Kardiovaskulárne ochorenia zabíjajú najviac ľudí. Tu je 9 krokov k zníženiu ich rizika

Kardiovaskulárne ochorenia zabíjajú najviac ľudí. Tu je 9 krokov k zníženiu ich rizika

Ktoré ochorenia si v súčasnej dobe vyžiadajú najviac životov? Možno by ste si mysleli, že ide o rakovinu, respektíve rôzne druhy nádorových ochorení. Rakovina je zákernou chorobou a vyžiadala si už nespočetné množstvo životov, no v súčasnej dobe sú celosvetovo najčastejšou príčinou úmrtí, a to hlavne vo vyspelých krajinách, kardiovaskulárne choroby, čiže ochorenia srdca a ciev. Podľa WHO ľudia najčastejšie umierajú na ischemickú chorobu srdca, ktorej jednou z foriem je aj infarkt myokardu.

Na zvyšovaní rizika vzniku ochorení srdca a ciev sa môžu podieľať i niektoré neovplyvniteľné faktory, ako napríklad vyšší vek. Cievy aj srdce sa v dôsledku starnutia prirodzene oslabujú a sú poškodzované podobne ako iné tkanivá v tele. To je proces, ktorý nemožno zastaviť. Na rozvoji kardiovaskulárnych chorôb sa do určitej miery môžu podieľať aj genetické faktory. 

Avšak, väčšina rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení sa týka práve nášho života – našej stravy, množstva pohybovej aktivity, zlozvykov či zdravotných problémov, s ktorými bojujeme. Tieto faktory je možné do nemalej miery ovplyvniť. Práve preto lekári tak často poukazujú na dôležitosť prevencie. Zdravie totiž máme aj vo svojich rukách. Pozrime sa spolu na 9 krokov prevencie kardiovaskulárnych chorôb. 

Krok č. 1: Lepšie sa stravujte

Pre zdravé srdce a cievy do vysokého veku je veľmi dôležitá v prvom rade zdravá a vyvážená strava. Strava s vysokým podielom nezdravých tukov, nadmerný prísun cukru a soli, polotovary, priemyselne vysoko spracované potraviny, prejedanie sa, častá konzumácia smažených pokrmov. To všetko má okrem iného negatívny vplyv aj na srdce a cievy. Nevhodná strava zvyšuje riziko vysokého tlaku, vysokého cholesterolu aj cukrovky, ako aj ukladania tukov v cievach, čo môže viesť k vzniku závažných kardiovaskulárnych chorôb. 

V rámci prevencie je potrebné myslieť v prvom rade na dostatok ovocia a zeleniny v strave. V jedálničku privítajte chudé mäso a ryby, celozrnné výrobky, strukoviny, zdroje zdravých tukov (rastlinné oleje, orechy, semená). Snažte sa menej smažiť a viac variť, dusiť a piecť s malým množstvom tuku. 

Odporúčame: Najlepšie spôsoby, ako sa účinne zbaviť všetkých druhov tukov na tele

Krok č. 2: Dostatočne sa hýbte

Často počúvame, že pre zdravé telo je nevyhnutná nielen zdravá strava, ale aj pravidelný pohyb. Sedavý spôsob života sa spája s problémami s pohybovým aparátom, zlou kondíciou, tráviacimi ťažkosťami, poruchami spánku, vyšším krvným tlakom aj vyššou hladinou cukru v krvi. Ak chcete udržať svoje telo v dobrom stave do vysokého veku, musíte mu dopriať pravidelnú fyzickú aktivitu. Rátajú sa aj prechádzky v prírode či práca na záhradke. 

Krok č. 3: Udržiavajte si primeranú hmotnosť

Vysoká hmotnosť je nielen pre srdce obrovskou záťažou. Ak chcete podporiť zdravie svojho srdca, vždy by ste si mali udržiavať primeranú telesnú hmotnosť. I výrazná nadváha a obezita predstavujú významný rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení. Výskyt ochorení srdca je o niečo častejší u ľudí s vysokou telesnou hmotnosťou. Z hľadiska rozvoja rôznorodých zdravotných problémov je veľmi riziková hlavne brušná obezita. 

Krok č. 4: Obmedzte alkohol

I niektoré naše zlozvyky môžu ohrozovať srdce a cievy. Nadmerná konzumácia alkoholu negatívne pôsobí na psychické aj fyzické zdravie človeka. Alkohol dokáže ničiť nielen orgány tráviacej sústavy, ale aj mozog, obličky a srdce s cievami. Pre ochranu svojho zdravia by sme mali mať príjem alkoholu vždy pod kontrolou.

Príležitostný pohár vína, prípadne aj občasný prípitok niečo s vyšším percentom alkoholu, nemusí predstavovať problém. Nadmerná konzumácia alkoholu a alkoholizmus však už problémom sú, a to nielen zdravotným. 

Krok č. 5: Skoncujte s cigaretami

Nielen alkohol, ale aj cigarety predstavujú pre srdce a cievy problém. Fajčenie sa nám častejšie spája hlavne s respiračnými ochoreniami, najmä rakovinou pľúc. Avšak, cigarety prispievajú aj k rozvoju kardiovaskulárnych chorôb. Napríklad infarkt myokardu sa častejšie vyskytuje práve u fajčiarov.

U fajčiarov je tiež zvýšené riziko aterosklerózy či cievnej mozgovej príhody a, samozrejme, ďalších mnohých chorôb a zdravotných problémov, ktoré so srdcom a cievami nesúvisia. V rámci prevencie je nevyhnutné povedať cigaretám jednoznačné nie. 

Odporúčame: Hysterektómia – čo treba vedieť o chirurgickom odstránení maternice?

Krok č. 6: Menej sa stresujte, viac relaxujte

Ak chcete pre svoje zdravie spraviť maximum, nezabúdajte si dopriať každodenne dostatok spánku, vyhýbajte sa stresu a nepodceňujte oddych a relax. V stresových situáciách dochádza prirodzene k dočasnému zrýchleniu srdcovej činnosti a zvýšeniu krvného tlaku. Nie je preto vhodné organizmus vystavovať stresu nepretržite. Spomaľte v živote. K rozvoju mnohých civilizačných ochorení prispieva práve aj uponáhľaný spôsob života, psychická záťaž a neschopnosť oddýchnuť si. 

Krok č. 7: Neignorujte vysoký tlak

Dlhodobo zvýšený krvný tlak poškodzuje cievy a má negatívny vplyv na cievy. Predstavuje rizikový faktor mnohých závažných ochorení, vrátane infarktu myokardu či mozgovej porážky. Ak vám lekár diagnostikuje hypertenziu, čiže vysoký tlak krvi, určite to neignorujte. V niektorých prípadoch je nevyhnutné udržiavať jeho hladinu pod kontrolou liekmi, niekedy však môžu pomôcť aj režimové opatrenia, napríklad úprava jedálnička a zdravší spôsob života. 

Krok č. 8: Riešte problém s vysokým cholesterolom

Ani problém s vysokým cholesterolom neradno ignorovať. Vysoký cholesterol v krvi môže pre naše zdravie predstavovať rovnakú hrozbu ako vysoký tlak. LDL cholesterol sa môže usadzovať v stenách ciev a znižovať ich priechodnosť. Následkom môže byť kôrnatenie tepien, srdcový infarkt, mozgová porážka, nedokrvenie dolných končatín a poruchy obličiek. 

Na rozvoj vysokého cholesterolu majú vplyv hlavne dedičné faktory a životospráva. To prvé ovplyvniť nevieme, no to druhé áno. Je potrebné nezabúdať na to, že vysoký cholesterol nebolí a rozhodne sa netýka len starších ľudí či jedincov s vyššou hmotnosťou. Ak vyšetrenie odhalí vysoký cholesterol, dodržujte liečbu stanovenú lekárom. 

Krok č. 9: Liečte svoju cukrovku

Dlhodobo vysoká hladina krvného cukru rovnako poškodzuje naše cievy. Neliečený alebo slabo kontrolovaný diabetes, respektíve cukrovka 1. alebo 2. typu, sa spája s rozvojom viacerých komplikácií, ako sú ochorenia srdca, cievna mozgová príhoda, diabetická retinopatia (poškodenie ciev zásobujúcich sietnicu) či poškodenie ciev v obličkách. V rámci prevencie závažných zdravotných komplikácií je nevyhnutné dôsledne dodržiavať liečbu diabetu nastavenú lekárom. 

Odporúčame: ​Rakovina a 10 faktorov, ktoré zvyšujú riziko jej vzniku – čo zohráva rolu?!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní