Bezlepková teffová múka: Z čoho sa vyrába a prečo ju začať používať?

Bezlepková teffová múka: Z čoho sa vyrába a prečo ju začať používať?

Ak hľadáte bezlepkovú múku alebo múku, ktorá bude vhodnou súčasťou zdravšieho jedálnička, ste na správnom mieste. Počuli ste už o teffovej múke? Táto potravina má nášmu telu čo ponúknuť. Obsahuje nejednu telu prospešnú látku a je i ľahko stráviteľná. Jej použitie je prakticky všestranné. Otázkou však zostáva, z čoho sa vlastne vyrába? V článku vám prezradíme, ako sa teffová múka pripravuje, aké sú jej účinky aj aké uplatnenie má v kuchyni.

Z čoho sa vyrába?

Teffová múka sa pripravuje mletím drobných semienok, respektíve zrniečok rastliny zvanej milička habešská, latinsky Eragrostis tef. Táto plodina je známa aj ako trpasličie proso alebo teff. Toto pomenovanie získala vďaka svojim miniatúrnym zrniečkam, ktoré môžu mať pokojne okolo 0,5 mm. Práve tento názov pochádza z amharského slova teffa, čo v preklade znamená stratený. Pre porovnanie, veľkosť jediného pšeničného zrna môžeme prirovnať k množstvu 150 zrniečok miličky. Za domovinu miličky habešskej je pokladaná Etiópia, kde sa táto plodina pestuje a tradične používa už tisícky rokov. 

Miličky radíme vo všeobecnosti do rodu tráv z čeľade lipnicovitých, pričom známych je dnes okolo 350 rozličných druhov týchto prevažne jednoročných rastlín. Ich steblá môžu dorastať do výšky od 10 centimetrov až do troch metrov. V súčasnosti sú rozšírené prakticky po celom svete, a to najmä v subtrópoch. Mnohé z nich sú pestované ako obilniny či krmoviny. Zrniečka miličky habešskej sú pomerne tvrdé, pričom stretnúť sa môžeme s bielymi, tmavými aj červenými odrodami. Okrem iného sa spracovávajú aj vrátane svojho obalu na celozrnnú múku.

Pozri aj: RECEPT: Vegánska omeleta bez vajíčka - chutí takmer ako pravá!

milička habešská

Zdroj: Shutterstock®

Prečo povedať tejto múke áno?

Teffová múka je nutrične veľmi bohatá. Obilnina, z ktorej sa vyrába, totižto patrí medzi najvýživnejšie plodiny sveta. Je zdrojom polysacharidov aj bielkovín spolu s cennými esenciálnymi aminokyselinami. Rovnako sa v nej ukrýva slušné množstvo vlákniny. Bohatá je však aj na viaceré vitamíny či minerálne látky a stopové prvky, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu organizmu. Telu dokáže výrazne doplniť najmä železo alebo vápnik. Napríklad železa obsahuje približne až o 40 % viac ako pšenica.

Drobné semienka miličky sú naopak prirodzene bezlepkové, a preto je teffová múka vhodná aj pre celiatikov či jedincov, ktorí sú na bezlepkovej diéte. Táto múka tiež môže byť prínosná pre športovcov, tehotné ženy, deti, staršie osoby alebo aj pri redukcii hmotnosti. Kedže má nízky glykemický index, vhodná je aj pre diabetikov. Teffová múka dodáva telu energiu len postupne a nespôsobuje tak nebezpečné výkyvy hladiny krvného cukru. Okrem toho je i ľahko stráviteľná.

bezlepková múka

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju používať?

Po teffovej múke sa môžete poobzerať na internete aj v obchodoch zameraných na predaj zdravých potravín. Cena v e-shopoch sa pohybuje okolo 4 až 5 eur za 400 gramové balenia. Často však nájdete väčšie balenia aj cenovo výhodnejšie. Čo sa týka jej používania, to je prakticky podobné ako pri bežnej múke. V receptoch ju môžete používať samostatne, napríklad pri bezlepkovej strave alebo v kombinácii s bežnou múkou. Až 30 percent z množstva múky v recepte môžete nahradiť mletými zrnkami miličky bez toho, aby ste jedlo nejako zmenili. Navyše tým výrazne zvýšite nutričné hodnoty jedla.

Teffová múka má príjemnú orieškovú chuť a je vhodná na varenie aj sladké či slané pečenie. Upečiete z nej chlieb, pečivo, pripravíte palacinky a zahustíte ňou omáčky aj polievky. Domáce pečivo z teffovej múky je mäkké, jemné a vydrží dlho čerstvé. Pre zaujímavosť môžeme ešte spomenúť, že táto múka sa používa aj na prípravu tradičného etiópskeho chleba zvaného injera.

Odporúčame: Amarantový olej: Všestranný pomocník, ktorého potrebuješ. Prečo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Renáta Mularčíková 02.08.19 10:36

RM
karma
100.00

Zaujímavý článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní