Netradičné ubytovanie na Slovensku: Nenechaj si ujsť jedinečný zážitok!

Netradičné ubytovanie na Slovensku: Nenechaj si ujsť jedinečný zážitok!
  • 05.04.2022
  • Michaela Kožáková

Zážitok – výraz, ktorý má pre každého z nás iný rozmer. Môže to byť skok z lietadla, plávanie s delfínmi, ochutnávka vzácnych francúzskych vín či stretnutie s Angelinou Jolie. A čo tak nevšedné ubytovanie? Nemáme teraz na mysli luxusný hotel v Dubaji či najdrahší hotel na Zanzibare. Ide o zaujímavý typ ubytovania, ktorý ponúka niečo viac ako len hotelovú izbu s posteľou, televízorom, prípadne s výhľadom na more. Netradičné zážitkové ubytovanie, ktoré je v poslednej dobe i na Slovensku veľkým trendom, prináša nezabudnuteľné chvíle, vzrušujúce príbehy a nekonečné zážitky. 

Už ste niekedy spali medzi včelami, v dome na strome či nebodaj vo vínovom sude? Nechajte sa aj vy zlákať netradičným zážitkovým ubytovaním a rýchlo si zarezervujte izbu v niektorom z nich.

Noc na Lomnickom štíte

Zdroj: INSTAGRAM/tmrhotels

Noc na Lomnickom štíte

Ak hľadáte dokonalú romantiku, súkromie a jedinečnú atmosféru, alebo sa chystáte požiadať partnerku o ruku či osláviť výročie svadby, spravte to vo výške 2634 metrov nad morom! Zažite nezabudnuteľnú Noc na Lomnickom štíte. Tam, kde sa vrcholky vysokých štítov takmer dotýkajú neba a vy máte pocit, že celý svet patrí iba vám. Z pohodlia vkusne zariadenej izby, ktorá je najvyššie položenou izbou v strednej Európe, si môžete vychutnať absolútne ticho a kúzelné prostredie našich veľhôr, sledovať západ slnka či nekonečné a magické výhľady s pohárom šampanského. Ubytovanie disponuje dvomi izbami – jedna z nich dýcha pravou horskou atmosférou a je ideálna pre páry hľadajúce súkromie a romantiku, druhá izba je väčšia a je vhodná pre rodiny s deťmi, či skupiny do 5 osôb.

Treehouse Trenčianske Teplice

Zdroj: INSTAGRAM/vilistrajnak

Treehouse Trenčianske Teplice

Aj vy ste si vždy priali mať dom na strome? Vďaka jedinečnému treehouse ubytovaniu sa váš sen môže stať skutočnosťou! Žiadne mobily, emaily, uponáhľaný svet a stres. Tajomné zvuky prírody a lesných zvierat, spev vtákov, večer pri sviečkach na terase s výhľadom – vzrušujúca, no zároveň romantická noc v treehouse, vám zaručí výnimočný zážitok a to pravé dobitie energie.

V drevených domčekoch na strome však nečakajte žiadnu elektrinu či teplú vodu. Nič z toho vlastne ani nebudete potrebovať na to, aby ste zažili to pravé dobrodružstvo. Takéto unikátne ubytovanie môžete nájsť v Trenčianskych Tepliciach, v Bojniciach, tri sa nachádzajú i v Národnom parku Veľká Fatra a jeden s názvom Oaktreehouse sa skrýva v lokalite Harmónia neďaleko Modry. Buďte však rýchli, o noc strávenú v dome na strome je obrovský záujem. 

Folklórna chyža, Bojnice

Zdroj: INSTAGRAM/slovakfolklore

Folklórna chyža, Bojnice

Túžite trochu zabudnúť na rýchlo plynúce dní plné stresu, chceli by ste sa vrátiť do minulosti a vyskúšať si, ako sa žilo v súlade s prírodou a slovenskými tradíciami? V areáli Bojnického dvora stoja unikátne Folklórne Chyže. Citlivo zariadený interiér autenticky odráža folklór a tradície našej slovenskej kultúry. I okolité prostredie vyzerá, ako keby ste sa skutočne ocitli na pravej slovenskej dedine s dreveným plotom, keramickými hrnčekmi či plechovými nádobami na mlieko, hrabľami a slamou. Či si už zvolíte Červenú chyžu s tradičnými ornamentami alebo Modrú s terasou a romantickým výhľadom na Bojnický zámok, určite odtiaľto odídete s nezabudnuteľnými zážitkami a množstvom fotiek, s ktorými sa budete všade chváliť. 

ForRest Glamping

Zdroj: INSTAGRAM/amanuska

ForRest Glamping, Banská Štiavnica

V lone prírody Štiavnických vrchov vznikol originálny projekt ForRest Glamping ponúkajúci pobyt v luxusných stanových chatkách. Zažite noc pod tisíckami hviezd, doprajte si relax vo vírivke alebo vo fínskej saune, spríjemnite si svoj pobyt posedením pri ohni. Nádhernú scenériu dotvára štiavnický tajch Počúvadlo, ktorý sa nachádza priamo v areáli.

Zarezervujte si jednu z chatiek a prežite nové dobrodružstvá. Nechajte sa unášať pokojom, spomaľte, nič neplánujte, iba si vychutnávajte dané chvíle. 

Rozprávková dedinka, Dolný Kubín

Zdroj: INSTAGRAM/wukyll

Rozprávková dedinka, Dolný Kubín

Kde bolo, tam bolo, za siedmimi horami a siedmimi dolinami, bola raz jedna krásna Rozprávková dedinka. V malebnej časti Slovenska zvanej Orava, v mestečku Dolný Kubín leží učupená kúzelná dedinka, kde sa budete cítiť skutočne ako v rozprávke. Nachádza sa tu niekoľko chalúpok inšpirovaných rozprávkami. Ubytovať sa môžete v domčeku na Stračej Nôžke, v Domčeku u Maťka a Kubka, u Kremienka a Chocholúšika, v Perníkovej Chalúpke alebo u Hobbitov. Tradičné zariadenie dokonale ladí s moderným štýlom a romantickou atmosférou, takže na svoje si prídu nielen tí najmenší. 

Apidomček, Včelí hotel, Banská Štiavnica

Zdroj: INSTAGRAM/vcelihotel

Apidomček, Včelí hotel, Banská Štiavnica

Banská Štiavnica ponúka niekoľko nádherných miest a atrakcií, ktoré by si nemal nikto nechať ujsť. Mnohí z nás toto mesto i jeho okolie už navštívili, ale počuli ste už o včelom hoteli v Uhliskách, ktorý ponúka nevšedné ubytovanie formou apiterapie? A čo to vlastne apiterapia je? Ide o druh liečebnej terapie, pri ktorej sa ľudia liečia priamo z produktov vyrobených z medu – med, materská včelia kašička, peľ, včelí jed, propolis, včelí vosk. Súčasťou apiterapie je i dýchanie úľového vzduchu. Spoločnosť vám budú robiť včielky, ktoré sú ukryté v stenách domčeka, z ktorých sa ozývajú vibrácie a tie spolu s omamnými arómami medu, peľu a kvetov vytvárajú blahodarné účinky na organizmus. Počas pobytu dokonca máte možnosť spať priamo na úľoch, čo predstavuje prastarý spôsob oddychu a relaxu. Majitelia včelieho domčeka vás zasvätia do náuky o včelárení, môžete si vytvoriť i vlastnú sviečku alebo zažiť kreatívne dielne. Môžete sa tiež naučiť vyrezávať do dreva tradičnou rezbárskou technikou. Keďže sú včely v zimnom období zazimované, ideálne je ubytovať sa v apidomčeku v období od apríla do septembra.

Vínne pivnice Mačkáš v Dudinciach

Zdroj: INSTAGRAM/winemackas

Vínne pivnice Mačkáš v Dudinciach

Vínne pivnice Mačkáš v Dudinciach, zasadené do krásneho prostredia prírodnej scenérie skál a divokej prírody, slúžili podľa historických prameňov pravdepodobne ako úkryty pred tureckými vpádmi. V roku 2017 boli predĺžené, zrenovované a dnes slúžia na ochutnávky vín. Ak patríte medzi odvážlivcov, ktorí sa neboja tmy, ubytujte sa v ručne tesanej tufovej skale, ktorá je zároveň soľnou jaskyňou obsahujúcou himalájsku soľ. Žiadny mobilný signál, len vy, tma a hrobové ticho. Spanie v tichu a tme je prospešné najmä pre duševné zdravie – máte možnosť premýšľať bez akýchkoľvek rušivých elementov. Ticho lieči nielen dušu, ale i telo, znižuje krvný tlak a srdcovú frekvenciu, zlepšuje spánok. Jaskyňa a jej prostredie majú pozitívny vplyv i na liečbu ďalších zdravotných problémov vďaka tomu, že vzduch v jaskyni je nasýtený iónmi jódu, sodíka, vápnika, horčíka, brómu či selénu.

Súdkovo Tokaj Macík, Malá Tŕňa

Zdroj: INSTAGRAM/kosiceregion

Súdkovo Tokaj Macík, Malá Tŕňa

Veľmi zaujímavou formou netradičného ubytovania na Slovensku je aj noc vo vínovom súde v Súdkove. Áno, čítate správne. Súdkovo sa nachádza v areáli vinárstva Tokaj Macik Winery v obci Malá Tŕňa. K dispozícii je hosťom šesť súdkov a každý z nich poskytuje ubytovanie pre dve osoby s možnosťou rozšírenia o jedno malé lôžko. V areáli sa nachádza aj Wellness apartmán so súkromnou saunou a terasou s výhľadom na vinohrad. Nenechajte si ujsť i návštevu stredovekej Tokajskej vínnej pivnice s možnosťou ochutnávky v sprievode profesionálneho someliéra či sezónne špeciality v miestnom Vínnom dome. 

Ranč pod Ostrou skalou, Stratená

Zdroj: INSTAGRAM/kosiceregion

Ranč pod Ostrou skalou, Stratená

Atmosféru Divokého západu nemusíte vidieť len v starých westernových filmoch. Priamo v srdci Slovenského raja sa nachádza Ranč pod Ostrou skalou, ktorý ponúka neobyčajné zážitkové ubytovanie. Priaznivci legendárneho Winnetua si môžu vyskúšať spanie v teepee stanoch, pre romantické duše moderný kemp ponúka rozprávkové chalúpky a pre milovníkov koní je k dispozícii spanie v čarovných konských dostavníkoch. Súčasťou areálu sú i novovybudované kúpele, tradičný zrub podobný tým z amerických mestečiek či vyhliadková hojdačka. Vyskúšať si môžete jazdu na koni, budú vám tu priblížené pôvodné tradície a vidiecky spôsob života, ľudové remeslá, môžete sa tiež zapojiť do pestovateľskej činnosti či každodennej starostlivosti o hospodárske zvieratá.

Zaujme ťa: Telgárt a Chmarošský viadukt – prečo navštíviť tento krásny kút Slovenska?

Zdroj foto: Zdroj foto: Úvodná koláž - instagram.com/kovacmisko, instagram.com/njubrands

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Kristína Sekeráková 18.06.22 16:57

KS
karma
133.00

Noc na Lomnickom štíte je mojim veľkým snom :-)

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 04.08.22 12:26

LG
karma
-1.00

Veľmi zaujímavé miesta, rada by som niektoré vyskúšala.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:21

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 19:22

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 14:35

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 14:35

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní