude tvoje telo milovať!

Plukenetia volubilis

Zdroj: Shutterstock®

Je vítaný v kuchyni

Olej Sacha Inchi je jedinečný najmä svojím zložením. Semená, z ktorých sa tento olej za studena lisuje, sú priam nabité zdravými tukmi, a to predovšetkým nenasýtenými mastnými kyselinami. Obsahujú omega-3, omega-6 aj omega-9 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie a správnu činnosť kardiovaskulárneho aj nervového systému, rovnako majú význam pre trávenie či pokožku. Okrem toho tento cenný olej obsahuje aj vitamíny A a E, ktoré pre človeka predstavujú silné antioxidanty. Napomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Olej Sacha Inchi je možné po lyžičkách užívať ráno nalačno a večer pred spaním, prípadne je ho vhodné využiť v rámci studenej kuchyne. Jednou až dvomi lyžičkami si môžete dochutiť šalát, jogurt či dresing.

Olej zo semien Sacha Inchi vďaka svojmu zloženiu doplní telu mnoho dôležitých látok. Rovnako má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Do jedálnička sa ho oplatí zaradiť pri problémoch s vysokým cholesterolom. Okrem toho tento olej tiež prispieva k ochrane a podpore zdravia srdca i ciev. Predstavuje skvelú potravinu pre mozog, pričom podporuje činnosť centrálneho nervového systému. Olej Sacha Inchi prispieva k zlepšeniu pamäti, pomáha pri strese, depresívnych stavoch aj psychickom vyčerpaní. Môže pomôcť s nespavosťou či migrénami. Pôsobí protizápalovo, preto je skvelým podporným prostriedkom pri liečbe reumatických ochorení a zápalov kĺbov. Je vhodný aj pre tehotné ženy. Prispieva k správnemu vývoju plodu, a to najmä k bezproblémovému vývoju mozgu a nervového systému.

plody Sacha Inchi

Zdroj: Shutterstock®

Možno ho využiť aj zvonka?

Olej zo semien Sacha Inchi je podľa potreby možné používať aj zvonka. Vďaka svojmu zloženiu a účinkom si našiel uplatnenie i v kozmetickom priemysle. Olej si môžete priamo vtierať do pokožky, podobne ako iné rastlinné oleje či pleťové a telové krémy. Rovnako ho môžete pridať do obľúbenej kozmetiky. Sacha Inchi olej má vynikajúce hydratačné vlastnosti a je vhodný pre všetky typy pleti. Určite si ho však zamilujú hlavne ženy, ktoré trápi vysušená alebo veľmi citlivá pleť a pokožka. Prispieva k výžive kože, zlepšuje jej stav a spomaľuje procesy jej starnutia. Dobre sa vstrebáva a nezanecháva na pokožke mastný film.

Môže byť veľmi nápomocný aj v prípade liečby rozličných kožných ochorení, najmä ekzémov či lupienky. Blahodarný vplyv má aj na vlasy. Pri pravidelnom používaní zmierňuje ich vypadávanie. Je pomocníkom pre zničené a suché vlasy. Sacha Inchi olej podporuje regeneráciu vlasov a dodáva im lesk. Pridajte ho do šampóna či masky na vlasy, prípadne môžete olej v malom množstve aplikovať priamo na vlhké vlasy. Nechajte chvíľu pôsobiť a zmyte. Tento olej je rovnako vhodný na ošetrenie nechtov. Skúste ho, ak potrebujete nechty vyživiť a spevniť. Okrem toho môžete tento olej použiť aj ako masážny olej.

Pozri aj: Prečo používať difuzér v domácnosti? Neuveríš, aký vplyv má na zdravie!


    • Zdieľaj:
  • 37
  • 6
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 26.10.20 13:49

KK
karma
100.00

ešte som sa s týmto druhom oleja nestretla

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 26.10.20 18:33

karma
111.00

Práve som sa dozvedela toľko noviniek..Aspoň vidím aký dokáže byť človek limitovaný. Len...kde ho zohnať?

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 26.10.20 19:25

MZ
karma
110.00

Doteraz som o ňom nepočula, každopádne ma to veľmi zaujalo.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 27.10.20 06:26

ĽŠ
karma
125.00

Zaujímavý olej, ešte som o ňom nepočula!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 28.10.20 00:50

karma
133.00

Priznávam,tento olej nepoznám,ani som o ňom doteraz nepočula.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 31.10.20 21:36

JK
karma
100.00

tento cenný olej obsahuje aj vitamíny A a E, ktoré pre človeka predstavujú silné antioxidanty. Napomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Voľný čas

Pandémiou inšpirované halloweenske kostýmy: Ideš do toho?

  • 130
  • 3
  • 29.10.2020
Pleť

Vplyv modrého svetla na pokožku: Ako ochrániť pleť pred poškodením?

  • 4
  • 3
  • 12.11.2020
Rozhovory

Rozhovor s Barborou Krajčírovou: S druhým dieťaťom sa môj život upokojil

  • 157
  • 4
  • 19.10.2020
TOPlist