Sny počas spánku: ako vznikajú a dajú sa vykladať?

Sny počas spánku: ako vznikajú a dajú sa vykladať?

Každému z nás sa už určite sníval mimoriadne desivý sen či nočná mora, ktorý nás zo spánku napokon vytrhol. Alebo to naopak bolo niečo príjemné, čo nám robilo po celý deň úsmev na tvári. Sny nás navštevujú počas spánku často a v snových predstavách sa dokážeme ocitnúť kdekoľvek na svete či mimo neho. Často sa nám snažia čosi povedať či odovzdať. Je však len na nás, či sa tomuto zážitku naplno otvoríme. 

Ako a kedy vzniká sen?

Do snov sa nám prelínajú naše zážitky z dňa, naše obavy, predstavy a očakávania či skryté túžby. Zážitky, ktoré počas dňa prežívame, či už negatívne alebo tie pozitívne sa dokážu do snov preniesť s oveľa väčšou intenzitou a hĺbkou. To, prečo snívame a ako sen vzniká však nikto nezistil. Na základe výskumov sa však vysledovali fázy spánku, v ktorých sen môže vzniknúť. 

Spánok je aktívnym procesom, ktorý sa skladá z dvoch spánkových fáz. Tie sa za noc niekoľkokrát prestriedajú:

  • REM fáza (alebo aj Rapid Eye Movement) – ide o fázu spánku, v ktorej síce spíme, no spánok je plytký a stav nášho tela akoby pripomína bdelosť. Počas spánku sa naše oči zvyknú pod viečkami hýbať. Práve v tejto fáze spánku vzniká najviac zapamätateľných snov, ktoré bývajú dlhšie a majú dejovú líniu.  
  • NREM fáza (alebo aj Non Rapid Eye Movement) – pokojná fáza spánku s nízkou aktivitou mozgu, počas ktorej sa naše telo regeneruje. Aj v druhej spánkovej fáze vznikajú sny, hoci majú zväčša krátke trvanie a sú veľmi jednoduché.

Odporúčame: Pád, smrť či nahota: Povieme ti, čo znamenajú najčastejšie sny

spánok a sen

Zdroj: Shutterstock®

Dá sa sen vyložiť?

Niektoré sny, ktoré sa nám počas noci snívajú, môžu byť mimoriadne živé a my tak po prebudení máme pocit, že sme prežili skutočnú realitu. Dokonca, v niektorých prípadoch sa ocitneme počas dňa v situácii, kedy prežijeme akési déjà vu – moment, ktorý sme už zažili, hoci detaily si vybaviť často nevieme. Sny sú hotovou alchýmiou a nás láka vedieť, čo sa za snom ukrýva. Ide o symbol, znamenie, predtuchu či varovanie? Aké symboly môže sen ukrývať?

Hoci v kníhkupectvách a knižniciach natrafíte na snáre, ktoré jednotlivé symboly zo snov vykladajú, často vás to môže iba pomýliť. Experti, ktorí sa snom dlhodobo venujú sa prikláňajú k názoru, že vykladať svoje sny by mal svojpomocne iba ten, kto ich sníva. Ide totiž o subjektívny zážitok, ktorý sa počas spánku človeku deje. Rovnako je to aj v prípade symbolov zo snov. Kým pre niekoho môže znamenať sen s horiacim domom smrteľné nebezpečenstvo, pre iného môže symbolizovať vyslobodenie od negatívneho. Smerodajné nemusia byť ani zaužívané archetypy, ktoré zo sna možno vo všeobecnosti interpretovať. Príkladom môže byť archetyp rodiny = silné zázemie, puto, teplo domova. Nie každému sa však musí vybaviť s rodinou pozitívna asociácia a v symbole rodiny môže naopak vidieť presný opak a potrebu utiecť.

Neprehliadni: Výklad snov: Odhalí pravdu, ktorej sa bojíš? (II. časť)

nočné mory

Zdroj: Shutterstock®

Pracujte na osobnom snári

Ak chceme našim snom porozumieť, vyžaduje si to systematickú prácu a vytvorenie osobného snára. Sny je vhodné zapisovať do diára ideálne po prebudení, kým ho máme v čerstvej pamäti a sme plný emócií z prežitého. Každý sen obsahuje silné momenty a symboly, ktoré je potrebné vypísať a pokúsiť sa priradiť k symbolu význam, respektíve vysvetlenie, ako ho interpretujete vy. Pracujte najmä s emóciou. Zo symbolov a celkovej emócie z daného sna sa potom snažte vyskladať vlastnú interpretáciu. Pri pravidelnom zapisovaní snov pravdepodobne natrafíte na rovnaké symboly, ktoré vám už budú napovedať, ako sa v reálnej prežívanej situácii zachovať a rozhodnúť.

Máte aj napriek tomu pocit, že vám vaše sny nič nehovoria a potrebujete v nápovedách trochu ,,nakopnúť“? V ďalšom článku vám prinesieme prehľad najčastejších symbolov a ich všeobecný význam, ktorý vás môže nasmerovať tým správnym smerom. 

Odporúčame: Toto sú najčastejšie príčiny nočných môr. Ako sa ich zbaviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 30.11.21 06:56

ĽŠ
karma
100.00

Sny sú naozaj hotovou alchýmiou.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 19:06

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 19:06

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní