Vianočný Island: Prečo ho navštíviť práve počas najkrajších sviatkov roka?

Vianočný Island: Prečo ho navštíviť práve počas najkrajších sviatkov roka?
  • 14.12.2022
  • Michaela Kožáková

Vianoce sú najväčším sviatkom na Islande. Možno ste už o niektorých tradíciách počuli, avšak zopár z nich sa vám môžu zdať zvláštne, ako napríklad to, že deti si na 13 dní dávajú topánky do okna v nádeji, že dostanú darčeky od nezbedných vianočných trollov. 

Jól, ako Islanďania nazývajú Vianoce a tradície s nimi spojené, sú pravdepodobne také staré ako osídlenie krajiny, ktoré prebehlo v stredoveku. Islandské vianočné zvyky predstavujú pestrú zmes náboženstva a folklóru.

Mesiac trvajúce slávnosti miestnym obyvateľom skracujú dlhú tmavú zimu, keď sa slnko počas zimného slnovratu lenivo objaví na obzore iba na štyri hodiny. Vianočné slávnosti spojené s hodovaním, kultúrne a náboženské podujatia, večierky, výzdoba a nákupy na celý mesiac zamestnávajú všetkých Islanďanov. Pokojné večery pri sviečkach, knihách, horúcej čokoláde a koláčikoch dopĺňajú rodinnú pohodu počas najkrajších sviatkov roka.

Neprehliadni: Kde zažiť tú pravú atmosféru a ktoré vianočné trhy v Európe by si nemala vynechať?

Island

Zdroj: INSTAGRAM/lost.in.iceland

Čo robí Vianoce na Islande špeciálnymi?

  • Vianoce na Islande trvajú 26 dní. 
  • Na Islande neexistuje žiadny Santa Claus. Krajina má 13 vianočných trollov, ktorí postupne navštevujú deti a obdarúvajú ich darčekmi.
  • Biele Vianoce na Islande sú takmer zaručené. Vianoce v Reykjavíku môžu byť aj bez snehovej prikrývky, ale čím viac pôjdete na sever, tým viac snehu si užijete.
  • Polárna žiara sa na Islande práve v tomto období objavuje veľmi často.
  • Vianočnú dovolenku na Islande môžete stráviť návštevou ľadových jaskýň, turistikou na ľadovci alebo jazdou na snežnom skútri.
  • Vychutnať si môžete islandské vianočné jedlo od sladkého ryžového pudingu až po údené jahňacie mäso.
  • December je na Islande najtemnejším obdobím roka. No tmu osvetľujú vianočné svetlá, často sprevádzané mäkkou snehovou nádielkou. Za jasných nocí je dokonca možné vidieť, ako polárna žiara tancuje v zelených, bielych, ružových a fialových pruhoch po oblohe. Počas tohto fascinujúceho ročného obdobia ožíva tiež zimná príroda. V decembri sa na Islande budete cítiť ako v čarovnej rozprávke. 
  • Hlavné mesto Islandu je vymaľované farebnou paletou vianočných a adventných svetiel, a to ako v obchodných oblastiach centra mesta, tak aj vonku na predmestiach a v susedných mestečkách. Ľudia začínajú s vianočnou výzdobou už v októbri, aby si rozžiarili dlhé noci, ktoré sa predlžujú až do Štedrého dňa.
December na Islande

Zdroj: INSTAGRAM/lost.in.iceland

Kedy sú na Islande Vianoce?

Vianoce boli na Islande a v ďalších severských krajinách spozorované už dlho predtým, ako sa región pokresťančil. V pohanských časoch ľudia oslavovali predlžovanie dní po zimnom slnovrate, ktorý pripadá na 20. až 23. december.

S kresťanstvom začal byť sviatok zimného slnovratu sprevádzaný rôznymi náboženskými tradíciami, ako napríklad zapaľovanie adventných sviec posledné štyri nedele pred Vianocami a chodenie na omšu na Štedrý deň.

„Oficiálna“ vianočná oslava sa na Islande koná presne o 18:00 na Štedrý večer, keď Národná rozhlasová služba zazvoní v rádiu kostolnými zvonmi a všetkým Islanďanom zaželá veselé Vianoce.

Vianoce na Islande trvajú od 11. decembra do 6. januára. Vianočné obdobie začína, keď do mesta príde prvý vianočný troll – 13 dní pred Štedrým večerom. Každý z týchto trinástich trollov postupne jeden po druhom prichádza do mesta. Vianočné sviatky sa považujú za ukončené, keď sa 6. januára vráti do hôr posledný troll. 

Viete, ako si Islanďania želajú veselé Vianoce? V islandčine to znie: „Gledileg jol!"

Pozri aj: Náš turistický sprievodca Slovinskom: Čo vidieť, vedieť a robiť

Atrakcie na Islande

Zdroj: INSTAGRAM/lost.in.iceland

Najväčšie zimné atrakcie na Islande počas Vianoc

Reykjavík počas Vianoc ožíva svetlami a veselým džavotom. Ak sa sem vyberiete na zimnú dovolenku, prejdite sa ulicami centra mesta, vychutnajte si vianočnú výzdobu a možno zahliadnete i jedného z vianočných trollov. Z veže kostola Hallgrimskirkja sa vám naskytne úžasný výhľad na Reykjavík. Kúsok od centra mesta je starý prístav, odkiaľ sa môžete vybrať pozorovať veľryby.

Nenechajte si ujsť ani skanzen Arbaejarsafn, kde sa dozviete, ako sa oslavovali tradičné Vianoce na Islande. Dokonca si môžete vyrobiť sviečky, ochutnať tradičné islandské maškrty a zahriať sa šálkou horúcej čokolády.

Keď už hovoríme o horúcej čokoláde, Reykjavík je plný útulných kaviarní, kde si môžete sadnúť na kávu a zahrať si spoločenské hry alebo počúvať živú hudbu. Návšteva kníhkupectiev je tiež nevyhnutnosťou, pretože knihy sú medzi Islanďanmi veľmi obľúbeným vianočným darčekom.

Zájdite i do prímorského mesta Hafnarfjörður, ktoré sa počas Vianoc mení na vianočnú dedinku. Užite si horúce geotermálne kúpele, ktoré jednoducho k Islandu patria, navštívte ľadové jaskyne a mohutné vodopády s cencúľmi a, samozrejme, nezabudnite na pozorovanie polárnej žiary.

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM.com/iceland.explore, INSTAGRAM.com/lost.in.iceland

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Marta Kendrová 16.01.23 18:47

MK
karma
100.00

Lákavá dovolenka

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 13:42

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 13:42

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní