Rakytník ako vitamínová bomba: 5 tipov, ako ho spracovať a mať z neho úžitok

Rakytník ako vitamínová bomba: 5 tipov, ako ho spracovať a mať z neho úžitok

Rakytník, alebo teda oficiálne rakytník rešetliakový označovaný aj ako sväté ovocie Himalájí, je skutočnou vitamínovou bombou, ktorú sa v tomto období oplatí mať v zásobe. Je známy už tisícky rokov, počas ktorých sa využíva najmä v ajurvédskych a tradičných čínskych medicínach. Dnes je rakytník známy po celom svete, a to predovšetkým vďaka jeho nutričnej hodnote.

O rakytníku sa hovorí ako o vitamínovej bombe, nakoľko obsahuje, samozrejme, množstvo vitamínov, ale aj antioxidantov, stopových prvkoch i nenasýtených mastných kyselín. Rakytník je bohatý na vitamín C, ale aj niektoré vitamíny skupiny B, ďalej vitamín D, E, F, K či P. Z minerálov príroda rakytníku nadelila železo, horčík, draslík, mangán i kremík.

Obsiahnutý vitamín C podporuje imunitný systém, vďaka čomu je rakytník tým správnym prírodným prostriedkom, ktorý si v tomto jesennom sychravom období nájde svoje uplatnenie. Máte ho už v zásobe? Ak stále váhate nad jeho kúpou alebo nad jeho zberom v záhrade, tak spoznajte jeho účinky i možnosti využitia či spracovania.

Pozri aj: Vitamín E v ľudskom tele – môže škodiť jeho nedostatok či nadbytok?

Účinky rakytníka, ktoré netreba podceňovať

  • Podporuje imunitný systém
  • Je nápomocný pri odstraňovaní toxínov z organizmu
  • Podporuje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov, zlepšuje trávenie
  • Chráni pred vznikom rakoviny
  • Podporuje funkciu krvného obehu, pružnosť a priechodnosť ciev
  • Udržuje zdravie očí
  • Pomáha znižovať LDL cholesterol v organizme
  • Je nápomocný pri znižovaní cukru v krvi
  • Chráni pečeňové bunky pred poškodením (podporuje zdravie pečene)
  • Zmierňuje príznaky menopauzy
  • Má protizápalové a antidepresívne účinky

Rakytník je tiež známy protistarnúcimi účinkami, vďaka čomu sa jeho účinky využívajú aj v kozmetickom priemysle. Vaša pokožka dozaista ocení účinky rakytníkového oleja, ktorý je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Výťažky z rakytníka tiež pomáhajú stimulovať regeneráciu pokožky, podporujú hojenie rán, prirodzenú pružnosť pokožky. Rakytník dokonca zabraňuje vysušovaniu pokožky a zároveň pleť rozjasňuje.

Zaujme ťa aj: Ako zorganizovať domácnosť do 30 minút? Inšpiruj sa spolu s nami!

Rakytník – možnosti jeho spracovania

Ak máte prístup k čerstvému rakytníku, nemali by ste váhať a dlho premýšľať nad jeho konzumáciou. Pripravte sa však na trpkú a kyslú chuť. Práve tá môže odradiť od jeho konzumácie v čerstvom stave. V prípade, že takáto chuť nie je po vôli ani vám, tak si ho naložte do medu alebo si pripravte čaj, likér, sirup, džem a pod. 

1. Rakytníkový čaj

Je skvelý na posilnenie imunity v každom ročnom období. No najviac jeho účinky oceníte práve v tomto jesennom sychravom období, ktoré je známe aj ako chrípkové obdobie.

V tomto prípade teda stačí, ak plody rakytníka umyjete, preložíte do hrnca a zalejete vodou. Priveďte k varu a varte približne 5 minút. Následne čaj preceďte a doslaďte medom. Odporúčame rakytník nakrájať alebo podrviť, aby bol čaj čo najsilnejší a teda aj najúčinnejší.

2. Rakytníkový sirup

Rovnako podporuje imunitný systém a slúži ako liečba i prevencia pred chrípkou či prechladnutím. Pripravíte si ho tak, že 1 liter vylisovanej šťavy z rakytníka dáte na sporák a začnete pomaly zohrievať. Následne pridajte 1 kg cukru a lyžičku kyseliny citrónovej. Pozor, sirup by nemal vrieť. Po uvarení ho necháme vychladnúť a naplníme do sklenených fliaš. Rakytníkový sirup skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Sirup si môžete pridávať do čajov, zmiešať s vodou alebo užívať po lyžičkách ako prevenciu či na liečbu zdravotných problémov.

3. Rakytník v mede (rakytníkový med)

Na rakytníkový med potrebujete 1 dcl čerstvej vylisovanej rakytníkovej šťavy a 3 dcl kvalitného medu. Obe prísady zmiešajte dokopy a med prelejte do sklenenej nádoby. Uzavrite a skladujte v suchu. Odporúčame pridať aj nakrájané alebo podrvené rakytníkové plody.

Rakytníkový med užívajte 1-krát denne v množstve 1 čajovej lyžičky.

4. Sušené plody rakytníka

Najlepší a v podstate aj najpohodlnejší spôsob sušenia plodov rakytníka je v elektrickej sušičke. Použiť, samozrejme, môžete aj rúru. Pri sušení dbajte na rovnomernú teplotu a predovšetkým na dôkladne vysušenie plodov, aby ste predišli ich splesniveniu.

Usušené plody skladujte na suchom a tmavom mieste. Sušené rakytníkové plody si môžete pridať do jogurtu či raňajkovej ovsenej kaše. Zo sušeného rakytníka si môžete pripraviť aj čaj alebo rozdrviť, či pomlieť na mlynčeku a prášok následne využiť pri príprave domácej pleťovej masky alebo peelingu.

5. Mrazenie plodov rakytníka

Mrazenie je zväčša prvým procesom, ktorým prechádzajú plody rakytníka. Nakoľko je ťažké rakytník z kríkov oberať, pretože konáre sú plné pichliačov. Celé vetvičky sa teda mrazia a plody sa len oklepú. Plody následne preložte do vzduchotesnej nádoby a vložte späť do mrazničky.

Neprehliadni: Vitamín K v ľudskom tele – ako si ho doplniť a čo spôsobí nedostatok?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní