Hysterektómia – čo treba vedieť o chirurgickom odstránení maternice?

Hysterektómia – čo treba vedieť o chirurgickom odstránení maternice?

Ľudské telo je skrátka úžasné a dokáže sa často prispôsobiť aj veľmi neprajným okolnostiam. Ak je to v niektorých prípadoch zo zdravotných dôvodov nevyhnutné, zvládne fungovať aj bez niektorých orgánov. Možný je život bez jednej obličky, sleziny, štítnej žľazy, žlčníka aj určitej časti čriev, hoci je to obvykle s istými obmedzeniami. Niekedy je tiež nevyhnutné odstraňovať aj pohlavné orgány, napríklad z dôvodu vážnych úrazov či ochorení. 

Proces odstránenia maternice zo ženského tela odborne nazývame hysterektómia. Kedy je tento zákrok nevyhnutný a čo by o ňom mala žena vedieť? Aké obmedzenia v živote prináša?

Čo je hysterektómia?

Pod pojmom hysterektómia rozumieme chirurgické odstránenie maternice, ktoré u ženy vedie k strate menštruácie a sterilite. Ide o jeden z najčastejších zákrokov v operačnej gynekológii, pri ktorom dochádza s použitím rôznych metód buď len k odstráneniu maternice, alebo aj maternice spolu s krčkom maternice, vaječníkmi, vajíčkovodmi a ďalšími štruktúrami, napríklad podľa potreby aj okolitými lymfatickými uzlinami. Na základe rozsahu zákroku rozoznávame niekoľko typov hysterektómie. 

Typy hysterektómie:

  • subtotálna hysterektómia – odstránená je len maternica, pričom sa ponecháva krčok maternice,
  • celková hysterektómia – odstránená je celá maternica, vaječníky môžu byť ponechané,
  • radikálna hysterektómia – odstránená je nielen celá maternica s krčkom, ale aj všetky okolité tkanivá, ktoré maternicu držia na mieste, taktiež horná časť vagíny a okolité lymfatické uzliny, odstránené môžu byť aj vaječníky a vajíčkovody.

Odporúčame: ​Diabetická nefropatia – vážna komplikácia cukrovky. Ako sa prejavuje?

Kedy je nutné zvažovať hysterektómiu?

Hysterektómia je obrovským zásahom do ženského tela, preto sa k nej pristupuje len v nevyhnutných a najzávažnejších prípadoch. Najmä u mladých žien, u ktorých je cieľom zároveň zachovať plodnosť, sa hysterektómia zvažuje v najkrajnejších prípadoch, napríklad ak iné možnosti liečby zlyhali. Odstránenie maternice, prípadne aj okolitých štruktúr, sa uplatňuje pri liečbe nádorových ochorení, ale aj pri mnohých iných zdravotných problémoch týkajúcich sa maternice. 

Najčastejšie indikácie k hysterektómii:

  • zhubné nádory maternice, krčka maternice alebo vaječníkov,

  • zväčšujúce sa nezhubné nádory alebo iné útvary, ktoré spôsobujú vážne ťažkosti (napr. maternicové myómy, polypy a iné),
  • endometrióza
  • adenomyóza,
  • závažné poranenie maternice,
  • prolaps maternice (zostúpenie maternice do vagíny z dôvodu oslabenia väzov maternice), 
  • prednádorové zmeny na maternici,
  • prednádorové zmeny krčka maternice,
  • nadmerné menštruačné krvácanie, nezastaviteľné krvácanie z maternice,
  • chronická panvová bolesť,
  • komplikácie po pôrode. 

Formy prevedenia hysterektómie

Hysterektómia sa u pacientky prevádza s využitím rôznych metód, a to spravidla v celkovej anestézii. Každá z nich má isté výhody aj nevýhody. Voľba operačnej metódy závisí najmä od lekára, ktorý zhodnotí celkový zdravotný stav pacientky a na základe druhu zákroku určí najvhodnejší postup. Hysterektómia sa prevádza buď vaginálnou cestou alebo cez brucho, taktiež sa využíva laparoskopická metóda. 

  • Otvorená (brušná, abdominálna) hysterektómia – maternica sa odstraňuje cez rez v oblasti podbruška. Táto metóda je spravidla najinvazívnejšia, zostáva po nej dlhá jazva, doba hojenia je dlhšia a je vyššie riziko komplikácií. Chirurgovi však umožňuje najlepší rozhľad v operačnom poli. Uplatňuje sa hlavne vtedy, ak sa odstraňujú pri nádoroch aj ďalšie štruktúry. 
  • Vaginálna hysterektómia – pri tejto forme hysterektómie sa využíva prístup k maternici cez pošvu. Výhodou je absencia jaziev a kratšia doba hojenia. Táto metóda sa však uplatňuje najmä vtedy, ak žena už rodila (pre dostatočnú priestrannosť pošvy). Vaginálna hysterektómia sa využíva pri prolapse maternice, zmenách na krčku maternice, alebo ak má pacientka malú maternicu. 
  • Laparoskopická hysterektómia – moderná metóda, pri ktorej sa maternica odstraňuje špeciálnym prístrojom iba cez malé rezy na pupku a v podbrušku. Výhodou je malá strata krvi a rýchle hojenie. Jazvy sú spravidla len nenápadné. 
  • Laparoskopicky asistovaná vaginálna hysterektómia – kombinuje sa laparoskopia a zákrok cez pošvu. Laparoskopicky sa obvykle uvoľní maternica zo závesných aparátov, samotné odstránenie orgánu sa už robí cez pošvu. 

Odporúčame: ​Filcky – čo je príčinou tohto pohlavne prenosného ochorenia?

Riziká spojené s hysterektómiou

Ako s každým chirurgickým zákrokom, tak aj s hysterektómiou sa spájajú viaceré riziká. Ak je však odstránenie maternice nevyhnutné a môže žene zachrániť život alebo ju zbaviť závažných zdravotných problémov, tak môžu byť prínosy ďaleko väčšie ako riziká. Riziká tu však vždy sú a informovať by vás o nich mal v prvom rade priamo váš lekár. Vo všeobecnosti sa môžu objaviť komplikácie s celkovou anestéziou, ako je napríklad alergická reakcia na lieky, ako aj pri iných zákrokoch.

K ďalším rizikám, ktoré sa spájajú s operáciou, patrí poranenie okolitých orgánov nástrojmi, napríklad močového mechúra, čreva alebo blízkych krvných ciev. Riziko tejto komplikácie zvyšujú predchádzajúce operácie vykonané v brušnej oblasti. Po operácii hrozí riziko infekcie, vznik zrazenín alebo krvácanie. Ak sú pri hysterektómii odstránené aj vaječníky, následkom je skorý nástup menopauzy. 

Rekonvalescencia po hysterektómii

Doba a celkový priebeh rekonvalescencie závisia od viacerých faktorov, a to najmä od toho, aká bola závažnosť riešeného problému a aká metóda odstránenia maternice bola použitá. Pri abdominálnej hysterektómii, čo je vlastne otvorená operácia, je spravidla doba hojenia a uzdravovania najdlhšia, pri laparoskopii či operácii cez pošvu býva rekonvalescencia kratšia. 

Po operácii je nevyhnutné dodržiavať nariadenia lekára, aby došlo k zahojeniu všetkých rán a aby sa znížilo riziko následných komplikácií. Po operácii cez rez na bruchu je nevyhnutné dôsledne sa starať o operačnú ranu, po operácii vaginálnou cestou je zase nevyhnutná zvýšená hygiena intímnej oblasti. Aspoň 2 až 3 mesiace by sa mala žena vyvarovať zdvíhaniu ťažkých bremien. Krátko po operácii, a to podľa odporúčania aspoň 4 až 6 týždňov, je potrebné zdržať sa pohlavného styku. 

Obmedzenia po hysterektómii

Najzásadnejším obmedzením, ktoré sa s hysterektómiou spája, je následná neschopnosť otehotnieť a donosiť dieťa. Žena po odstránení nemenštruuje, ak však neboli počas operácie odstránené vaječníky, na jej hormonálny stav to nemá vplyv. Vaječníky sú funkčné a budú vyhasínať podobne ako u ženy s maternicou. Ak však dôjde aj k vyoperovaniu vaječníkov, následkom je pokles ženských pohlavných hormónov, nástup menopauzy a menopauzálnych príznakov.

V tomto prípade sa spravidla nasadzuje hormonálna substitučná liečba, najmä u mladých žien. Hormóny sa do tela dopĺňajú formou tabliet, náplastí či gélov. Pohlavný život spravidla nie je hysterektómiou ovplyvnený. Po rekonvalescencii je žena schopná mať pohlavný styk a taktiež si ho užiť. Pošva je dostatočne dlhá, jej tvar je nezmenený, taktiež nie sú narušené pošvové steny, svaly panvového dna či klitoris, ktoré hrajú pri pohlavnom styku najzásadnejšiu rolu. 

Odporúčame: ​Herpetické vírusy nie sú len pôvodcom oparu. Aké ochorenia spôsobujú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní