TOTO nebezpečenstvo používania smartfónu ohrozuje všetkých. O čo ide?

TOTO nebezpečenstvo používania smartfónu ohrozuje všetkých. O čo ide?

Smartfóny nám nepochybne uľahčujú život. Nielenže si za nás pamätajú kedy a kde sa budú konať pracovné stretnutia, no zaznamenať si do nich môžeme aj to, o čom sa na nich hovorilo. Pomocníkmi sú však aj v osobnom živote. Pre niekoho je smartfón kalendárom, ktorý už nikdy viac nezabudne na sviatok niekoho z blízkych, pre iných nekonečná studnica nápadov a inšpirácií, nákupný zoznam či dokonca virtuálna peňaženka.

V neposlednom rade sú pre nás smartfóny spôsob, akým sa stýkame s priateľmi virtuálnou cestou. To všetko smartfóny naozaj dokážu, nemajú však len pozitíva, ako by to mohlo na prvé prečítanie vyznieť. Na ktoré nebezpečenstvo používania smartfónu po novom upozorňujú odborníci?

Keď kráčame, scrollujeme

Podnadpis tohto odstavca azda hovorí za všetko. Používanie smartfónu počas chôdze predstavuje naozaj značné riziko, čo sa začína ukazovať aj v praxi. Počas chôdze totiž začína scrollovať cez sociálne siete či písať správy čoraz viac ľudí. Ukázalo sa, že je pre nás čoraz náročnejšie kráčať a nedržať pri tom smartfón v ruke.

Podľa odborníkov sa popri manipulácii so smartfónom jednoducho nedokážeme sústrediť na cestu, a preto sa stáva mnoho úrazov a nehôd. A nemyslíme tým len SMS-kovanie či používanie sociálnych sietí. Nebezpečenstvom sa stáva i celkom obyčajné telefonovanie, ktoré je taktiež charakterizované ako rušivý element.

Odporúčame: Prečo nechodiť na toaletu s mobilom? Tieto zistenia ťa prekvapia!

prečo neesemeskovať pri chôdzi

Zdroj: Shutterstock®

Na vine Pokémoni?

Pamätáte sa ešte na fenomén Pokémon Go? Aplikácia, ktorá vyhnala do ulíc mnohých ľudí, a to za účelom chytania legendárnych Pokémonov, mala na svedomí mnoho ľahších, ale aj vážnejších zranení. Práve tento neslávny fenomén sa považuje za spúšťača neustáleho operovania so smartfónmi za pohybu.

S ústupom popularity aplikácie však manipulácia so smartfónom počas chôdze a dokonca počas šoférovania vozidla neklesá, práve naopak. A aktuálne štatistiky z vlaňajška ukazujú, že obeťami zranení sú najmä mileniáli, teda mladí od 18 do 34 rokov

čo je pokemon go

Zdroj: Shutterstock®

Modriny aj jazvy

Ľudia, ktorí nevedia smartfón pustiť z ruky počas väčšiny dňa štatisticky často trápi napríklad esemeskový krk. Ak sa ho nevedia vzdať ani počas chôdze, zranenia sú oveľa horšie. Vrážajú totiž do stien či stĺpov, padajú zo schodov, vstupujú do premávky a do kolízie tiež prichádzajú s inými ľuďmi. Asi si viete živo predstaviť ako tieto situácie končia.

Pohotovosti v súvislosti s manipuláciou so smartfónom za chôdze zaznamenali ľahké modriny, ale aj jazvy a tiež otrasy mozgu, ktoré môžu mať tiež dlhodobé až celoživotné následky. Nezvyčajné v týchto prípadoch nie sú ani zlomeniny či poranenia vnútorných orgánov.

Inšpiruj sa: Fenomén s názvom Netflix: Pre toto sa teší veľkej popularite

- Anketa

POUŽÍVATE SMARTFÓN POČAS CHÔDZE?

Odpovedalo 10 ľudí  

Bohužiaľ, skoro stále.
0%
Len niekedy, dávam si na to pozor.
70%
Takmer nikdy.
0%
Nie, nikdy.
30%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 18.11.20 06:14

ĽŠ
karma
100.00

Používanie smartfónov, žiaľ, naozaj nezahŕňa len pozitíva...

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 18.11.20 08:29

KK
karma
105.00

Dnes je taká doba a neviem si predstaviť čo bude o takých 20 rokov.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 18.11.20 15:43

MS
karma
118.00

Priznávam, že aj ja mávam smartphone často v ruke ale pri chôdzi takmer výhradne iba ked telefonujem.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 19.11.20 08:40

KS
karma
133.00

Som snáď asi jediný človek, ktorý nedokáže počas chôdze používať mobil na nič :-D Musím skrátka zastať a tak si niečo pozrieť, napísať alebo zavolať :-)

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 19.11.20 17:57

karma
106.00

Plne súhlasím, nielenže majú svoje negatíva vyššie popísané, ale negatívom sú aj jeho tzv. pozitíva, keď slúži aj ako "externá pamäť" , neurochirurgovia už nahlas hovoria o tom, že ľudia vďaka týmto "hračkám" hlúpnu a mozog začína krpatieť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní