Rakovina a 10 faktorov, ktoré zvyšujú riziko jej vzniku – čo zohráva rolu?!

Rakovina a 10 faktorov, ktoré zvyšujú riziko jej vzniku – čo zohráva rolu?!

Rakovina patrí v súčasnej dobe stále k najväčším strašiakom, čo sa nášho zdravia týka. Spolu s kardiovaskulárnymi a respiračnými ochoreniami ju radíme k najčastejším príčinám smrti. Hoci sú možnosti liečby nádorových ochorení dnes už na veľmi dobrej úrovni, ani zďaleka nie sú také, ako by sme chceli. Práve preto by sme vždy mali myslieť na prevenciu. Tá síce prakticky nikdy nepredstavuje 100 % ochranu, no môže pomôcť znížiť riziko vzniku daného zdravotného problému.

Pre nádorové ochorenia spravidla platí, že nemožno hovoriť o jednoznačných príčinách. Oveľa častejšie sa stretávame s tým, že sa hovorí o rôznych rizikových faktoroch, ktoré môžu riziko rozvoja určitého typu nádoru zvyšovať. Na rozvoji rakoviny sa pritom často podieľa viacero činiteľov súčasne, ovplyvniteľných aj neovplyvniteľných. Avšak, ak je u človeka prítomných aj niekoľko rizikových faktorov naraz, stále to neznamená, že u neho dôjde k vzniku rakoviny. 

Prevencia rakoviny pritom spočíva práve v eliminácii možných rizikových faktorov, čím sa síce úplne neodstráni riziko vzniku rakoviny, ale môže sa tým výrazne znížiť. Aké rizikové faktory sa podieľajú na vzniku nádorových ochorení?

Genetické faktory

Na rozvoji rakoviny sa môžu v prvom rade podieľať genetické faktory, čo je do väčšej miery neovplyvniteľný faktor. Platí, že rôzne genetické syndrómy, ako aj genetické odchýlky, zvyšujú riziko niektorých druhov nádorových ochorení. Známe sú napríklad mutácie BRCA1 alebo BRCA2, zdedené po rodičoch, ktoré sa spájajú so zvýšeným rizikom karcinómu prsníka. Podobných príkladov je nespočetne mnoho. Zdedenie určitých chybných génov však automaticky neznamená, že sa u jedinca rakovina skutočne rozvinie.

Platí, že rodinný výskyt niektorých nádorov môže predstavovať pre človeka zvýšenie rizika rozvoja rakoviny. No zároveň platí, že rakovina sa môže rozvinúť aj u osôb, ktoré rakovinu v rodinnej histórii v podstate nemajú. 

Odporúčame: ​Bazalióm – najčastejší kožný nádor. Čo zvyšuje riziko jeho vzniku?

Zloženie stravy

Okrem genetických činiteľov, ktoré zvlášť nevieme ovplyvniť, môžu k rozvoju rakoviny prispievať viaceré ovplyvniteľné faktory, a to hlavne faktory týkajúce sa nášho životného štýlu. Rolu v prvom rade zohráva zloženie stravy. Nezdravá strava sa môže podieľať na rozvoji nádorov tráviaceho traktu, napríklad rakoviny žalúdka aj hrubého čreva, okrem toho aj na rozvoji rakoviny prostaty, prsnej žľazy, maternice či hlavy a krku. 

Z hľadiska rozvoja nádorového ochorenia sú rizikové napríklad tieto stravovacie návyky:

  • nadmerný príjem soli,

  • nadmerná konzumácia údenín a smažených pokrmov,
  • vysoký kalorický príjem,
  • nadmerná konzumácia živočíšnych tukov,
  • vysoký podiel nasýtených tukov v strave,
  • vysoký podiel priemyselne spracovaných potravín v jedálničku,
  • nedostatok čerstvého ovocia a zeleniny v strave (a s tým spojený nedostatok vlákniny a ďalších živín).

Alkohol

Medzi karcinogény, teda látky spôsobujúce alebo napomáhajúce rakovinovému bujneniu, môžeme zaradiť alkohol. Jeho nadmerná konzumácia predstavuje rizikový faktor mnohých zhubných nádorov. Najčastejšie sa nám alkohol spája hlavne s rakovinou pečene. Zvyšuje však aj riziko mnohých ďalších nádorových ochorení, a to vrátane rakoviny úst a pažeráka, hrubého čreva aj konečníka a u žien tiež rakoviny prsníka. 

Fajčenie

Popri alkohole nemožno zabudnúť ani na cigarety. Fajčenie predstavuje jednu z hlavných príčin rakoviny pľúc. Áno, nádor v pľúcach sa môže rozvinúť aj u nefajčiarov, no až okolo 85 % pacientov s rakovinou pľúc tvoria práve dlhodobí fajčiari, a to je skutočne nemalé číslo. Navyše, fajčenie taktiež zvyšuje riziko rakoviny ústnej dutiny, pankreasu aj krčka maternice. Riziko je spravidla ešte vyššie, ak jedinec aj fajčí, aj nadmerne konzumuje alkohol. 

Sedavý spôsob života

Sedavý spôsob života škodí nášmu zdraviu omnoho viac, ako by sme čakali. V súčasnosti ide o vážny globálny problém, ktorý zvyšuje riziko mnohých zdravotných problémov. Nedostatok pravidelnej pohybovej aktivity predstavuje rizikový faktor srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky 2. typu, psychických problémov aj niektorých nádorových ochorení, vrátane rakoviny hrubého čreva. Pravidelnému pohybu a cvičeniu je naopak pripisovaný ochranný účinok pred rozvojom viacerých typov rakoviny. 

Nadváha a obezita

Vyššie riziko rozvoja rakoviny môže byť prítomné aj u jedincov, ktorých hmotnosť je nadmerne zvýšená. Výrazná nadváha až obezita, ktorých príčinou môže byť aj spomínaný nedostatok pohybu či nezdravá strava, zvyšujú napríklad riziko rozvoja karcinómu prsníka i rakoviny ženských pohlavných orgánov, prostaty, hrubého čreva či pečene.

Veľmi riziková je hlavne brušná obezita. Udržiavanie si váhy v norme prispieva k prevencii mnohých chorôb, vrátane rakoviny, ochorení srdca a ciev, cukrovky 2. typu či problémov s plodnosťou. 

Odporúčame: Retinoblastóm – na rakovinu očí môže poukázať jediný príznak!

Bakteriálne a vírusové infekcie

Prekonanie viacerých bakteriálnych alebo vírusových infekcií preukázateľne zvyšuje riziko rôznych nádorových ochorení. Napríklad prekonanie infekcie HPV vírusom, ktorý sa prenáša aj pohlavným stykom, predstavuje najvýznamnejší rizikový faktor rakoviny krčka maternice, ale aj ďalších nádorov. Infekcia herpetickým vírusom HSV-8 zase môže vyústiť k rozvoju Kaposiho sarkómu, čo je zriedkavý nádor postihujúci vnútornú výstelku krvných ciev a kapilár.

Spojitosť sa našla aj medzi infekciou EBV, čo je ďalší herpetický vírus (HHV-4), a rozvojom niektorých lymfómov, teda nádorových ochorení lymfatického systému. Spomenúť však môžeme aj baktériu Helicobacter pylori. Tá môže v tele človeka spôsobiť chronický zápal a poškodenie sliznice žalúdka. Pri neliečení a dlhom pretrvávaní zvyšuje infekcia aj rozvoj nádorového ochorenia žalúdka. 

Poruchy imunitného systému

Vyššie riziko rozvoja nádorového ochorenia môže byť prítomné u jedincov, u ktorých je znížená funkcia imunitného systému. Napríklad u pacientov po transplantácii orgánov sa bežne podávajú lieky tmiace činnosť imunitného systému, a to z dôvodu, aby sa znížilo riziko odmietnutia orgánu. U takýchto pacientov môže byť prítomné zvýšené riziko lymfómov. Aj pre pacientov s AIDS, čiže syndrómom získanej imunitnej nedostatočnosti, ktorého príčinou je infekcia HIV, je príznačná zvýšená náchylnosť k rôznorodým nádorovým ochoreniam. 

Ionizujúce aj UV žiarenie

Medzi karcinogény s preukázateľným škodlivým účinkom patrí aj ionizujúce a UV žiarenie. Ionizujúce žiarenie, ktoré sa využíva napríklad aj v rámci rádioterapie pri liečbe nádorových ochorení, zvyšuje hlavne riziko rozvoja leukémie a lymfómov, ale aj ďalších druhov rakoviny.

V súčasnosti je však na mnohých pracoviskách dostupné dobré technické vybavenie na rádioterapiu, ktoré poskytuje dostatočne vysoké dávky žiarenia pre úspešnú liečbu, avšak s cieľom chrániť zdravé tkanivá v najväčšej možnej miere, aby sa znížilo riziko nežiaducich účinkov. Čo sa UV žiarenia týka, jeho najvýznamnejším zdrojom je slnko, ale napríklad aj soláriá.

Ultrafialové žiarenie patrí k najzásadnejším rizikovým faktorom rakoviny kože, respektíve rôznych zhubných kožných nádorov. Podnecuje rozvoj malígneho melanómu, bazaliómu aj spinocelulárneho karcinómu kožeV rámci prevencie sa odporúča chrániť pokožku odevom a prípravkami na to určenými, ako aj vyhýbať sa slnečnému žiareniu okolo obeda a v skorých poobedných hodinách. 

Znečistenie životného prostredia

Aj znečistenie životného prostredia predstavuje rizikový faktor nádorových ochorení. Ide o faktor, ktorý možno ovplyvniť pomerne ťažko, teda ak nerátame možnosť presunu a života mimo veľkých miest a vyhýbanie sa chemikáliám v domácnosti. V súvislosti so zvyšovaním rizika rakovinových ochorení môže zohrávať rolu znečistenie ovzdušia z emisií či produktov spaľovania tuhých palív, ako aj veľké množstvo chemických látok, ktoré sú bežne prítomné v našom okolí.

Škodlivý vplyv má expozícia benzénu, azbestu i arzénu, čo zvyšuje riziko rozvoja rakoviny pľúc, pohrudnice aj pobrušnice. Negatívne pôsobenie v súvislosti so životným prostredím má aj kontaminovaná voda ťažkými kovmi či rádioaktívnymi izotopmi, taktiež pesticídy, organické rozpúšťadlá a mnoho ďalšieho. 

Odporúčame: ​9 otázok zdravia, ktoré by si mala položiť svojej mame


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní