Hovorí ti niečo „meditácia v chôdzi“? Vypusť paru a dopraj si ju kedykoľvek

Hovorí ti niečo „meditácia v chôdzi“? Vypusť paru a dopraj si ju kedykoľvek

Turecký sed, zložené ruky položené na kolenách a typický zvuk „hmmm“ – takto si meditáciu predstavujeme asi mnohí. Meditácia v sede dokáže urobiť zázraky pre naše zdravie. Človek sa na chvíľu odpúta od všetkých problémov, zrelaxuje a príde na iné myšlienky. Ale čo taká meditácia v chôdzi? Je reálne meditovať a popritom sa prechádzať?

Hoci je táto prax známa už tisícky rokov, až nedávno vedci skutočne pochopili, prečo je pre nás meditácia taká dôležitá. A ako názov napovedá, ide o meditáciu v pohybe. Namiesto tichého sedenia alebo státia so zatvorenými očami zahŕňa tento špecifický typ meditácie pohyb tela a dýchanie čerstvého vzduchu. Skôr než si obujete topánky a vyberiete sa na prechádzku meditovať, zistite, aké má meditačná chôdza účinky a prečo ju vlastne vyskúšať.

Pozri aj: Hypervitaminóza alebo nadbytok vitamínov – je možné sa nimi predávkovať?!

Čo je meditácia počas chôdze?

Psychoterapeuti vysvetľujú, že je to cielená meditácia, ktorú vykonávame počas chôdze. Cieľom je zosúladiť telo a myseľ. Avšak, je o niečo iná než meditácia v sede. Pri meditácii v sede sa sústreďujeme na dýchanie, ktoré nás má odpútať od rušivých myšlienok. Avšak, pri meditácii v chôdzi sa zameriavame na pohyb tela a snažíme sa vnímať predovšetkým samotné kroky.

V čom je však takáto meditačná chôdza iná než bežná chôdza? Predovšetkým v tom, že sa pri nej sústreďujeme na svoje fyzické telo a nie na okolie. Všímate si zvuky vtákov alebo prechádzajúcich áut bez toho, aby ste na ne mysleli. Pri meditačnej chôdzi sa nesledujú samotné zvuky, ale len sa pozorujú. Popravde, vy ich vnímate, ale nesnažíte sa zisťovať, odkiaľ idú a pod.

Meditačná chôdza – čo robiť, keď ju chcete vyskúšať?

  1. Vyberte si vhodné a bezpečné miesto – tak ako pri meditácii v sede nechcete, aby vás niekto vyrušoval, tak dozaista nechcete, aby ste boli rušení pri meditácii v chôdzi. Vyberte si preto tiché miesto, kde vás nikto nebude rušiť. Ideálne je vybrať sa do lesa, avšak nie mimo vyznačených cestičiek, s dobrou obuvou a oblečením. Poprípade si môžete nájsť iné tiché a pokojné miesto.
  2. „Uchmatnite si čas pre seba“ – neponáhľajte sa a užívajte si. Nie je potrebné nastaviť si rýchle a ani náročné tempo. Cieľom nie je prejsť niekoľko kilometrov alebo urobiť presný počet krokov. Neexistujú žiadne pravidlá, ktoré by ste mali dodržiavať. Nemôžete nič pokaziť. Len sa uvoľnite a BUĎTE! Ignorujte všetky svoje myšlienky!
  3. Zamerajte sa na svoje pocity – pri prvom pokuse o meditáciu v chôdzi sa zamyslíte nad tým, ako sa cítite. Zvážte, aké pocity zažívate, vnímajte teplotu vzduchu na pokožke alebo akékoľvek napätie na pokožke či stiesnenosť v tele.
  4. Nepriraďujte zvukom význam – ak počujete štebot vtákov, prechádzajúce autá alebo útržky rozhovorov iných chodcov, skúste sa od nich odpútať. Nepriradzujte týmto zvukom význam, pretože by vás zbytočne rozptyľovali. Terapeuti odporúčajú vnímať ich, avšak nedávať im význam. Svoju pozornosť upriamte na svoje telo – pohyb a jeho rytmus. Všímajte si, ako a kam kladiete nohy, ako sa vám hojdajú alebo nehojdajú ruky pri chôdzi. Ideálne bude, ak vypnite telefón alebo sa aspoň na 10 minút odpojíte od sociálnych sietí.
  5. Buďte dôslední – ak ste to už niekedy vyskúšali, no nejako ste sa nevedeli naladiť na vlnu relaxu a meditácie, skúste to pokojne znovu a dokonca aj niekoľkokrát. Kľúčom k úspechu je dôslednosť. Čím viac budete meditačnú chôdzu praktizovať, tým ľahšie pre vás bude čerpať z nej výhody. Môžete si napríklad stanoviť, že si takúto chôdzu doprajete raz týždenne, aby ste dokázali všetko v sebe spracovať.

Pozri aj: Spánková prokrastinácia: Pozor, nejde o problém, ale diagnózu „workoholikov“

Znižuje meditačná chôdza stres?

Cieľom meditácie je redukovať stres. A či to je stres z práce, sviatkov, rodinných vzťahov a problémov, je v podstate jedno. Aj pri takejto meditácii je cieľom len jedno – ZMIERNIŤ STRES. Vedecké poznatky potvrdzujú, že meditáciou sa znižuje hladina kortizolu a enzýmu zvaného amyláza v tele, čo pomáha znižovať stresovú reakciu tela na rôzne udalosti.

Keď sa ponáhľame a riešime viacero úloh, môžeme sa cítiť vystresovane a preťažene. Naše telo je tak zaplavované rôznymi stresovými hormónmi, čo v nás môže vyvolávať pocit úzkosti. Postupne sa tak ohrozujeme duševnými i fyzickými chorobami. Dôsledná meditácia pomáha podporovať celkový pocit pokoja, ktorý zlepšuje našu fyzickú i emocionálnu pohodu.

Výhody meditácie pri chôdzi

  • Môžete ju vykonávať akokoľvek dlho chcete.
  • Napomáha správnemu fungovaniu imunitného systému.
  • Môžete ju vykonávať kedykoľvek budete mať chuť.
  • Podporíte svoje trávenie.
  • Meditácia pozitívne vplýva na zvýšenie sebavedomia.
  • Preukázateľne znižuje krvný tlak.
  • Zlepšuje srdcovú frekvenciu.

Neprehliadni: Ako často a prečo chodiť na očné vyšetrenie? Pozor, nie je to len o meraní zraku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní