Víno - čo s ním, ak ho nedopiješ? Spoznaj ďalšie možnosti jeho využitia!

Víno - čo s ním, ak ho nedopiješ? Spoznaj ďalšie možnosti jeho využitia!
  • 10.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Mnohí filozofi, spisovatelia, umelci či štátnici už odpradávna vedeli, že víno je nápoj, ktorý v zdravej miere pomáha zdravým i chorým, inšpiruje, ale aj odhaľuje skryté tajomstvá. Ako povedal Alexander Fleming: „Penicilín lieči, ale víno robí ľudí šťastnými." Patríte aj vy k milovníkom tohto čarovného moku?

Ak áno, pravdepodobne ste sa už určite niekedy stretli s tým, že vám na stole zostalo nedopité víno. ALE – jeho zbytky nevylievajte!

Máme pre vás totiž niekoľko tipov a rád, ako zvyšky vína využiť efektívne nielen v kuchyni, ale aj v domácnosti. Či už červené, biele alebo ružové, zvyšky týchto vín vám ešte môžu výborne poslúžiť.

Zbytky vína majú široké využitie

Ak ste mali rodinnú oslavu, posedenie s priateľmi alebo ste iba dostali chuť na pohár dobrého vína po náročnom pracovnom dni, nezúfajte, keď vám z neho kúsok zostane, ale už nemáte chuť ho dopiť.

Zvyšky vína majú totiž široké využitie a víno môže v tomto prípade poslúžiť napríklad ako:

  • jedna z ingrediencií pri príprave rôsolov a džemov,
  • pri príprave domácich nanukov (pre dospelých),
  • jedna z prísad do marinády,
  • pomocník pri umývaní domácnosti.

Odporúčame: Spoločnosť ALBI prináša fantastické novinky pre mužov: Prekvapte (nielen) svoje polovičky originálnym darčekom!

Domáce nanuky pre dospelých

Nanuky sú obľúbenou maškrtou ako detí, tak i dospelých. A aj keď sa v týchto dňoch už leto pomaly, ale isto blíži ku koncu, nemajte zábrany si nanuky doma pripraviť kedykoľvek. A keďže víno bude v tomto prípade jednou z ingrediencií, pôjde o alkoholické nanuky pre dospelých.

Ako si pripraviť domáce nanuky zo zvyškov vína:

  • víno zmiešajte s malou troškou trstinového cukru,
  • nezabúdajte zmes ochutnať, aby bola sladkosť podľa vašej chuti,
  • zmes nalejte do foriem na nanuky,
  • zamrazte.

Zvyšky vína si zamrazte "do zásoby"

Ak aj vy patríte k tým, ktorí používajú víno pravidelne ako prísadu do varenia, máme pre vás jeden tip. Pripravte si malé uzatvárateľné nádobky alebo formičky na ľad, nalejte do nich víno a nechajte zamraziť.

Pri varení potom stačí vytiahnuť z mrazničky iba požadované množstvo, aby ste nemuseli vždy otvárať novú fľašu vína.

Červené víno je ideálne do marinády

Pri príprave hovädzieho mäsa je najideálnejšou prísadou práve červené víno. Preto ak máte zvyšky nedopitého červeného vína, použite ich na prípravu marinády.

  • zmiešajte víno s trochou olivového oleja,
  • podľa chuti pridajte soľ, korenie, citrónovú šťavu a zmes vašich obľúbených, ideálne čerstvých byliniek,
  • mäso v tejto zmesi nechajte marinovať približne 3 hodiny.

A či už ho pripravíte na grile alebo upečiete v rúre, bude mäkké a šťavnaté.

Neprehliadnite: Krémová kuriatková polievka na kyslo: Jesenná pochúťka z hrnca

Biele víno ako pomocník pri upratovaní

Viete o tom, že biele víno má podobné účinky ako ocot? Znamená to, že výborne:

  • dezinfikuje,
  • čistí,
  • leští sklenené povrchy.

Využite preto zvyšky bieleho vína napríklad pri čistení a umývaní okien. Nalejte do rozprašovača vodu s malým množstvom bieleho vína, a razom máte pripravený domáci čistiaci prostriedok.

Odporúčame aj: Posadnutosť upratovaním: Kedy sa už jedná o chorobný stav?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní