Ako zorganizovať domácnosť do 30 minút? Inšpiruj sa spolu s nami!

Ako zorganizovať domácnosť do 30 minút? Inšpiruj sa spolu s nami!
  • 17.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Upratovanie domácnosti je pre mnohých ľudí nevyhnutnosťou, aby mali čistý byt či dom. Pre iných je to, naopak, istá forma oddychu alebo dokonca psychohygieny, pretože výsledok vašej práce vidíte okamžite, bez čakania.

Žiť v čistom, útulnom, ale i zdravom prostredí by malo byť prioritou azda každého z nás. Dobre vieme, že to si vyžaduje čas! Ktorý je ale nevyhnutý k tomu, aby sme sebe i svojim najbližším zabezpečili čistý a útulný domov.

Ak ste pracovne vyťažení a radi si doprajete aj chvíle pohody s vašimi najbližšími, prinášame vám niekoľko užitočných rád a tipov, vďaka ktorým zorganizujete svoj domov rýchlo a jednoducho. Veľké upratovanie sa tak potom stane iba príjemnou bodkou za každodennými správnymi návykmi, ktoré udržia váš životný priestor usporiadaný a uprataný.

30 minút upratovania a dosť!

Zorganizovať si domácnosť za 30 minút – zdá sa vám to nemožné? Ak si osvojíte správne návyky, tak nie! V tomto prípade síce nehovoríme o hĺbkovom čistení vašej domácnosti, ale budete prekvapení, ako môžu niektoré maličkosti urobiť v upratovaní zásadný rozdiel.

Pozrime sa teda spoločne na niekoľko tipov a trikov, ako zorganizovať svoju domácnosť za 30 minút.

Odporúčame: Posadnutosť upratovaním: Kedy sa už jedná o chorobný stav?

Ako si správne zorganizovať domácnosť?

Zorganizovať si domácnosť tak, aby všetko malo svoje miesto, je správne, efektívne, ale aj veľmi náročné. Mali by ste myslieť na všetky detaily, pretože či už sa jedná o nenápadné zásuvky v kúpeľni či odkladací priestor v kuchyni, dôležitá je každá maličkosť.

Premyslite si, čo všetko budete potrebovať, a pri ktorých činnostiach budete všetko, čo je schované, používať. Podľa toho si tieto vaše pomôcky uložte tak, aby ste ich mali „poruke", a aby vám ich upratovanie nespôsobovalo žiadne vrásky.

Zamerajte sa na priestor, v ktorom trávite najviac času

Dobre sa rozhliadnite okolo seba a odpovedzte si na otázku – kde doma trávite so svojimi najbližšími najviac času? Či už to bude obývacia izba, kuchyňa či jedáleň, ak v ňom trávite veľa spoločného času, zorganizujte si práve toto miesto.

Aj odborníci na organizáciu domácností odporúčajú vybrať si priestor, ktorý využívate počas dňa najviac. Ten by mal byť vašou prioritou, a preto sa pustite do jeho organizácie hneď na začiatok.

Je to preto, že to bude mať veľký vplyv na váš každodenný život. Uprataný priestor predsa znamená mať aj upratanú myseľ.

Neprehliadnite: Chelsea čižmy: Ako ich nosiť a ku ktorým outfitom sa hodia?

Miesto na každodenné maličkosti

Ani v tomto prípade nepodceňujte detaily a nájdite jedno miesto pre svoje každodenné maličkosti. Či už to bude košík, kožená tácka alebo miska, bude to vytvárať dokonalý priestor napríklad pre vaše kľúče, peňaženku či slnečné okuliare.

Všetky tieto dôležité drobnosti budú mať razom svoje stále miesto a vy už prestanete konečne rozmýšľať nad tým, kam ste si odložili svoje veci. Tento, aj keď na prvý pohľad malý, ale vyhradený priestor pre všetko podstatné, si razom zamilujete.

Rovnako dôležitý je aj váš šatník

V tomto prípade máme pre vás jeden skvelý tip – zaveste oblečenie rovnakým smerom! Prečo?

Tento jednoduchý, ale šikovný trik na rýchlu organizáciu šatníka, vám nezaberie viac ako desať minút, a to v závislosti od veľkosti vášho šatníka. Všetko, čo musíte urobiť, je zavesiť oblečenie jedným smerom.

Ďalším dobrým pravidlom je, že zakaždým, keď si oblečiete niečo zo šatníka, vráťte to späť, ale v opačnom smere. Ak niečo zostalo v pôvodnom smere napríklad po šiestich mesiacoch, nebolo to nosené a je najlepšie to zo šatníka vyradiť. Toto je jednoduchý, ale šikovný trik na rýchlu organizáciu šatníka.

Odporúčame aj: Víno - čo s ním, ak ho nedopiješ? Spoznaj ďalšie možnosti jeho využitia!

Ak niečo nepoužívate, tak sa toho zbavte

Stalo sa vám niekedy, že ste niečo chytili do ruky s úmyslom to odložiť, no nakoniec ste to iba prekladali z miesta na miesto? Ak áno, osvojte si jedno užitočné pravidlo.

Tento zlozvyk totiž nielenže robí neporiadok, ale aj podporuje hromadenie vecí všade navôkol bez toho, aby mali svoje miesto. Venujte preto chvíľu tomu, aby ste veciam našli svoje miesto, alebo sa tých vecí definitívne zbavili.

10 minút či 60 sekúnd upratovania každý deň

Počas dňa toho musíme zvyčajne stihnúť veľmi veľa. Práca, domácnosť, deti či škola alebo iné aktivity, večer príde veľmi rýchlo a vtedy si často uvedomíme, že sme toho počas dňa veľa nestihli.

Venujte preto vedome 10 minút upratovaniu. Nie viac, nie menej. Budete prekvapení, akí efektívni a produktívni môžete byť, keď viete, že to bude len 10 minút vášho času.

Pravidlo 60 sekúnd je v podstate rovnaké. Venujte jednu minútu svojho času tomu, aby ste veci vrátili na svoje miesto a nenechajte sa pritom ničím rozptyľovať. Aj takto si budete udržiavať vašu domácnosť efektívne zorganizovanú.

Tip pre vás: Tradičný kysnutý slivkový koláč s mrveničkou – ten najlepší spôsob, ako si vychutnať slivky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 03:02

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 03:02

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní