9 otázok zdravia, ktoré by si mala položiť svojej mame

9 otázok zdravia, ktoré by si mala položiť svojej mame

Máte pocit, že vás žiadne zdravotné komplikácie nemôžu nikdy stretnúť? Bohužiaľ, genetika je pre mnohých osudom, pred ktorým nemožno vždy utiecť. Je dobré vedieť, akými chorobami trpela vaša matka a uvedomiť si dôležitosť rodinnej anamnézy. Potom môžete minimalizovať rizikové faktory, ktoré k ochoreniu vedú. Toto je 9 otázok zdravia, ktoré by ste mali položiť svojej mame.

Mala si problémy s otehotnením alebo pôrodom?

Skúsenosti vašej matky s plodnosťou, a to vrátane priebehu tehotenstva aj pôrodu, vám môžu poskytnúť dôležité informácie. Hoci dôvodov napríklad takej neplodnosti je veľa, často bývajú na vine gény (napr. syndróm polycystických vaječníkov). Medzi dedičné komplikácie môžu patriť tiež nedostatočnosť krčka maternice, predčasný pôrod alebo opakované potraty.

Mala si niekedy rakovinu?

Možno si hovoríte, že keby vaša matka mala rakovinu, vedeli by ste o tom. Ale nemusí to tak byť. Mohla ju mať ešte pred vaším narodením alebo počas vášho detstva. Nehanbite sa a mamy sa spýtajte. Ak matka prekonala rakovinu prsníka, mali by ste podstúpiť pre istotu genetické testy, či v sebe nenesiete gén BRCA1 alebo BRCA2, ktoré zvyšujú až desaťnásobne riziko vzniku rakoviny prsníka alebo vaječníkov.

Odporúčame: Čo spôsobuje záškrt a ako sa prejavuje? Toto o ňom musíme vedieť!

migréna

Zdroj: Shutterstock®

Trápia ťa migrény?

Väčšinu z nás z času na čas bolí hlava. Ale migréna nie je obyčajná bolesť hlavy. Zvyčajne je sprevádzaná radom ďalších nepríjemných príznakov, ako sú problémy s videním, nevoľnosť, citlivosť na svetlo či zvracanie. Záchvat migrény môže trvať niekoľko hodín a vyčerpá človeka na niekoľko dní. Väčšina odborníkov tvrdí, že za migrénami stoja genetické dispozície, a to až v 90 percentách prípadov. Mnoho ľudí bolí hlava a netušia pritom, že ide o migrénu, teda si ju neliečia.

Mala si niekedy psychické problémy?

Všeobecne sa ľudia hanbia hovoriť o tom, že majú depresie alebo úzkosti. Kto by sa tým chcel chváliť. Vy by ste sa na to však svojej mamy rozhodne mali opýtať. Duševné zdravie je dôležitou súčasťou komplexnej lekárskej anamnézy a akékoľvek prejavy depresie, závislosti, úzkosti alebo porúch nálady je nutné riešiť, pretože môžu ovplyvniť celú rodinu.

Máš nejaké kožné problémy?

Starostlivosť o pleť znamená viac než každodennú aplikáciu pleťovej masky na tvár. Je dôležité, aby ste hovorili s mamou o zdraví jej kože, a to vrátane najrôznejších bradavičiek či materských znamienok. Ak ich máte na tele veľa, potom je ich nutné pravidelne kontrolovať, najmä ak mala vaša mama rakovinu kože.

Kedy si mala menopauzu?

V posledných rokoch sa doba, keď ženy vstupujú do menopauzy, znižuje a prichádza už pred päťdesiatkou. Napriek tomu býva zvykom, že dcéry mávajú menopauzu zhruba v rovnakej dobe, ako mali ich matky. Okrem toho bývajú podobné aj symptómy, ktoré prechod sprevádzajú, či už sú to návaly, potenie alebo nespavosť. Je fajn vedieť to včas a pripraviť sa na to.

kŕčové žily

Zdroj: Shutterstock®

Mávaš napuchnuté nohy a kŕčové žily?

Problémy so žilami bývajú veľmi často dedičné. A ak ich mala alebo má vaša mama, je vysoko pravdepodobné, že aj vy s nimi budete bojovať. Ich vznik je geneticky podmienený a ak navyše celý deň stojíte alebo sedíte, tak ste ohrození ešte viac. Musíte sa viac hýbať a správne sa stravovať (jesť viac vlákniny, ktorá posilňuje žilovú stenu).

Máš zdravé srdce?

A nielen srdce, spýtajte sa tiež na vysoký krvný tlak a všetko, čo súvisí s kardiovaskulárnym systémom. Podľa odborníkov je alarmujúce, ak mala vaša matka infarkt alebo mozgovú mŕtvicu pred dovŕšením päťdesiatky. A ak na následky ataku dokonca zomrela, potom je to považované odborníkmi za predčasnú smrť. Neznamená to však, že by ste hneď mali panikáriť, len si na seba dávajte väčší pozor a strážte si životný štýl.

Máš nejaký problém s očami?

Niektoré choroby pred vami matka utajiť nemôže (napríklad cukrovku, ak si pichá inzulín), avšak problémy s očami sa utajiť dajú. Napríklad zelený zákal je veľmi dlho nerozpoznateľný. Aj tu hrá úlohu dedičnosť a čím neskôr sa naň príde, tým horšie sú vyhliadky na vyliečenie. Ak teda matka trpí práve na zelený zákal, je vysoká pravdepodobnosť, že sa časom objaví aj u vás. Chodievajte teda pravidelne na očné vyšetrenie, pretože v počiatočných štádiách sa zelený zákal neprejavuje a sami na to neprídete. Prísť o zrak predsa nechcete.

Neprehliadni: Čo vyvoláva migrénu? Pozor na týchto 7 najčastejších spúšťačov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Lenka Geršiová 01.02.20 12:31

LG
karma
-1.00

Dobrý článok, odporúčam prečítať.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 02.02.20 13:21

karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 02.02.20 23:40

karma
109.00

Ja sa svojej mamy už bohužiaľ nič nespýtam,lebo zomrela :-(

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 04.02.20 09:52

MC
karma
109.00

Keď mama žila tieto otázky ma nezaujímali .

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 12.08.21 21:29

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní