Psyllium – 6 dobrých dôvodov, prečo to s ním skúsiť

Psyllium – 6 dobrých dôvodov, prečo to s ním skúsiť

Dospelý človek by mal denne prijať okolo 30 g vlákniny. V ľudskom organizme má svoje špecifické funkcie. Nerozpustná vláknina zväčšuje obsah čriev a urýchľuje prechod tráveniny črevným traktom. Rozpustná vláknina zmäkčuje stolicu a je potravou pre črevné baktérie. Nedostatok tejto zložky potravy sa môže spájať s viacerými zdravotnými ťažkosťami na čele so zápchou. 

Vlákninu nájdeme v ovocí a zelenine, ako aj v obilninách či strukovinách. Niekedy však nie je jednoduché doplniť vlákninu telu v dostatočnom množstve len pomocou stravy. Nápomocné v tomto prípade môžu byť doplnky stravy. S doplnením cennej vlákniny človeku skvelo pomôže aj psyllium. Ide o rozpustnú vlákninu získanú zo semien skorocela indického (Plantago scabra). Psyllium sa vyrába čistením obalov semien skorocela a používa sa ako prírodný zdroj vlákniny, ktorý má pôvod v indickej ajurvéde aj tradičnej čínskej medicíne. 

Aké benefity prináša psyllium a pre koho je alebo nie je vhodné? Ako ho správne užívať tak, aby fungovalo? Zistite viac v nasledujúcom článku!

Odporúčame: ​Čím nahradiť prášok do pečiva alebo vajcia pri pečení?

Benefity užívania psyllia:

1. Normalizuje vyprázdňovanie stolice

Doplnky stravy so psylliom sú primárne určené na podporu správneho vyprázdňovania. Jedným z hlavných príčin zápchy a nepravidelného vyprázdňovania je práve nedostatok vlákniny. Psyllium má schopnosť absorbovať veľké množstvo vody a zväčšiť svoj objem. Dokáže vytvoriť gélovú substanciu. Vďaka týmto vlastnostiam v črevnom trakte zväčšuje objem stolice, zmäkčuje ju a uľahčuje jej odchod. To znamená, že podporuje pravidelné vyprázdňovanie – zápchu odstraňuje a zároveň jej predchádza.

Vďaka tomu, že psyllium absorbuje vodu, zväčšuje svoj objem a pozitívne ovplyvňuje pohyby v črevách, tak nepomáha len pri zápche, ale aj hnačke. Psyllium vo všeobecnosti napomáha upraviť formu stolice a jej zdravé vyprázdňovanie. 

2. Podporuje správne trávenie

Psyllium má vo všeobecnosti priaznivý vplyv na tráviaci trakt. Uľahčuje črevný tranzit. Absorbuje vodu a zvyšky potravy a podporí ich vylúčenie. Podporuje tak pravidelné prečistenie tráviaceho ústrojenstva a črevného systému, čo má priaznivý vplyv na zdravie čriev. Psyllium môže pri správnom použití celkovo zlepšiť trávenie a zmierniť viaceré ťažkosti, okrem zápchy aj plynatosť. 

3. Vyživuje črevné baktérie

Psyllium môže plniť funkciu prebiotika. Prebiotiká predstavujú formu obživy pre probiotiká – prospešné črevné baktérie, ktoré tvoria črevnú mikroflóru. Zdravá črevná mikroflóra je nevyhnutná pre zdravé trávenie, absorpciu živín aj dobrú imunitu. Keďže psyllium napomáha rastu probiotických baktérií, priaznivý vplyv má aj na obranyschopnosť organizmu. 

4. Podporuje zasýtenie

Psyllium vytvára v tráviacom trakte gél, ktorý napomáha predlžovať pocit sýtosti po jedle a regulovať chuť k jedlu. Psyllium sa užíva v malom množstve a zvlášť nezvyšuje denný kalorický príjem. Keďže však pomáha zvyšovať pocit plnosti, v konečnom dôsledku môže pomôcť znížiť nadmernú túžbu po jedle a prejedanie sa. Vďaka tomu môže byť osožné napríklad aj pri chudnutí.

5. Má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu

Psyllium nemá vplyv len na tráviaci trakt. Rozpustná vláknina podporuje správne hladiny cholesterolu. Psyllium môže byť nápomocné pri znižovaní hladiny škodlivého LDL cholesterolu v krvi. Viaže na seba totiž tuky a žlčové kyseliny a podporuje ich vylučovanie. To napomáha znížiť LDL cholesterol a rovnako aj zvýšiť prospešný HDL cholesterol. Vďaka tomu má priaznivý vplyv aj na kardiovaskulárny systém. 

6. Má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi

Vláknina v tele napomáha aj správnemu vstrebávaniu sacharidov. Aj psyllium, ako zdroj vlákniny, má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Keďže pomáha udržovať glykemickú rovnováhu, je vítaným pomocníkom pri cukrovke 2. typu, ako aj v rámci prevencie tohto ochorenia. 

Odporúčame: Poznáš udon rezance? Pripravené na tieto 3 spôsoby si ich zamiluješ

Ako užívať psyllium?

Psyllium je dnes možné v lekárňach, na internete aj v obchodoch zohnať v rôznych formách. Najčastejšie sa však stretávame so psylliom vo forme prášku. Ten sa pred užitím rozmieša vo vode. Pri užívaní psyllia je potrebné dodržiavať dávkovanie uvedené na obale konkrétneho produktu. Všeobecne sa odporúča užívať psyllium buď 30 minút pred jedlom, alebo 30 minút po jedle, buď len ráno, alebo ráno aj večer.

Po zmiešaní vlákniny s vodou je nevyhnutné jej okamžité užitie. Nápoj je totiž rôsolovitý a rýchlo hustne, preto je ho potrebné ihneď vypiť. Po užití psyllia by mal nasledovať ešte ďalší pohár čistej vody. Následne počas dňa nepodceňujte pitný režim a vypite aspoň 8 pohárov čistej vody. Psyllium v tráviacom trakte totiž absorbuje veľké množstvo vody. Ak pri užívaní psyllia podceníte prísun tekutín, výsledkom môže byť nepríjemná zápcha, respektíve zhoršenie zápchy. 

Je psyllium vhodné pre každého?

Psyllium, ako doplnok stravy poskytujúci telu nenahraditeľnú vlákninu, je vo všeobecnosti bezpečný na použitie. Dôležité je ho ale užívať správne, teda v stanovenom množstve a v kombinácii s dostatočným prísunom tekutín. V opačnom prípade môže mať negatívne účinky. Nadbytok vlákniny môže viesť k nadúvaniu, hnačkám a bolestiam brucha, nedostatočný pitný režim pri užívaní psyllia zase môže spôsobiť spomínanú zápchu. Nadbytočný prísun vlákniny môže okrem toho negatívne ovplyvniť aj absorpciu niektorých minerálov.

Veľmi ojedinele je psyllium príčinou alergickej reakcie. Môže sa to stať u citlivých jedincov pri vdýchnutí prášku. Čo sa užívania psyllia v tehotenstve týka, v tomto prípade platí, že je potrebné poradiť sa s lekárom. Psyllium sa obvykle neodporúča deťom do 6 rokov. V prípade, že dlhodobo užívate nejaké lieky, tak medzi užitím daných liekov a užitím psyllia dodržujte aspoň nejaký časový odstup. 

Psyllium je prirodzene bezlepkové, takže je vhodné aj pre celiatikov alebo osoby s intoleranciou lepku. Osožné môže byť pre osoby s dlhodobými zažívacími ťažkosťami, sedavým zamestnaním, diabetikov, osoby s vysokým cholesterolom, osoby s vyššou telesnou hmotnosťou a nedostatkom fyzickej aktivity. 

Recept na cuketové muffiny so psylliom

Ingrediencie: 

  • 1 stredná cuketa 

  • 1 mozzarella (alebo 1 téglik ricotty)
  • 3 vajcia 
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek 
  • 1 – 2 PL psyllia 
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku 
  • 1/2 vrecúška prášku do pečiva 
  • soľ, mleté čierne korenie 
  • parmezán na posypanie

Postup: Cuketu aj mozzarellu si nahrubo nastrúhame. V miske k cukete a mozzarelle pridáme vajíčka, najemno pomleté ovsené vločky, psyllium, prelisovaný cesnak a prášok do pečiva. Vymiešame a ochutíme soľou a korením. Cestom naplníme košíčky na muffiny (silikónové, papierové) a dáme piecť na 30 minút pri teplote 180 °C. Päť minút pred dopečením muffiny posypeme nastrúhaným parmezánom. Po ochladnutí môžeme podávať.

Vyskúšaj: KVÍZ: Al dente či blanšírovanie – vyznáš sa v pojmoch z gastronómie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní