Tip na mrazivý výlet: Vyber sa na Zamkovského chatu a k Vodopádom Studeného potoka

Tip na mrazivý výlet: Vyber sa na Zamkovského chatu a k Vodopádom Studeného potoka
  • 02.01.2023
  • Michaela Kožáková

Turistiku či prechádzky v prírode môžeme absolvovať i počas zimných mesiacov. A práve v tomto období to má svoje nenapodobiteľné kúzlo, najmä vtedy, ak poriadne nasneží. Lesy, hory a lúky sa pod mäkkou prikrývkou menia na nádhernú zimnú krajinu. Dlhé cencúle lemujú vetvy stromov a brehy riek. Najlepší pocit je, keď si líca vyštípané mrazom a studené ruky zahrejete horúcim čajom. Ak budete mať šťastie, možno zahliadnete i stádo srniek alebo zvedavú líšku. 

Ak ani vás už nebaví prejedať sa vianočnými koláčmi a vysedávať po návštevách u príbuzných, máme pre vás jeden skvelý tip na výlet. Naplánujte si zimnú túru na Zamkovského chatu a k Studenovodským vodopádom. 

Neprehliadni: Oplatí sa letieť do Barcelony?

Chata

Zdroj: INSTAGRAM/zamkovskehochata

Zamkovského chata

Malebná drevená chata ticho stojí na lúke pri potoku v ústí Malej Studenej doliny. Len kúsok od rázcestníka, kde sa križuje červeno značená tatranská magistrála na úseku Skalnaté pleso – Hrebienok a zelená značka na Téryho chatu. Romantické prostredie dotvárajú špicaté štíty, ktoré sú počas zimných mesiacov poprášené snehom. Chata leží v nadmorskej výške 1475 metrov nad morom a je najnižšie položenou vysokohorskou chatou. 

Zamkovského chata sa nachádza na križovatke viacerých obľúbených turistických trás. Je cieľom pre turistov všetkých vekových kategórií, pre rodiny s deťmi, skialpinistov a pre tých, ktorí sa chcú prejsť z Hrebienka. Je tiež zastávkou na ceste na Skalnaté pleso či k Téryho chate. Zámkovského chata patrí medzi chaty, ktoré zásobujú výlučne nosiči. 

Zakladateľom Zamky, ako sa aj chata prezýva, je slovenský horolezec, horský vodca a chatár Štefan Zamkovský. Ten spolu s ďalšími pomocníkmi všetky materiály na stavbu chaty vynosil na vlastných pleciach. Chata bola sprevádzkovaná v roku 1944. V období 2. svetovej vojny poskytla Zamkovského chata a jej okolie úkryt prenasledovaným politickým utečencom, partizánom a židovským rodinám.

Štefan Zamkovský tu aj žil so svojou rodinou až do nástupu komunistov k moci. Tí mu chatu zoštátnili a v roku 1951 premenovali na chatu kpt. Nálepku.

V roku 1952 musel Štefan Zamkovský odísť na neďalekú Bilíkovu chatu. O niekoľko týždňov ho označili za bývalého kapitalistu a vykázali ho z Tatier. Vraví sa, že tieto udalosti na neho veľmi doľahli a napokon zomrel ako 53-ročný v Banskej Štiavnici. Chatu po revolúcii vrátili Zamkovského rodine.

Zámkovského chata

Zdroj: INSTAGRAM/zamkovskehochata

Ubytovanie na Zamkovského chate

Zamkovského chata je otvorená celoročne. Okoloidúcim turistom poskytuje chutné občerstvenie v podobe typického bylinkového nosičského čaju s názvom „Svištie mlieko“, ako aj tradičné slovenské jedlá. 

Na Zamkovského chate môžete aj prespať. Objekt disponuje 23 lôžkami a 2 prístelkami. V izbách sa nachádzajú poschodové postele, WC a sprchy s teplou vodou sú na chodbe. V prípade nepriaznivého počasia je možné prespať aj núdzovo na povale vo vlastnom spacáku.

Pozri aj: Hacienda, panoráma a zimná rozprávka na hranici s Poľskom

Vodopády

Zdroj: INSTAGRAM/we.and.wolf

Studenovodské vodopády

Čarovné Vodopády Studeného potoka predstavujú úsek od sútoku Veľkého Studeného potoka z Veľkej Studenej doliny a Malého Studeného potoka z Malej Studenej doliny v tesnej blízkosti Rainerovej chaty, až po Bilíkovu chatu, kde sa vodopády končia. Studený potok preteká veľkým terénnym zlomom a vytvára nádherné kaskády. 

Vodopády Studeného potoka sú v zime skutočným zážitkom. Ľadové cencúle a kopy snehu premieňajú okolie na mrazivú rozprávkovú krajinu. Miestami zurčí i voda, ktorá ešte nestihla zamrznúť.

Medzi najkrajšie vodopády patrí Malý, Veľký a Dlhý vodopád. V smere na Zamkovského chatu prejdete cez mostík okolo najväčšieho Obrovského vodopádu.

Bilíkova chata

Zdroj: INSTAGRAM/karel_carlreins_koci

Ako sa dostať k Vodopádom Studeného potoka?

K najznámejším a najdostupnejším tatranským vodopádom sa môžete dostať z Hrebienka, po trase Hrebienok – Bilíkova chata – Studenovodské vodopády. Príjemnú prechádzku, ktorá trvá približne 30 minút, ľahko zvládnu seniori i rodiny s malými deťmi. Na Hrebienok vedie i pozemná lanovka zo Starého Smokovca. Veľmi dobrý prístup k vodopádom je aj z Rainerovej alebo Bilíkovej chaty.

Medzi obľúbené trasy patrí tiež chodník z Tatranskej Lesnej, ktorý začína pred železničnou zastávkou. Stačí sledovať žltú turistickú značku. 

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM/zamkovskehochata, INSTAGRAM/antonkarpita

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní