Spinocelulárny karcinóm kože – ako sa prejavuje spinalióm na pokožke?

Spinocelulárny karcinóm kože – ako sa prejavuje spinalióm na pokožke?

V súčasnej dobe patria kožné nádory k veľmi častým a rozšíreným formám rakoviny, ktorá je vo všeobecnosti po kardiovaskulárnych chorobách druhou najčastejšou príčinou smrti. Rozlišujeme pritom melanómovú a nemelanómovú rakovinu kože. Do kategórie melanómová rakovina kože spadá veľmi agresívny a nebezpečný malígny melanóm kože. Oveľa častejšie sa však vyskytuje nemelanómová rakovina kože, a to hlavne takzvaný bazalióm

Druhým najčastejším typom kožného nádoru z tejto kategórie je takzvaný spinocelulárny karcinóm kože. Ako sa prejavuje a ktoré rizikové faktory prispievajú k jeho vzniku? Je možná prevencia?

Čo je spinalióm?

Spinocelulárny karcinóm kože, nazývaný aj skvamocelulárny karcinóm či skrátene spinalióm (taktiež skratka SCC z anglického squamous cell carcinoma), predstavuje po bazalióme druhý najčastejší typ kožného nádoru. Tvorí približne 20 až 25 % všetkých prípadov nemelanómovej rakoviny kože. Spinalióm vzniká z epitelového tkaniva zloženého z plochých buniek, postihuje teda takzvaný plochý, alebo aj dlaždicový epitel.

Nádor vznikajúci z týchto buniek je preto nazývaný aj dlaždicový či dlaždicovobunkový karcinóm. Spomínaný epitel pritom nie je prítomný len v pokožke. Spinocelulárny karcinóm sa teda môže objaviť aj na iných miestach, kde sa vyskytuje daný typ buniek. Ide napríklad o sliznicu úst či genitálií. 

Odporúčame: Hrčka na prsníku – poukazuje hneď na rakovinu? Spoznaj možné príčiny!

rakovina kože

Zdroj: Shutterstock®

Ako vyzerá spinocelulárny karcinóm kože?

Kožné spinaliómy sa najčastejšie rozvíjajú na odhalených častiach kože, ktoré sú dlhodobo vystavované slnku, teda v prvom rade na tvári. Prítomné môžu byť na perách, nose, očných viečkach, ušniciach, v prípade pokožky hlavy bez vlasov aj na tomto mieste. Okrem tváre sa spinaliómy vyskytujú aj na chrbtoch rúk či ramenách, postihnuté však môžu byť prakticky akékoľvek miesta na pokožke. 

Spinocelulárny karcinóm má spočiatku obvykle vzhľad plochej červenkastej škvrny na pokožke, ktorá môže byť šupinatá a na dotyk drsná. Neskôr sa rozrastajúci nádor zväčšuje, hrubne a môže nadobúdať vzhľad pevného červeného uzlíka. Nádory v podobe červeného uzlíka či plochej lézie môžu vyzerať ako nehojaca sa rana, môžu krvácať a môžu sa na nich tvoriť chrasty. Spinalióm sa niekedy objavuje ako nová rana alebo vyvýšené miesto na povrchu starých jaziev či vredov. Bolesť môže, ale aj nemusí byť prítomná. 

Rizikové faktory spinaliómov kože

O presných príčinách vzniku spinaliómov kože nemožno úplne hovoriť. V prípade nádorových ochorení sa častejšie hovorí o rôznych vnútorných a vonkajších faktoroch, ktoré zvyšujú riziko vzniku daného nádoru. Ich prítomnosť však neznamená, že skutočne dôjde k rozvoju rakoviny. V prípade rakoviny kože, pričom to platí aj pre spinocelulárny karcinóm, je hlavným rizikovým faktorom vystavovanie kože UV žiareniu. Ako sme spomenuli vyššie, spinalióm sa najčastejšie objavuje na pokožke, na ktorú dlhodobo dopadajú slnečné lúče.

Pri spinalióme je však známy aj akýsi predrakovinový stav, a tým je najčastejšie solárna (aktinická) keratóza. Ide o nezhubný útvar na koži, ktorý sa v prípade neliečenia veľmi často malígne zvrháva a mení na zhubný nádor. Solárna keratóza má spravidla vzhľad ohraničených ružových, červených alebo hnedých ložísk, ktoré sú drsné a šúpu sa. Ich rozvoj podnecuje pôsobenie UV žiarenia na kožu.

Ďalšie rizikové faktory zahŕňajú:

  • výraznejšie opakované spálenie pokožky slnkom,

  • používanie solárií,
  • svetlú pokožku so svetlými očami a vlasmi (fototyp I a II),
  • vyšší vek (výskyt spinaliómov rastie zvyšujúcim sa vekom),
  • chronické dráždenie pokožky a chronické nehojace sa rany,
  • infekciu HPV vírusom, 
  • imunosupresívne stavy a výrazné oslabenie obranyschopnosti,
  • genetické faktory.

Odporúčame: Rakovina nosohltana – k rozvoju prispieva viacero rizikových faktorov

liečba spinaliómu

Zdroj: Shutterstock®

Spinocelulárny karcinóm kože a jeho liečba

Zmeny na pokožke by mal vždy včas prehliadnuť kožný lekár. Ako sme spomenuli vyššie, spinaliómu kože často predchádzajú rôzne prekancerózy, vrátane solárnej keratózy. Ošetrenie nezhubnej solárnej keratózy môže zabrániť tomu, aby sa na danom mieste časom rozvinul zhubný nádor, ktorý si už vyžaduje náročnejšiu liečbu.

Pri podozrení na spinalióm sa v rámci diagnostiky odoberá vzorka tkaniva (biopsia) pre následné histologické vyšetrenie, ktoré môže potvrdiť prítomnosť rakovinových buniek. Následná liečba závisí od viacerých faktorov, a to napríklad od štádia ochorenia, umiestnenia nádoru aj celkového zdravotného stavu pacienta. Spinocelulárne karcinómy sa liečia v prvom rade chirurgickým odstránením nádoru, v prípade potreby aj blízkych lymfatických uzlín.

V rámci liečby sa tiež uplatňuje napríklad kryoterapia, a to hlavne pri nádoroch, ktoré nepostihli hlbšie štruktúry. Okrem toho sa využíva rádioterapia, hlavne ako podporná metóda pri výskyte metastáz alebo v prípade, ak nie je možné nádor chirurgicky odstrániť. 

Spinalióm kože a prognóza

Prognózy v prípade spinaliómov kože závisia hlavne od toho, v akom štádiu je ochorenie diagnostikované a liečené. Skorá diagnostika sa obvykle spája s dobrými prognózami. Spinalióm je však v porovnaní s častejším bazaliómom o niečo agresívnejší. Kým bazalióm spravidla nevytvára metastázy, spinalióm áno.

Spinocelulárne karcinómy rastú rýchlejšie, prerastajú do hlbších štruktúr kože a môžu metastázovať do blízkych štruktúr (najmä lymfatických uzlín), menej často aj do vzdialenejších miest. Pri spinaliómoch v pokročilých štádiách sú možnosti liečby obmedzenejšie. 

Ako sa ochrániť pred spinaliómom kože?

Pre prevenciu spinaliómov platia tie isté zásady, ako pre prevenciu rakoviny kože vo všeobecnosti. Prevencia spočíva najmä v minimalizovaní rizikových faktorov, ktoré môžeme ovplyvniť. Vyšší vek či genetické faktory sa ovplyvniť nedajú, no chrániť sa vieme hlavne pred slnečným žiarením, ktoré predstavuje najvýznamnejší rizikový faktor vzniku rakoviny kože. Pokožku je nevyhnutné chrániť pred prudkými slnečnými lúčmi (najmä v čase od 11:00 do 15:00) a spálením.

Ochranu poskytnú opaľovacie prípravky, ktoré by sme v oblasti tváre mali používať celoročne. Pokožku tiež možno chrániť vhodným odevom. Okrem toho prevencia zahŕňa aj vyhýbanie sa soláriám. Obmedziť je tiež potrebné opakované dráždenie pokožky a slizníc, napríklad rôznymi chemickými látkami. 

Odporúčame: Rakovina močového mechúra – ktoré z prvotných prejavov neprehliadať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní