Vyťahuješ z umývačky špinavý riad? Vieme, v čom je asi chyba!

Vyťahuješ z umývačky špinavý riad? Vieme, v čom je asi chyba!

Žiadna moderná domácnosť sa už dnes nezaobíde bez umývačky riadu. Šetrí drahocenný čas, vodu aj ťažko zarobené peniaze a povedzme si úprimne, že často šetrí aj naše nervy. Umývanie riadu sa totiž za príjemnú voľnočasovú aktivitu považovať nedá. Ide jednoducho o jednu z každodenných povinností, v ktorej nás dokážu moderné technológie plnohodnotne zaskočiť, tak prečo to nevyužiť? Problém však nastáva vtedy, keď po trojhodinovom umývacom cykle z umývačky vyťahujeme špinavý riad. 

Nerobte to halabala

Nie je to nič príjemné. Umývačku poctivo nakladáte, investujete do kvalitného prípravku a napriek tomu z nej vychádza sem-tam aj zanesený riad, ktorý napokon musíte umyť ručne. Toto je, bohužiaľ, bežná realita v mnohých domácnostiach. Aj také nakladanie umývačky špinavým riadom však má svoje postupy, ktoré vám zaručia jediné – čistý a lesknúci sa riad.

Nejde o nič veľmi zložité, práve naopak. Osvojiť si podľa profesionálov musíme najmä to, kam ktorý druh riadu do umývačky patrí a kam zasa nie. Ukladaniu riadu na štýl „halabala” tak musí navždy odzvoniť, pretože vtedy umývačka jednoducho nepracuje efektívne.

Odporúčame: Esenciálny olej z myrhovníka: Je nielen príjemne voňavý, ale i liečivý!

umývanie riadu v umývačke

Zdroj: Shutterstock®

Dole patrí najšpinavší riad

Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, ako by sa mala umývačka riadu napĺňať tým správnym a najefektívnejším spôsobom. Začnime zdola, kde by mal byť uložený ten najzanesenejší riad. Je tu totiž nasilnejší prúd vody, ktorý zväčša vyviera zo stredu umývačky. Vo všeobecnosti na toto prízemie umývačky ukladáme taniere, misky, panvice či hrnce. Ploché panvice ukladáme po bokoch a vzadu, taniere do priehradiek na ne určených a misky by mali smerovať znečistenou stranou smerom nadol. 

Na príbor má každá umývačka vlastný systém. Väčšinou ide o odnímateľný košík, do ktorého vkladáme príbory takmer zvislo. Tu je dôležité nože ukladať hrotom dole kvôli vlastnej bezpečnosti a vidličky zasa hrotmi hore, aby sa mali šancu poriadne umyť. A lyžice? Jedna by mala smerovať dole, druhá hore, aby sme zabránili ich zlepeniu a teda nedôkladnému umytiu.

Dostávame sa na vrchnú poličku umývačky. Sem logicky patria všetky poháre. Na vodu, čaj, kávu aj víno. Vínové poháre by mali byť zaistené čo najviac a nemali by sa príliš dotýkať. Predídeme tým tomu, aby sa počas umývania ťukli a praskli či rozbili. V novších umývačkách sú už na vínové poháre predpripravené špeciálne držiaky na stopku pohára, tie určite využite.

A čo bežné poháre? Mali by sa ukladať medzi predpripravené hroty a mali by sa mierne nakláňať, pokiaľ vám to umývačka dovolí. Zabránime tak tomu, aby sa na vrchu obráteného pohára vytvoril bazénik s vodou, ktorá sa potom vyleje na ostatný čistý a suchý riad.

správne používanie umývačky

Zdroj: Shutterstock®

Pár rád na záver

Aby bol váš riad naozaj čistý, mali by ste sa vyvarovať týmto základným prešľapom, ktoré sú zároveň aj veľmi múdrymi radami na záver tohto článku. Pamätajte, že cieľom je z umývačky vyberať čo najčistejší a najsuchší riad:

  • Malé plastové misky poriadne zaistite inak hrozí, že sa počas procesu umývania otočia a naplnia vodou, niekedy i špinou. Pri vykladaní umývačky sa takýto nechcený pohárik vyleje priamo na všetok čistý riad.
  • Aby ste predišli tomu, že sa poháre poťukajú a rozbijú, neukladajte ich tesne vedľa seba.
  • Aj keď to máme často vo zvyku, aby toho umývačka umyla naraz čo najviac, kopenie špinavého riadu sa naozaj nevypláca. Voda sa totiž nedostane k riadu uloženému na úplnom vrchu.

Pozri aj: Ocot nie je univerzálny čistič! Vieš, ako a na čo ho nepoužívať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 22.11.20 06:44

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobré rady!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 22.11.20 09:08

KK
karma
109.00

Keď som si kúpila prvú umývačku tak som sa učila na vlastných chybách, ale už som v tom profesionál :)

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 23.11.20 17:01

MB
karma
108.00

No tak ja som sa poučila na vlastných chybách. Najlepšie čo som zistila je ako bojovať so zápachom a nepoužívať vždy chemické osviežovače je namiesto leštidla naliať ocot. Vydezinfikuje aj neutralizuje zápachy.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 05.02.21 19:42

SK
karma
113.00

Veľmi dobré rady.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní