Káva s citrónom – pomáha pri chudnutí alebo ide o ďalší výmysel?

Káva s citrónom – pomáha pri chudnutí alebo ide o ďalší výmysel?

Bez kávy mnohí nevedia fungovať. Proste je to životabudič, ktorý dokáže nakopnúť hneď na ráno. A kým si niektorí vychutnávajú najradšej klasické kávy (napr. espresso), iní dávajú prednosť rôznym kávovým nápojom dochuteným sirupmi.

Poslednú dobu sa však rozšírili aj ďalšie, povedzme netradičné kombinácie káv. Napríklad taká káva s pomarančovým džúsom spravila veľký ošiaľ na sociálnych sieťach. Ďalšou takouto kávou je káva zvaná proffee, teda proteínová káva, ktorá vás nielenže nabudí, ale aj doplní potrebné bielkoviny.  

Dnes sa káva spája s citrónom. Údajne je takáto káva nápomocná pri chudnutí, no kde je pravda? Nejde len o pochybný trend a káva s citrónovou šťavou nemá žiaden vplyv na redukciu hmotnosti? Aké sú vlastne účinky citrónovej kávy?

Odporúčame: Čo na vás ľudia považujú za najpôvabnejšie? Urobte si krátky test

Káva + citrón = chudnutie! Je to reálne?

Lekári sa zhodujú v tom, že neexistuje žiadna zázračná kombinácia kávy a citróna, ktorá by bola nápomocná pri chudnutí a ktorá by dokázala spraviť zázraky pri redukcii hmotnosti. Skutočnosť je taká, že ani citrón nemá žiadne zázračné účinky na chudnutie. Aj keď káva môže mať určité výhody, tie sú zvyčajne len dočasné.

Treba si uvedomiť, že žiadna kombinácia kávy a ďalších ingrediencií nenahradí pohyb a zdravú stravu, ktorá je alfou a omegou chudnutia. Pokiaľ naozaj niekto túži schudnúť, mal by sa držať vzorca – výdaj by mal byť vyšší ako príjem (je potrebné vynaložiť viac energie než prijať). Oplatí sa pri chudnutí dosahovať kalorický deficit, čo je akou-takou zárukou chudnutia.

Citrónová káva vám síce nepomôže priamo schudnúť, ale ak vymeníte vysokokalorickú rannú kávu (ochutené latte so sirupom a pod.) práve za ňu, pomôže vám to znížiť celkový príjem kalórií.

Pozri tiež: Biely šum podporuje spánok u bábätiek i dospelých. Ale hovorí vám niečo ružový a hnedý šum?

3 výhody citrónovej kávy

Aj keď táto káva nemá žiaden vplyv na chudnutie, isté účinky a výhody jej sú pripisované. Medzi ne môžeme zaradiť:

  • podporu metabolizmu – káva obsahuje kofeín, a ten podporuje metabolizmus a spaľovanie tukov. Podľa štúdií kofeín zlepšuje činnosť metabolizmu, avšak ide len o dočasný efekt, ktorý trvá len dovtedy, kým si náš organizmus na dávku kofeínu nezvykne.
  • potláčanie chuti do jedla – štúdiami tiež bolo preukázané, že kofeín a vlastne aj citrónová káva môže potláčať chuť do jedla a udržiavať nás dlhšie sýtymi. Nejde však o žiadnu náhradu jedla!
  • pomoc pri detoxikácii – bolo preukázané, že citrónová voda pomáha pri chudnutí. A podobne pôsobí aj citrónová káva, nakoľko vyšší príjem tekutín nám pomáha udržať nás hydratovaných a je nápomocný pri detoxikácii – dochádza k prečisteniu čriev.

Ako si citrónovú kávu pripraviť?

Či už veríte v jej silu a účinky alebo nie, no chcete vyskúšať netradičnú kombináciu chutí, tak si ju pripravte. Na citrónovú kávu potrebujete:

  • 1 šálku horúcej vody
  • 1 lyžičku instantnej kávy
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy

Ak nie ste priaznivcami instantnej kávy, tak si citrónovú šťavu pokojne pridajte do šálky vášho obľúbeného espressa.

Neprehliadni: Mixér nielen na smoothie či krémovú polievku – tu je 13 trikov s mixérom, ktoré musíš poznať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 31.08.22 08:59

KK
karma
105.00

Nemám v pláne meniť chuť mojej kávy, najradšej mám v tomto smere klasiku veľké presso s mliekom :)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 01.09.22 20:42

IM
karma
100.00

No neviem asi by som to nemiešala pokazit si chut kávy radšej citronovu vodu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní