Ako zdravo zahustiť pokrmy? Ide to aj bez klasickej bielej múky!

Ako zdravo zahustiť pokrmy? Ide to aj bez klasickej bielej múky!

Na zahustenie rôznych pokrmov, predovšetkým teda polievok či omáčok, sa využíva hlavne takzvaná zátrepka alebo aj zápražka. V oboch prípadoch je hlavným pomocníkom najmä klasická biela múka. S takýmto zahusťovaním jedál však budú mať nemalý problém zástancovia zdravšieho stravovania aj osoby, ktoré majú problém s lepkom či jedinci, ktorí z akýchkoľvek iných dôvodov vylúčili múku z jedálnička. Ako teda prihustiť pokrm bez jej použitia? Je to vôbec možné? Áno, je množstvo ďalších spôsobov, ako zabezpečiť polievke alebo nejakej omáčke správnu konzistenciu. Pomôcť pritom môžu rozličné zdravé potraviny a iné suroviny. V článku nájdete hneď niekoľko tipov na zdravšie zahustenie pokrmov.

Zelenina

Na zahustenie jedál je v prvom rade možné využiť rozličné druhy zeleniny. Ide o skutočne zdravý spôsob, ako pokrm prihustiť a dodať mu krémovejšiu štruktúru. Zelenina je plná živín a dôležitých látok. Vhodná je napríklad mrkva, karfiol či brokolica. Nezabúdajte na to, že mrkva je pomerne sladká, preto ju voľte do vhodných jedál. Zeleninu môžete samostatne uvariť, rozmixovať a pridať do jedla na zahustenie. Možné je to urobiť aj tak, že odoberiete časť zeleniny priamo z vareného pokrmu, taktiež ju rozmixujete a pridáte naspäť. Výborné sú aj uvarené a rozmixované zemiaky, ktoré perfektne zahustia napríklad guláš, ale aj rôzne omáčky.

Odporúčame: Potrebuješ rýchly relax po dlhom dni? Pomôže ti amyrisová silica!

zahustenie polievok

Zdroj: Shutterstock®

Ovsené vločky

So zahustením pokrmov si hravo poradia aj ovsené vločky. Stačí ich najemno pomlieť a pridať do polievky či omáčky. S ich množstvom to nepreháňajte, pretože namiesto polievky uvaríte prívarok. Podľa množstva jedla postačia aj 2 či 3 polievkové lyžice vločiek. Ovsené vločky však môžete aj osmažiť nasucho a následne variť spolu s polievkou. Počas varenia sa prakticky úplne rozvaria. Pokrm navyše obohatia o mnohé dôležité látky, najmä vlákninu či viaceré minerály. Podobne je možné využiť aj iné druhy vločiek, napríklad pohánkové.

Škrob

Na zahusťovanie pokrmov je možné použiť aj škrob, napríklad zemiakový, kukuričný alebo tapiokový. Sú chuťovo pomerne neutrálne. Napríklad tapiokový škrob vôbec nemení chuť pokrmov a ostáva číry, takže ani nemá negatívny vplyv na ich vzhľad. Nech už zvolíte akýkoľvek škrob, vhodné je ho dôkladne rozmiešať v studenej či vlažnej vode a pridať do jedla pred koncom varenia. S množstvom to opäť nepreháňajte, pretože tentokrát budete mať z polievky či omáčky pre zmenu puding. Radšej pridajte menej a zahusťujte postupne.

cícerová múka

Zdroj: Shutterstock®

Zdravšie druhy múk

Pri zahusťovaní pokrmov môžete zvoliť aj mnohé zdravšie druhy múk. Skvelo poslúži napríklad hrachová múka, alebo takzvaná hraška, ktorú stačí opäť rozmiešať vo vode a pridať do polievky či omáčky. Hrachová múka je prirodzene bezlepková a je zdrojom vlákniny aj mnohých antioxidantov. Vhodná je aj cícerová múka, ktorá dodá pokrmu lahodnú orieškovú príchuť a navyše ho obohatí o bielkoviny aj minerály. Ďalšou zdravou a bezlepkovou múkou na zahustenie polievok a omáčok je kokosová múka. Rovnako užitočná je takzvaná teffová múka, ktorá sa pripravuje mletím drobných semienok rastliny zvanej milička habešská. Je opäť skvelou bezlepkovou a výživnou náhradou klasickej bielej múky.

Vajcia

Na zahustenie polievok a omáčok môžete nakoniec využiť vajíčka. Tie treba skutočne dôkladne vyšľahať, ideálne buď vo vode či troche vývaru z polievky. Dostatočne rozmixované vajce už len stačí pridať do takmer hotového vriaceho pokrmu. Chvíľu povarte a môžete odstaviť z ohňa. Ak vajíčko nebude dôkladne rozšľahané, môže sa v pokrme zraziť a bude v ňom po kúskoch plávať.

Pozri aj: Para, gril či olej? Aká je najzdravšia tepelná úprava potravín?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Gajdošíková 23.07.20 23:34

MG
karma
-1.00

Práce včera som varila kuracie mäso na brokolici a rozmýšľala som, čím okrem smotany môžem "poprášiť" hotové jedlo. Napadla mi kukuričná krupica. Je bez lepku a pokrmu vie tiež dodať zaujímavú chuť. Čo na to hovoríte?

  • 0
Odpovedať

Mária Liščinská 31.07.20 14:32

karma
132.00

Všetky tieto zahusťovacie triky poznám a praktizujem, ešte by som pridala k tomu smotanu, ktorá je skôr na zjemnenie. Škrob a zeleninku s vajíčkom a ovs.vločkami používam najviac. :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 20.09.20 04:02

KS
karma
133.00

Ja múku na zahustenie vôbec nepoužívam, najlepší je solamyl :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní