Retinoblastóm – na rakovinu očí môže poukázať jediný príznak!

Retinoblastóm – na rakovinu očí môže poukázať jediný príznak!

K najčastejším typom nádorových ochorení patrí napríklad rakovina hrubého čreva, ktorá v súčasnosti predstavuje obrovský celosvetový problém. Jej rozvoj súvisí najmä s rýchlym a nie úplne zdravým životným štýlom, ktorý je typický pre vyspelé krajiny. Avšak časté sú aj nádory pľúc, pankreasu, žalúdka, prostaty či prsníka. Mnohé druhy rakoviny sú však pomerne zriedkavé, a tak sa o nich tak často nehovorí. Vedeli ste napríklad o tom, že rakovina môže postihnúť i naše oči? Existujú viaceré typy nádorov, ktoré postihujú rôzne časti oka a ktoré vznikajú z odlišných príčin. Jedným z nich je aj takzvaný retinoblastóm. Čo by sme o ňom mali vedieť?

Čo je retinoblastóm?

Pod pojmom retinoblastóm rozumieme zhubný nádor oka. Ide o intraokulárny (vnútroočný) nádor, ktorý vyrastá z buniek sietnice. Sietnica, latinsky retina, predstavuje vnútornú vrstvu očnej gule stavovcov. Možno si ju predstaviť ako súvislú tenkú membránu, ktorá vystiela vnútro očnej gule. Sietnicu tvoria svetlocitlivé bunky (tyčinky a čapíky), ako aj nervové vlákna. Na sietnici sa nachádza aj takzvaná makula, inak žltá škvrna, ktorá zabezpečuje zrakovú ostrosť. 

Zhubný nádor očnej sietnice, respektíve retinoblastóm, je typický predovšetkým pre detský vek. Približne 80 % nádorov tohto druhu sa rozvíja do 4. roka života, obvykle však dochádza k diagnostike už medzi 2. a 3. rokom života. Vznik retinoblastómov u detí nad 6 rokov je skôr zriedkavým javom. Približne v 1/3 prípadov dochádza u dieťaťa k postihnutiu oboch očí zároveň. Ak retinoblastóm postihne obe oči, ochorenie sa zvyčajne prejavuje pomerne skoro a zachytené môže byť už pred dovŕšením prvého roka života.

Odporúčame: Čo je Klinefelterov syndróm a ako sa prejavuje? Dá sa mu predísť?

príznaky retinoblastómu

Zdroj: Shutterstock®

Aké má retinoblastóm príznaky?

Na retinoblastóm môžu poukazovať rôznorodé problémy s očami a so zrakom, i keď spočiatku obvykle prebieha ochorenie bez príznakov. Väčšie ťažkosti sa však zvyknú rozvíjať až v priebehu toho, ako sa nádor postupne zväčšuje, prípadne vytvára viacpočetné ložiská. Veľký nádor v oku totižto zároveň zvyšuje i vnútroočný tlak. Najtypickejším príznakom nádoru sietnice u detí je svetlo šedá škvrna na zrenici oka. Túto škvrnu možno pozorovať ako belavý odlesk svetla v postihnutom oku, ktorý je značne viditeľný najmä na fotografiách vyhotovených s bleskom, prípadne pri dopade svetla do oka. 

Na retinoblastóm môžu poukazovať nasledujúce príznaky:

  • šedá až belavá zrenica,

  • náhle škúlenie dieťaťa na jedno oko,
  • začervenanie oka,
  • opuch v okolí oka,
  • zväčšenie oka,
  • postupná strata zrakovej ostrosti,
  • zmeny sfarbenia dúhovky.

Sú známe príčiny retinoblastómu?

Pri rozvoji retinoblastómu hrá v prvom rade rolu dedičnosť. V prípade geneticky podmienenej formy retinoblastómu je príčinou vzniku mutácia génu Rb1 na 13. chromozóme, ktorá sa prenáša z rodičov na potomkov. K rozvoju ochorenia je pritom potrebné poškodenie oboch kópií spomínaného génu. Jedinec však môže zdediť len jednu zmutovanú alelu génu Rb1 a k mutácii druhej môže dôjsť náhodne až v priebehu života. Dedičné formy retinoblastómu obvykle postihujú obe oči a k vzniku nádoru dochádza v skoršom veku. 

Existujú však i nededičné formy retinoblastómu, pri ktorých nie je potvrdený výskyt ochorenia, respektíve mutácie konkrétneho génu, v rodine. V tomto prípade nie je možné určiť príčiny, ktoré vyvolali mutácie Rb1 génov. Pri nededičnom retinoblastóme je obvykle zasiahnuté len jedno oko, pričom nádor sa rozvíja v o niečo vyššom detskom veku.

Odporúčame: Mnohopočetný myelóm: Ako sa prejavuje toto zhubné ochorenie krvi?

liečba retinoblastómu

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika retinoblastómu

Pri podozrení na retinoblastóm návštevu lekára neodkladajte. Vyššie spomínané príznaky síce nemusia hneď znamenať nádor v oku, no môžu byť spôsobené iným zdravotným problémom, ktorý je rovnako potrebné riešiť. Retinoblastóm je nevyhnutné čo najskôr diagnostikovať a liečiť. Pri neliečení totiž môže postupne dochádzať k šíreniu nádoru do okolia, typické bývajú metastázy v mozgu, kostiach aj kostnej dreni. 

Diagnostika zahŕňa v prvom rade dôkladné vyšetrenie očným lekárom, potrebné môžu byť krvné testy, ultrazvukové vyšetrenie či magnetická rezonancia. Pre potvrdenie diagnózy môže byť potrebné vyšetrenie očného pozadia v celkovej anestézii. S odhalením prípadných metastáz môže pomôcť CT mozgu a miechy, prípadne sa uplatňuje aj vyšetrenie likvoru či kostnej drene. 

Liečba retinoblastómu

Liečba retinoblastómu závisí od viacerých faktorov, najmä však od konkrétneho štádia choroby, a teda veľkosti nádoru, ako aj od toho, či došlo k šíreniu rakoviny do okolia. Pri malých nádoroch sa obvykle uplatňuje laserová terapia alebo kryoterapia, ktoré sa zameriavajú na odstránenie nádoru priamo v mieste jeho vzniku. Pacient ich podstupuje v celkovej anestézii. Ak je nádor väčší, spravidla sa okrem miestnej liečby pristupuje aj k systémovej chemoterapii. 

Existuje i pomerne nová metóda podávania chemoterapie, a to priamo do postihnutého oka cez cievku, ktorá oko zásobuje. Okrem toho sa pri liečbe rozsiahlejších nádorov sietnice využíva aj takzvaná brachyterapia, čo je forma rádioterapie. Ide o vnútorné ožarovanie, pri ktorom sa zdroj ionizujúceho žiarenia umiestňuje do blízkosti postihnutého miesta. Ak je však nádor veľmi veľký, prípadne nereaguje na liečbu a zároveň je i značne poškodený zrak postihnutého oka, pristupuje sa v niektorých prípadoch k odstráneniu oka a jeho nahradeniu protézou. 

Prognóza retinoblastómu závisí najmä od včasnosti diagnózy. Skoro odhalené nádory, ktoré sú situované len v oku a dobre reagujú na liečbu, mávajú výborné prognózy. Dokonca je možné v mnohých prípadoch i zachrániť zrak. Ak je však ochorenie podchytené neskoro a nádor prerástol i do iných častí, bývajú prognózy spravidla horšie. Deti s retinoblastómom by však aj po vyliečení mali byť sledované. Možný je totižto návrat rakoviny, navyše deti s dedičnou formou retinoblastómu majú celkovo zvýšené riziko vzniku rakoviny aj v iných častiach tela. 

Odporúčame: Čo spôsobuje dýchavičnosť? Nejde len o problém s pľúcami!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní