Registrácia Prihlásenie

Amarantový olej: Všestranný pomocník, ktorého potrebuješ. Prečo?


Niektoré prírodné oleje sú skvelé na ošetrenie pokožky tela či vlasov. Pleť dokážu príjemne zvláčniť a podporia jej regeneráciu. Ďalšie druhy olejov sú zasa vhodné aj na vnútorné použitie. Sú zdrojom mnohých cenných látok a človeku dokážu pomôcť pri nejednom zdravotnom probléme. Dnes vám predstavíme olejček, ktorý je akýmsi všestranným pomocníkom na vnútorné aj vonkajšie použitie. Amarantový olej sa postará o vašu suchú pleť, kožné rany, vysoký cholesterol aj tráviace ťažkosti. Viac sa o ňom dozviete v nasledujúcom článku!

Čo je amarant?

Amarant, známy tiež ako láskavec, predstavuje rod jednoročných kultúrnych rastlín z čeľade láskavcovité. Tento rod zahrňuje vyše 60 rozličných druhov, pričom len niektoré z nich našli uplatnenie v potravinárstve. Amarant môžeme označiť za nepravú obilninu a jednu z najstarších plodín na svete. Jeho domovinou je Južná a Stredná Amerika, skadiaľ sa rozšíril aj do ďalekých oblastí. Kedysi ho pestovali napríklad Aztékovia či Inkovia. Postupom času ho s obľubou využívali aj Gréci či Číňania. V mnohých kultúrach bol amarant považovaný priam za posvätnú rastlinu. Ide o teplomilnú bylinu, ktorá obľubuje skôr suchšie stanovištia.

Rozličné druhy láskavcov dorastajú zvyčajne do výšky 1,5 až 2 metre. Charakteristické sú najmä svojimi drobnými kvetmi bledoružovej až tmavočervenej farby, ktoré sú usporiadané v dlhých previsnutých strapcoch. Niektoré druhy láskavcov sú vysádzané ako okrasné rastliny. Napríklad v Afrike aj Ázii sa zase ďalšie druhy pestujú ako listová zelenina. K produkcii semien sa využíva napríklad láskavec chvostnatý či láskavec smutný. Semená amarantu sú podobné maku a v potravinárstve majú široké uplatnenie. Pripravuje sa z nich napríklad múka alebo i spomínaný olej.  

Odporúčame: Vitamín A potrebujú naše oči aj kosti. Ako ho telu najlepšie doplniť?

účinky amarantového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Objavte účinky amarantového oleja!

Amarantový olej je pripravovaný lisovaním drvených semien láskavca za studena. V jeho zložení nájdeme množstvo cenných látok. Je zdrojom dôležitých nenasýtených mastných kyselín, najmä kyseliny linolovej a taktiež fytosterolov či karotenoidov. Olej z amarantu obsahuje vitamíny E aj D i viaceré vitamíny skupiny B. Rovnako telu doplní množstvo minerálnych látok, napríklad vápnik, železo, draslík či horčík. Významnou látkou v amarantovom oleji je aj skvalén, ktorý ma antioxidačné i protirakovinové účinky. Olej zo semien láskavca má výnimočné hydratačné, regeneračné aj protizápalové vlastnosti.

Zlepšuje elasticitu pokožky a napomáha potláčať vznik vrások. Pri vonkajšom použití taktiež dokáže podporiť zdravie vlasov a nechtov a dokonca potláča nepríjemné bolesti kĺbov. Amarantový olej vás však prekvapí i svojimi účinkami pri vnútornom užívaní. Podporuje totiž obranyschopnosť tela, pozitívne ovplyvňuje metabolizmus a tlmí tráviace ťažkosti. Okrem toho pozitívne pôsobí na hladinu cholesterolu aj krvného tlaku. Taktiež vplýva blahodarne na hormonálnu rovnováhu a zdravie celého kardiovaskulárneho systému. Nakoniec podporuje i pamäťové funkcie a zvyšuje odolnosť organizmu proti stresu.

použitie amarantového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Využijete ho pre krásu i zdravie

Cena kvalitného amarantového oleja sa môže pohybovať až okolo 14 eur za 100 ml balenie. Zoženiete ho na internete, v predajniach so zdravou výživou aj lekárňach. Ako sme spomínali už vyššie, používať ho môžete zvonka i zvnútra. V prvom rade je ho možné užívať po lyžičkách. Zvyčajne sa konzumujú 1 až 2 lyžičky denne pred jedlom. Amarantový olej využijete v studenej kuchyni. Pridať ho môžete do šalátu, omáčky, kaše či cereálií. Jeho vnútorné užívanie je vhodné ako prevencia mnohých zdravotných ťažkostí. Užívať ho však môžete i v prípade, že vás trápi vysoká hladina cholesterolu, pomalý metabolizmus či gynekologické problémy.

Ďalším spôsobom využitia amarantového oleja je aplikácia priamo na postihnuté miesto. Týmto olejom môžete ošetriť suchú alebo starnúcu pleť, poranenú pokožku alebo kožu postihnutú nejakým ochorením. Spoľahnite sa naň pri popáleninách, jazvách, vredoch, vyrážkach či ekzémoch. Taktiež ho môžete naniesť na končeky vlasov po umytí alebo votrieť do okolia nechtov. Tento olej sa osvedčil pri problémoch s vypadávaním alebo lámaním vlasov a tiež štiepením nechtov.

Pozri aj: Poznáš najúčinnejšie esenciálne oleje a vieš, kedy ich treba použiť?


Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Ľubica Šťastná 23.01.19 07:26

ĽŠ
karma
106.00

Všestranný pomocník, rada vyskúšam!

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 24.01.19 17:35

LK
karma
100.00

Ešte som o tomto oleji nepočula určite ho vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 25.01.19 10:23

JK
karma
111.00

Rada som si prečítala teno olej nepoznám

  • 0
Odpovedať

Marta Hollá 20.03.19 09:12

MH
karma
82.00

počula som o ňom, no zatiaľ zostávam pri mojom obľúbencovi kokosovom.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Beauty Deo Elixirs – najjemnejšia starostlivosť o pokožku v podpazuší
Kozmetické novinky

Beauty Deo Elixirs – najjemnejšia starostlivosť o pokožku v podpazuší

  • 44
  • 1
  • 04.09.2019
Dvojfázový tvarujúci koncentrát s morskými riasami a peptidmi pre intenzívne ošetrenie tela od Collistar
Kozmetické novinky

Dvojfázový tvarujúci koncentrát s morskými riasami a peptidmi pre intenzívne ošetrenie tela od Collistar

  • 38
  • 1
  • 11.09.2019
VAN CLEEF & ARPELS Santal Blanc N°2694IFG: Čistá poézia v novej vôni
Kozmetické novinky

VAN CLEEF & ARPELS Santal Blanc N°2694IFG: Čistá poézia v novej vôni

  • 23
  • 2
  • 13.11.2019
TOPlist