Hypervitaminóza alebo nadbytok vitamínov – je možné sa nimi predávkovať?!

Hypervitaminóza alebo nadbytok vitamínov – je možné sa nimi predávkovať?!

Vitamíny patria k základným zložkám ľudskej potravy. Človek nepotrebuje len cukry, tuky a bielkoviny, ale v malých množstvách i tieto organické zlúčeniny, ktoré sa v ľudskom organizme podieľajú na mnohých biochemických reakciách. Ak nám nejaký vitamín chýba, telo nás obvykle skôr či neskôr na to upozorní rôznymi príznakmi. Napríklad nedostatok vitamínu C sa typicky prejavuje najmä poklesom obranyschopnosti organizmu, tiež krvácaním ďasien. 

Avšak, hoci sú vitamíny prospešné, neznamená to, že čím ich máme viac, tým lepšie. Pri viacerých vitamínoch sa môžu objaviť rôzne problémy spôsobené ich nadbytkom. Pojmom hypervitaminóza označujeme ochorenie, ktoré je následkom nahromadených vitamínov v tele. Prebytok ktorých vitamínov je najzávažnejší a pri ktorých vitamínoch sa ani pri nadbytočnom príjme problémy viac-menej neobjavujú? Zistite viac!

Najväčším problémom je hypervitaminóza A

Hypervitaminóza sa obvykle týka hlavne vitamínov rozpustných v tukoch, pretože tie sa v ľudskom tele ukladajú v pečeni či telesnom tuku. Ich dlhodobá a nadmerná koncentrácia môže viesť k poškodeniu pečene a ďalším zdravotným ťažkostiam. Medzi vitamíny rozpustné v tukoch patrí v prvom rade vitamín A. Práve predávkovanie sa týmto vitamínom sa spravidla spája s najzávažnejšími problémami. 

Vitamín A je vo vysokých množstvách pre ľudský organizmus toxický a veľmi nebezpečný je pre tehotné ženy či deti. Preto sa neodporúča napríklad tehotným ženám vo väčšom množstve konzumovať pečeň, pretože obsahuje vitamín A vo veľmi vysokých dávkach. Hypervitaminóza A môže v gravidite spôsobiť poruchy vývoja plodu. Medzi ďalšie následky extrémneho nadbytku vitamínu A radíme:

  • praskanie a krvácanie pier, 
  • podráždenosť,
  • závraty,
  • problémy s pečeňou,
  • vypadávanie vlasov,
  • rozmazané videnie,
  • zvýšené riziko osteoporózy z dôvodu zmien v kostnom metabolizme.

Odporúčame: Najdôležitejšie látky pre zdravé kosti: Iba vápnik nestačí!

A čo nadbytok ďalších vitamínov rozpustných v tukoch?

Okrem vitamínu A patria medzi vitamíny rozpustné v tukoch aj vitamíny D, E a K. Vitamín D môže mať pri extrémnom príjme rovnako toxický vplyv na ľudský organizmus. Tento vitamín sa tvorí v našej pokožke vplyvom slnečného žiarenia. Takýmto spôsobom však k hypervitaminóze dôjsť prakticky nemôže, a to ani pri nadmernom slnení. Príčinou hypervitaminózy D býva hlavne nadmerný prísun vitamínu z jedla a najmä výživových doplnkov. 

Extrémny nadbytok vitamínu D môže spôsobiť tras končatín, bolesť svalov či nepravidelné búšenie srdca. Vo vážnych prípadoch vedie k zvýšenej koncentrácii vápnika v krvi a následnej kalcifikácii mäkkých tkanív. Následkom tohto stavu môže byť oslabenie kostí a poruchy funkcie srdca. U tehotných žien sa v dôsledku predávkovania vitamínom D zvyšuje riziko vzniku anomálií v štruktúre kostí plodu. 

Hypervitaminóza E nie je častá a nepredstavuje tak závažný problém ako hypervitamínoza A alebo D. U niektorých jedincov môže spôsobiť tráviace problémy, napríklad hnačku, prípadne aj bolesti hlavy. Extrémny príjem vitamínu E tiež môže viesť k spomaleniu zrážania krvi, čo je problém u jedincov so slabou zrážanlivosťou. Výsledkom môže byť zvýšené krvácanie. 

Vitamín K má nízky potenciál toxicity. V závažných prípadoch sa z dôvodu nadbytku môže objaviť nevoľnosť alebo nejaká kožná reakcia.

Môžeme sa predávkovať vitamínom C?

Vitamíny rozpustné vo vode nepredstavujú pri predávkovaní zvlášť veľkú hrozbu. Nadbytočné dávky týchto vitamínov sa totižto bežne z tela dostávajú močom. Telo si z nich žiadne väčšie zásoby nerobí a obličky sa postarajú o odstránenie prebytku. Hlavným predstaviteľom kategórie vitamínov rozpustných vo vode je vitamín C.

Nejaké nežiaduce účinky spôsobené nadbytkom vitamínu C sa objavujú ojedinele, a to v prípade skutočne vysoké príjmu. Obvykle je však následkom len hnačka, nevoľnosť či bolesť brucha. 

Odporúčame: Kardiovaskulárne ochorenia zabíjajú najviac ľudí. Tu je 9 krokov k zníženiu ich rizika

Aké sú problémy pri nadbytku vitamínov skupiny B?

Okrem vyššie spomenutých patria medzi dôležité zložky potravy aj vitamíny skupiny B. Ide o skupinu ôsmich vitamínov, ktoré sú vo všeobecnosti dôležité pre metabolizmus, nervový systém aj kožu, no majú i mnohé ďalšie funkcie. Aj B vitamíny sú podobne ako vitamín C rozpustné vo vode, čiže bežne k hypervitaminóze spôsobenej nadbytočným príjmom týchto látok nedochádza. Telo sa nadbytku za normálnych okolností zbaví močom. 

Pri viacerých vitamínoch skupiny B neboli pozorované žiadne výraznejšie negatívne účinky pri predávkovaní, preto nie sú stanovené ani oficiálne maximálne denné dávky. Nadbytok niektorých B vitamínov sa však menšími ťažkosťami môže prejaviť, hlavne však pri extrémnom a dlhodobom príjme prostredníctvom výživových doplnkov. 

  • Nadbytok vitamínu B1 – zriedkavo môže spôsobiť bolesť hlavy či kožnú reakciu. 
  • Nadbytok vitamínu B2 – bežne nespôsobuje ťažkosti, naše telo je schopné naraz absorbovať len približne 27 mg tohto vitamínu, ostatok sa vylúči močom.
  • Nadbytok vitamínu B3 – následkom môže byť začervenanie a svrbenie kože, vracanie. 
  • Nadbytok vitamínu B5 – obvykle spôsobí maximálne hnačku. 
  • Nadbytok vitamínu B6 – môže sa prejaviť tráviacimi ťažkosťami, vo veľmi vážnom prípade neuropatie či fotocitlivosť. 
  • Nadbytok vitamínu B7 – môže spôsobiť nevoľnosť či bolesť brucha.
  • Nadbytok vitamínu B9 – veľmi zriedkavo sa objavia alergické prejavy či nespavosť. 
  • Nadbytok vitamínu B12 – nie je pre organizmus škodlivý, ojedinele môže spôsobiť kožnú reakciu v podobe žihľavky alebo nevoľnosť. 

Pozor aj na minerálne látky a stopové prvky!

Zabúdať nemožno ani na to, že medzi zložky potravy a konkrétne medzi mikroživiny patria spolu s vitamínmi aj minerálne látky a stopové prvky. Tie musíme rovnako prijímať v optimálnom množstve. Ich nedostatok môže spôsobiť viaceré ťažkosti, no i nadbytok je nežiaduci. Ako sa môže prejaviť nadbytok niektorých dôležitých minerálov?

  • Nadbytok draslíka – tŕpnutie v končatinách, pocity slabosti, únava, nízky tlak, hnačky, búšenie srdca.
  • Nadbytok sodíka – nadmerný smäd, zadržiavanie tekutín v tele, opuchy končatín, vysoký tlak, problémy s obličkami, únava, v extrémnych prípadoch kóma a smrť. 
  • Nadbytok železa – poškodenie pečene, srdca, podžalúdkovej žľazy a ďalších orgánov. 
  • Nadbytok vápnika – zápcha, nevoľnosť, poruchy srdcového rytmu, obličkové kamene, bolesti hlavy, vápenatenie mäkkých tkanív, poruchy vstrebávania iných minerálov. 
  • Nadbytok horčíka – je zriedkavý, prejaviť sa môže nevoľnosťou, hnačkou, závratmi. 
  • Nadbytok selénu – únava, depresívne nálady, padanie vlasov, tráviace ťažkosti, zápaly kĺbov, cesnakový zápach z úst.
  • Nadbytok zinku – je zriedkavý, narúša vstrebávanie medi, môže spôsobiť vracanie, kŕče v bruchu, bolesť hlavy. 
  • Nadbytok jódu – zväčšenie štítnej žľazy, afty v ústach, kovová chuť v ústach, bolesti hlavy, nervozita, nespavosť, padanie vlasov, hnačky, chudnutie.
  • Nadbytok medi – poruchy črevnej mikroflóry, dráždenie slizníc, hnačky, nevoľnosť, bolesť svalov, v extrémnych prípadoch poškodenie pečene až smrť. 
  • Nadbytok mangánu – je toxický pre nervový systém, spôsobiť môže tras, kŕče, bolesti hlavy, problémy s pamäťou. 

Odporúčame: ​Sú TOP pomocníkom pre imunitu? Zisti, ako fungujú betaglukány!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní