Bazalióm – najčastejší kožný nádor. Čo zvyšuje riziko jeho vzniku?

Bazalióm – najčastejší kožný nádor. Čo zvyšuje riziko jeho vzniku?

Rakovina kože predstavuje súhrnný názov pre rôzne typy nádorových kožných ochorení. Niektoré sa vyskytujú pomerne často, iné sú zase zriedkavé. Niektoré sú dobre liečiteľné, iné sa zase spájajú so zlými prognózami. Medzi druhy rakoviny kože patrí malígny melanóm, ktorý môže vznikať na materských znamienkach, ale aj na bežnom kúsku kože.

Častejšie sa však vyskytuje kožný nádor zvaný bazalióm. Čo by sme o ňom mali vedieť? Aké faktory zvyšujú riziko jeho vzniku? Je možné ochorenie úspešne vyliečiť?

Čo je bazalióm?

Bazalióm, nazývaný tiež bazocelulárny karcinóm, predstavuje najčastejšie zhubné nádorové ochorenie kože. Vo všeobecnosti ide o jednu z najčastejších malignít v ľudskej populácii. Bazaliómy tvoria až 80 % nemelanómových kožných nádorov. Sú to epitelové malígne (zhubné) nádory, ktoré vznikajú z bazálnej vrstvy epidermy, teda z najvrchnejších buniek našej pokožky. 

Bazocelulárne karcinómy sa vyskytujú predovšetkým na hornej polovici tela (až 80 % prípadov), hlavne v oblasti tváre. Postihujú ženy aj mužov, a to najmä vo veku nad 60 rokov. Bazaliómy nie sú zvlášť agresívnym nádorom, obvykle netvoria metastázy. Spôsobujú však deštrukciu kože v okolí a môžu sa šíriť na blízku chrupku alebo kosť. 

Odporúčame: Zriedkavá rakovina vulvy: Pozor, symptómy môžu byť zavádzajúce!

príznaky bazaliómu

Zdroj: Shutterstock®

Ako vyzerá bazalióm?

Bazaliómy sa najčastejšie objavujú na pokožke tváre a miestach, ktoré sú dlhodobo vystavované slnečnému žiareniu. Rozvinúť sa môže na očných viečkach, nose, ušiach, pere, na iných častiach tváre, na pokožke hlavy aj krku, menej často však aj na iných miestach na tele, vrátane trupu. Bazaliómy zvyčajne rastú len pomaly, pričom ich vzhľad závisí od konkrétneho typu. Spočiatku tento druh karcinómu vyzerá ako hrbolček na koži, môže byť začervenaný alebo má farbu okolitej kože.

Stretnúť sa môžeme napríklad s vredovito rastúcim bazaliómom, ktorý vyzerá ako povrchové poranenie kože s chrastou. Typický je okraj z maličkých uzlíkov. Iné typy bazaliómov zase môžu mať vzhľad väčšieho tuhého pologuľovitého uzlíka (s veľkosťou hrášku až lieskového orecha), na ktorom sú dobre viditeľné drobné krvné cievy.

Bazocelulárne karcinómy však nemusia len vystupovať nad povrch kože. Môžu vyzerať ako plošné ložisko hnedočervenej farby. Objaviť sa tiež môžu pigmentované bazaliómy hnedej až čiernej farby, ktoré sú ľahko zameniteľné s melanómom. Bazaliómy pritom obvykle iné ťažkosti nespôsobujú. Nebývajú bolestivé, no v neskorších štádiách môžu výrazne narúšať okolité štruktúry. Ojedinele sa môže objaviť problém s krvácaním nádoru. 

Rizikové faktory bazaliómov

V prípade rakoviny kože sa vo všeobecnosti považuje za hlavnú príčinu vzniku ochorenia nadmerné a dlhodobé vystavovanie kože UV žiareniu. Ide o najvýznamnejší rizikový faktor bazaliómov, melanómov, aj iných typov kožných nádorov. Zdrojom UV žiarenia pritom nie je len slnko, ale aj soláriá, prípadne iné zariadenia. 

UV žiarenie môže poškodzovať bazálne bunky pokožky, čo môže za istých okolností viesť až k rozvoju nádoru. Práve preto sa bazaliómy vyskytujú najčastejšie na kúskoch kože, ktoré sú permanentne odhalené, teda najmä na tvári. Značne rizikové pre rozvoj kožného nádoru je závažné spálenie kože slnkom, najmä sprevádzané tvorbou pľuzgierov. Avšak, UV žiarenie nie je jediným rizikovým faktorom, obvykle majú na rozvoj ochorenia vplyv aj ďalšie činitele.

Možné rizikové faktory bazaliómov:

  • vyšší vek (ochorenie sa najčastejšie vyskytuje u starších nad 60 rokov, no v súčasnosti je diagnostikované u čoraz mladších jedincov),

  • svetlá pokožka, vlasy aj oči (fototyp I a II),
  • genetická predispozícia,
  • styk s arzénom (napr. v práci),
  • chronické kožné zápaly (nehojace sa rany, vredy, závažné popáleniny),
  • radiačná záťaž.

Odporúčame: Koxartróza – o aké ochorenie ide a aké sú hlavné príznaky?

liečba bazaliómu

Zdroj: Shutterstock®

Bazalióm a jeho liečba

Pri akýchkoľvek kožných zmenách a náleze rôznych kožných útvarov neváhajte čo najskôr vyhľadať dermatológa. Lekár často spozná bazalióm už na základe vonkajších príznakov. Vyšetriť môže dané miesto dermatoskopom, pre potvrdenie diagnózy je však potrebná biopsia – odobratie vzorky tkaniva a následné histologické vyšetrenie. Ak sa vyšetreniami potvrdí kožný nádor, lekár stanoví postup liečby, a to na základe konkrétneho typu nádoru, štádia i celkového zdravotného stavu pacienta. 

Liečba bazaliómov spravidla zahŕňa primárne chirurgické odstránenie nádoru aj s lemom zdravej okolitej kože. Najmä pri väčších nádoroch, ktoré značne narušili okolité kožné tkanivá, je nevyhnutné vykonať aj plastickú operáciu, napríklad transplantovať kožu z iného miesta na tele. Niekedy sa tiež uplatňuje rádioterapia, buď v prípade, ak nádor nie je možné operovať, alebo po operácii na dodatočné zničenie všetkých nádorových buniek. V niektorých prípadoch sa využíva kryoterapia, chemoterapia spravidla nemá zásadnejší význam. 

Bazalióm a prognóza

Prognózu u konkrétneho pacienta vždy stanovuje lekár. Bazaliómy sa však vo všeobecnosti spájajú s veľmi dobrými prognózami. Dôvodom je hlavne fakt, že tento druh nádoru spravidla netvorí metastázy. Môže narobiť značné škody v mieste výskytu, čo má obvykle vplyv na vzhľad pacienta, no zvyčajne nepredstavuje hrozbu pre jeho život. Chirurgickou liečbou a rádioterapiou sa uzdraví výše 90 až 95 % pacientov. Avšak, bazaliómy sa spájajú s výskytom recidív. 

Ako na prevenciu bazaliómov?

Prevencia nezabezpečí 100 % ochranu pred vznikom ochorenia, no môže prispieť k zníženiu rizika. Keďže je hlavným rizikovým faktorom bazaliómov UV žiarenie, prevencia zahŕňa najmä ochranu pred slnečnými lúčmi. Chráňte pokožku opaľovacími prípravkami, a to na tvári celoročne. Nevystavujte pokožku silným slnečným lúčom okolo poludnia, vhodné je ju chrániť odevom. Taktiež nezabúdajte na ochranu očí slnečnými okuliarmi. Nenavštevujte soláriá. 

Odporúčame: Vodnaté vyrážky a žlté chrasty – ktoré bakteriálne ochorenie môže byť príčinou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní