Esenciálny olej z myrhovníka: Je nielen príjemne voňavý, ale i liečivý!

Esenciálny olej z myrhovníka: Je nielen príjemne voňavý, ale i liečivý!

Esenciálne oleje dokážu mať skutočne rôznorodé vlastnosti. Mnohé majú priaznivý vplyv na psychiku, iné aj na fyzické zdravie, ďalšie zase urobia niečo pre krásu. Je mnoho známych éterických olejov, ktoré si možno našli svoje miesto i vo vašej domácnosti. Veľmi obľúbený je napríklad čajovníkový olej, čiže tea tree oil, ktorý si poradí s rôznymi kožnými problémami, taktiež levanduľový olej, ktorý uvoľňuje stres a nervozitu. Počuli ste však aj o esenciálnom oleji z myrhovníka? Možno práve tento éterický olej si vás získa svojimi jedinečnými účinkami. Ako sa získava a hlavne, akými spôsobmi ho používať?

Poznáte myrhovník?

Myrhovníkový, respektíve myrhový olej či esenciálny olej myrha sa získava z niektorých stromov, respektíve kríkov z rodu myrhovník. Najznámejšie a často využívané sú druhy myrhovník pravý, latinsky Commiphora myrrha, či myrhovník abesínsky, latinsky Commiphora abysinica. Myrhovníky sú charakteristické tým, že vylučujú aromatickú živicu, ktorá je bežne nazývaná myrha. Myrhovníky sa vyskytujú predovšetkým na západnom pobreží Arabského poloostrova, v Etiópii, Jemene, Prednej Indii, Egypte, Somálsku a vo východnej Afrike. Myrha sa už oddávna využívala na Strednom východe aj v Afrike, v minulosti hlavne pri rôznych pohrebných a iných náboženských obradoch.

Niektoré myrhovníky dokonca vylučujú jedovatú živicu, ktorá bola v tradičných kultúrach používaná ako jed na šípy. Myrhovníky sú menšieho vzrastu, ide buď o ker alebo menší strom s výškou okolo 3 až 10 metrov. Majú zvyčajne mohutný kmeň, hustú korunu a tŕnisté konáriky. Typické sú biele kvietky, vyrastajúce vo zväzkoch. Spomínaná živica vyteká spod kôry samovoľne alebo pri jej narezaní. Na vzduchu tekutina tuhne a mení sa na žltú, hnedastú alebo červenkastú vonnú hmotu, ktorá je polopriesvitná. Myrha patrila v stredoveku s kadidlom medzi najvzácnejšie suroviny.

Odporúčame: Ako zdravo zahustiť pokrmy? Ide to aj bez klasickej bielej múky!

myrhovník pravý

Zdroj: Shutterstock®

Prečo vyskúšať tento esenciálny olej?

Esenciálny myrhový olej sa pripravuje destiláciou živice z myrhovníka. Je charakteristický pomerne výraznou balzamovou vôňou s drevitým a orientálnym nádychom. Vôňa je mierne sladkastá, pre niektorých korenistá. Tento esenciálny olej má v tradičnej medicíne a aromaterapii rôznorodé využitie. Pôsobí antibakteriálne, antisepticky a protizápalovo. Taktiež pôsobí posilňujúco, protikŕčovo a sťahujúco. Má priaznivý vplyv na dýchací systém človeka. Výrazne podporuje hlavne vykašliavanie a napomáha eliminovať tvorbu hlienu. Môže byť použitý ako podporný prostriedok pri problémoch s dýchacími cestami, kašli, prechladnutí či zahlienení.

Blahodarné účinky má aj na myseľ. Pri inhalácii pôsobí mierne sedatívne, odstraňuje negatívnu náladu a hnev, bojuje s nadmerným stresom, podporuje spánok a posilňuje nervy. Ďalej môže byť nápomocný pri problémoch s pokožkou, hojení rán, zápale ďasien, aftoch a ďalších problémoch v ústnej dutine či pri bolestiach pohybového aparátu. Pomáha udržovať pokožku zdravú a mladistvú, posilňuje vlasy a eliminuje tvorbu lupín.

použitie esenciálneho oleja

Zdroj: Shutterstock®

Ako myrhovníkový olej používať?

Použitie esenciálnych olejov je veľmi jednoduché a hlavne rôznorodé. Tieto oleje sú silné, preto sa spravidla využívajú v zriedenej forme. Podobne je to aj v prípade éterického oleja z myrhovníka. Pri dýchacích ťažkostiach môžete olej priamo inhalovať z fľaštičky, prípadne si ho nakvapkajte na vreckovku či vatový tampón a majte vždy poruke v prípade upchatých dutín. Na uvoľnenie dutín a elimináciu dráždivého kašľa je tiež vhodné naparovanie s pridaním pár kvapiek myrhového oleja. Tento esenciálny olej môžete rovnako pridať v malom množstve do difuzéra alebo aroma lampy. Takýmto spôsobom zabezpečíte uvoľnenie vône do celej miestnosti. Nielenže rozvoniate izbu, ale rovnako upokojíte myseľ a odstránite stres. Doprajte si takúto terapiu počas oddychu, pri cvičení jogy, meditácii či pred spánkom.

Skvelé účinky však má aj domáci kúpeľ s pár kvapkami myrhového oleja, ktorý poskytne dokonalý relax po náročnom dni v práci. Ak vás trápia stuhnuté svaly po fyzickej aktivite či bolesti kĺbov v dôsledku nejakého zápalového ochorenia, neváhajte pridať olej z myrhovníka k nejakému masážnemu alebo rastlinnému oleju (mandľovému, olivovému a podobne) a doprajte si uvoľňujúcu masáž. Tento éterický olej môžete rovnako pridať do rôznych kozmetických prípravkov, napríklad pleťových krémov, pleťových vôd, telových mliek či šampónov aj masiek na vlasy. Myrhový olej pomôže starnúcej aj problematickej pleti. Pri zápaloch v ústnej dutine zase pridajte pár kvapiek oleja do vody a použitie na pravidelné vyplachovanie a kloktanie.

Odporúčame: Recept na Harissa pastu: Je toto najlepšia čili omáčka na svete?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 21.10.20 09:52

KK
karma
109.00

ešte som neskúšala

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 21.10.20 18:49

AK
karma
100.00

zaujímavé poznatky

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 22.10.20 05:10

ĽŠ
karma
100.00

O jeho liečivých účinkoch som ešte nepočula, ďakujem!

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 22.10.20 16:14

karma
106.00

Už som o ňom počula a určite vyskúšam, ďakujem za rady.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní