Trendy šperky pre jeseň 2022: Uhádneš, aké sa budú nosiť?

Trendy šperky pre jeseň 2022: Uhádneš, aké sa budú nosiť?
  • 19.09.2022
  • Michaela Kožáková

Šperky sú neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života a univerzálnou formou ozdoby. Od náušníc cez náramky až po náhrdelníky – šperky nosíme, obdarovávame nimi, slávime nimi dôležité udalosti. 

Šperky vyrobené z mušlí, kameňa a kostí sa objavili už v praveku. Je pravdepodobné, že sa nosili ako ochrana pred nebezpečenstvom alebo ako označenie stavu či hodnosti.

V starovekom svete bolo objavenie spôsobu opracovania kovov dôležitou etapou vo vývoji šperkárskeho umenia. Postupom času sa kovoobrábacie techniky stali sofistikovanejšími a zdobenie zložitejšie.

Každé obdobie so sebou prinieslo nové techniky, spôsoby opracovania, materiály a prvky dekorovania. Dnes môžeme obdivovať krásu a kreativitu módnych dizajnérov, ktorí nám každý rok predstavujú nové kolekcie šperkov a doplnkov.

Čo sa bude nosiť túto jeseň? Ktoré kúsky by nemali chýbať vo vašej šperkovnici? Nechajte sa inšpirovať niekoľkými trendmi, ktoré sa objavili na prehliadkových mólach pre sezónu jeseň/zima 2022 – 2023 od New Yorku cez Londýn a Miláno až po Paríž.

Neprehliadni: Puddle pants sú trendom, ktorý schvaľuje aj Kate Middleton! Máš ich v šatníku?

Kvety

Zdroj: Pinterest.com/livingly.com

Kvety v hlavnej úlohe

Napriek tomu, že sú synonymom jari, kvetinové šperky sa výrazne objavili v jesenných kolekciách Caroliny Herrery, Chanel, Jil Sander a ďalších módnych domov. Nemyslite si, že tento trend je až príliš sladký alebo prehnane dievčenský. Jednotlivé kúsky siahajú od elegantných až po vintage modely, ktoré sú inšpirované opulentnosťou 80. rokov. Mnohé z nich sú doslova umeleckými dielami, s ktorými sa ich autori detailne vyhrali. 

Perly

Zdroj: Pinterest.com/livingly.com, Pinterest.com/Gisell Bernard, Pinterest.com/vogue.com

Perly

Túto jeseň a zimu sa budú perly, v podobe malých aj veľkých perleťových korálkov, nosiť na všetky spôsoby. Dokonca aj v čelenke podobnej diadému od Diora. Práve perly doplnia každý vzhľad svojou sofistikovanou aurou. Nebojte sa ukázať vašu zbierku perál a ozdobte svoj dekolt viacerými náhrdelníkmi v štýle 20. rokov. 

Návrhári prichádzajú s kolekciou perál v podobe choker náhrdelníkov z 90. rokov, nadrozmerných napichovacích náušníc či prsteňov s obrovskou perlou. Ak ešte perly nemáte, určite neváhajte a zaobstarajte si tento nadčasový klenot. 

Náramky

Zdroj: Pinterest.com/vogue.com, Pinterest.com/livingly.com

Čím viac, tým lepšie

Nie jeden, ale veľa! Náramky od zápästia až po lakte a jedinečné kúsky s nadrozmernou veľkosťou – náramky sú nevyhnutným doplnkom pre jeseň/zimu 2022. Náramky v najnovších módnych kolekciách zatieňujú klasické kúsky a ich hlavným cieľom je upútať všetku pozornosť. Anthony Vaccarello, kreatívny riaditeľ pre módny dom Saint Laurent, prezradil, že pri navrhovaní sa inšpiroval štýlom anglickej socialistky Nancy Cunard, ktorá zbierala africké náramky.

Pozri aj: Krása z prírody: Nalíčte sa s CBD novinkami od Dermacol!

Reťaze

Zdroj: Pinterest.com/vogue.com

Nadrozmerné reťaze

Vyzývavé a zároveň veľmi vkusné a elegantné nadrozmerné reťazové náhrdelníky sú módnym kúskom, ktorý by ste si mali určite uchmatnúť i vy! Skvele sa hodia na spoločenskú udalosť – vtedy jeden nestačí, do práce alebo na rande. Často sú doplnené i o rôzne prívesky, ako napríklad kovové srdcia, ktoré sú tiež, mimochodom, hitom tejto sezóny. 

Šperky ako súčasť oblečenia

Zdroj: Pinterest.com/livingly.com, Pinterest.com/

Šperky ako súčasť oblečenia

Ďalší výrazný trend konca roka 2022 predstavujú šperky, ktoré sú súčasťou oblečenia. Značky ako Acne Studios, Loewe a Prada na svojich prehliadkach predstavili módne kúsky od náhrdelníkov integrovaných do kabátov, šiat a úpletov až po svetre a blúzky s nádherne zdobenými goliermi. Ak náhodou niekde v obchode alebo na internetových stránkach objavíte takýto jedinečný módny kúsok, určite neváhajte. 

Piercing

Zdroj: Pinterest.com/vogue.com, Pinterest.com/Livingly, Pinterest.com/vogue.fr

Piercingová mánia

Zubné kamienky, ktoré sa s obľubou nosili už vyšli z módy. Na prehliadkach najnovších kolekcií topmodelky zdobil piercing na perách, v ušiach či na lícnych kostiach. Mimoriadne trendy je septum – piercing nosovej priehradky. Žiariace piercingy s kryštálovými odleskami a farebnými kamienkami sa stávajú vkusným doplnkom jesenného outfitu. 

Zdroj foto: úvodná koláž - Pinterest.com/theimpression.com, Pinterest.com/livingly.com, Pinterest.com/elle.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 20.09.22 08:58

KK
karma
105.00

Páči sa mi viac jemnejšia bižutéria.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní