Kedy a ako je vhodné deti učiť správne narábať s peniazmi

Kedy a ako je vhodné deti učiť správne narábať s peniazmi

Hovorí sa, že peniaze nie sú v živote všetko. To je síce pravda, ale bez nich je život podstatne ťažší. Mali by ste sa preto zamerať na to, aby ste naučili svoje deti narábať s peniazmi. Zabezpečíte im tak finančnú gramotnosť, a tým aj lepší štart do života. Viac sa o tom dočítate v našom článku.

Kedy začať deti viesť k finančnej samostatnosti?

Každé dieťa je rôzne. Avšak vo všeobecnosti sa odporúča začať s pravidelným vreckovým spolu so začiatkom pravidelnej školskej dochádzky – vo veku 6 rokov dieťaťa. V tomto veku ešte dieťa netuší, k čomu slúžia peniaze, ale začína už vnímať čas a s ním spojené povinnosti.

Uvedomenie si svojich školských povinností a rozdelenie týždňa na pracovné dni a dni pracovného pokoja je základnou podmienkou na to, aby sa dieťa začalo učiť podstatu používania peňazí.

Keď dieťa napríklad dostane vreckové raz za týždeň, môže už rozmýšľať nad tým, ako a či peniaze použiť, pretože ďalšie prídu až o týždeň. Samozrejme, iba za predpokladu, ak si dieťa splní všetky svoje povinnosti. V tomto bode je tiež dôležité dieťaťu vysvetliť, že ak dostane vreckové, tak to ešte neznamená, že peniaze musí hneď aj minúť.

Naopak, keď si peniaze ponechá, ich hodnota budúci týždeň porastie a bude si môcť kúpiť lepšiu vec. Tu sa už dostávame k základom šetrenia – jedna z najdôležitejších vecí, ktoré potrebuje dieťa pochopiť.

TIP

Už v rannom veku je nutné dieťa začať motivovať a vysvetliť mu, ako si peniaze čo najlepšie v pokladničke rozdeliť. Pokiaľ nastane situácia, kedy sa dieťa zle rozhodne alebo si nesplní svoje povinnosti, neváhajte a časť úspor mu zoberte. Naopak, za dobrý skutok dieťa odmeňte. Dieťa tak pochopí, že v živote môžu chybné rozhodnutia viesť k finančnej strate.

Aká by mala byť výška vreckového?

Výška vreckového rastie priamoúmerne s vekom dieťaťa. Jeho presná výška sa však nedá zovšeobecniť a v prvom rade sa odvíja od finančných možností rodiny. Pri stanovovaní výšky vreckového je preto nutné zvážiť nasledovné:

  • výšku rodinného rozpočtu,
  • počet detí v rodine – každé dieťa v rodine by malo v rámci svojho veku dostávať spravodlivé vreckové voči ostatným,
  • množstvo krúžkov a záujmových činností dieťaťa.

Rovnako treba zvážiť aj frekvenciu vreckového, ktorá s vekom klesá. Pri deťoch do veku 10 rokov by sa vreckové malo pohybovať na úrovni 5 eur za týždeň. Do veku 15 rokov v priemere 20 eur za dva týždne. Stredoškoláci a vysokoškoláci by mali dostávať vreckové iba raz za mesiac, a to v priemere 50 eur.

Samozrejme, študentom na internáte, najmä na vysokej škole, vreckové určite nebude stačiť. Ubytovanie, stravovanie, knihy, skriptá… to všetko stojí nemalé peniaze, ktoré môžete vykryť vhodne zvolenou pôžičkou. Pôžičky si je nutné porovnať v porovnávači ako je napríklad tento. Druhou možnosťou je požiadať o účelovú študentskú pôžičku (pokiaľ vaše dieťa splňuje všetky zákonné podmienky).

Neprehliadni: Hovorí ti niečo „meditácia v chôdzi“? Vypusť paru a dopraj si ju kedykoľvek

S deťmi sa o peniazoch rozprávajte

V rodine by ste sa určite nemali vyhýbať rozhovorom o peniazoch. Dieťa to môže brať ako niečo nepríjemné a nevhodné. Namiesto toho treba prevziať iniciatívu a pomaly začať už malému prváčikovi vysvetľovať rôzne finančné témy. Môžete ísť na to prostredníctvom jednoduchých príkladov, slov a prirovnaní, ktorým dieťa porozumie aj v tomto veku. V tomto smere je výbornou pomôckou napríklad hra Monopoly.

Základom je, aby dieťa porozumelo, odkiaľ sa berú peniaze a že ich množstvo nie je neobmedzené. Okrem toho musí vedieť, že každá vec má svoju cenu, ktorá sa odvíja od toho, ako je daná vec hodnotná.

Starším deťom už môžete začať vysvetľovať, z čoho sa skladá domáci rozpočet, z čoho sa skladajú príjmy do rodiny a aké položky z rozpočtu predstavujú výdavky (pravidelné a nepravidelné). Keď dieťa pochopí princíp fungovania a vytvárania domáceho rozpočtu, bude už pre neho ľahšie pochopiť, ako dôležité je odkladať si peniaze nielen pre svoje potešenie, ale aj na svoje sezónne výdavky.

Naučte deti sporiť

Základný stavebný kameň finančnej gramotnosti treba položiť už v útlom veku. Najlepšie je začať tým, že im vysvetlíte, prečo je dôležité z každého vreckového odkladať najmenej 10 % a budovať si tak finančnú rezervu. U najmenších ide najmä o to sporiť s nejakým konkrétnym cieľom. Dôležité je, aby si dieťa dokázalo na takúto vec peniaze ušetriť a následne ich aj použiť.

Keď dieťa dospeje a ocitne sa v pozícií, kedy sa bude musieť rozhodovať na základe svojich príjmov o svojich výdavkoch na život, o to prirodzenejšie bude pre neho takéto finančné plánovanie. Sporenie a investovanie bude brať ako samozrejmosť. Pomôže mu to vytvoriť si finančnú rezervu a nežiť iba „z výplaty do výplaty“.

Zaujme ťa: Horoskop 2023: Čo všetko nás čaká a neminie podľa hviezd?

Dajte im príležitosť si zarobiť

Deti je nutné poučiť aj o tom, že peniaze pochádzajú z práce. Dajte im preto príležitosť, aby si k vreckovému privyrobili niečo navyše. Samozrejme, nezabudnite si vopred určiť, ktoré činnosti patria medzi základné a za ktoré nedostanú zaplatené. Je to potrebné najmä z dôvodu, aby sa u dieťaťa formovali dobré návyky a jasné pravidlá, ktoré má dodržiavať.

Záver

Viesť deti k finančnej gramotnosti je dôležité už od útleho veku. Na začiatok vydeľte deťom z rodinného rozpočtu primerané vreckové a postupne im vysvetlite hodnotu peňazí. U najmenších detí to ide napríklad aj hrou monopoly. Dôležité je tiež to, aby už malé dieťa pochopilo, že peniaze sa získavajú prácou a ich množstvo nie je neobmedzené. Staršie deti zase treba viesť k tomu, že nielen práca, ale aj rozumné investovanie a vytváranie finančnej rezervy je v živote potrebné.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 18:27

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 18:27

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní