KVÍZ: Slávne šperky, drahé kovy a drahokamy – máš v tejto oblasti prehľad?

KVÍZ: Slávne šperky, drahé kovy a drahokamy – máš v tejto oblasti prehľad?

Šperkom v prvom rade označujeme ozdobný predmet zhotovený z drahých kovov a kameňov či iných materiálov. Dnes sa najčastejšie stretávame so šperkami v podobe náušníc, náhrdelníkov, náramkov a prsteňov, prípadne aj spôn, príveskov či brošní. Dokonca by sme v niektorých prípadoch mohli šperkom nazvať pokojne i náramkové hodinky. V súčasnosti je funkcia šperkov predovšetkým ozdobná, sú najmä súčasťou módy. 

Dalo by sa však povedať, že šperky sú staré ako ľudstvo samotné, pričom v minulých dobách mali i mnoho iných funkcií. V priebehu histórie slúžili napríklad aj ako platidlo, dlhý čas boli znakom vyššieho spoločenského postavenia, moci a bohatstva. V mnohých kultúrach im boli dokonca pripisované čarovné alebo liečivé vlastnosti. Šperky sa stali rôznymi symbolmi (napr. manželská obrúčka ako symbol zväzku a večnej lásky) alebo slúžili ako amulet, ktorý mal chrániť nositeľa pred urieknutím či zlom. 

Fascinujú vás šperky?

Tie najstaršie šperky vôbec boli zhotovované z mušlí, kamienkov, dokonca kostí či zubov. Od týchto čias ušlo ľudstvo veľký kus cesty. Dnes sa na výrobu hodnotného šperku využívajú viaceré drahé kovy, ako napríklad zlato, okrem toho i drahokamy a polodrahokamy. V šperkárstve sa však využíva mnoho ďalších materiálov, napríklad i spomínané mušle, tiež jantár (skamenená živica ihličnatých stromov) alebo perly. 

Fascinujú nádherné šperky i vás? Poznáte niektoré slávne šperky, alebo toho viete veľa o materiáloch, z ktorých sa vyrábajú? Tak skúste odpovedať na 10 zaujímavých otázok v našom kvíze a hneď si svoje vedomosti preveríte, prípadne sa možno dozviete niečo nové! 

Skús ďalší kvíz: Ľudské fóbie – vieš, ako sa nazýva strach zo stromov či hĺbky?

  • Kvíz: Šperky, drahé kovy a drahokamy

  • 1 / 11

Ktorý z uvedených drahých kameňov, ktoré sa používajú v šperkárstve, je najtvrdším prírodným nerastom na svete?

  • zirkón
  • diamant
  • turmalín
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní