Adenomyóza – ktoré ženy trápi najčastejšie a aké ťažkosti spôsobuje?

Adenomyóza – ktoré ženy trápi najčastejšie a aké ťažkosti spôsobuje?

V súvislosti so ženskými pohlavnými orgánmi sa stretávame s viacerými zdravotnými problémami. Niektoré ženy trápia napríklad ťažkosti týkajúce sa menštruačného cyklu alebo ovulácie. K častým zdravotným problémom, týkajúcim sa ženských orgánov, patria tiež cysty na vaječníkoch, polypy v maternici či kvasinkové infekcie pošvy. 

Mnohé ženy však musia bojovať aj so závažnejšími ochoreniami, ako je syndróm polycystických vaječníkov, endometrióza či nádorové ochorenia pohlavných orgánov. Pomerne málo známa je takzvaná adenomyóza. O aké ochorenie ide, ako sa prejavuje a ako prebieha liečba?

Čo je adenomyóza?

Pod pojmom adenomyóza rozumieme nezhubné ochorenie postihujúce maternicu, orgán uložený v panvovej dutine ženského tela. Adenomyóza maternice predstavuje chorobný stav, ktorý je podobný endometrióze. Pri endometrióze dochádza k rastu čiastočiek endometria, čiže sliznice maternice, mimo maternicu. Maternica pritom predstavuje orgán, ktorý sa skladá z troch častí, a to vnútornej výstelky (endometrium), hrubej svalovej vrstvy (myometrium) a vonkajšej povrchovej vrstvy (perimetrium).

Pri adenomyóze, ktorej sa tiež hovorí vnútorná endometrióza, dochádza k presunu normálnej žľazovej výstelky maternice, teda endometria, konkrétne do vrstvy svaloviny, čiže do myometria. Vrastanie žľazového tkaniva do svalovej vrstvy následne vyvoláva typické sprievodné príznaky ochorenia. Nie je ničím neobvyklým, ak sa adenomyóza vyskytuje v kombinácii so spomínanou endometriózou. 

Odporúčame: ​Filcky – čo je príčinou tohto pohlavne prenosného ochorenia?

Aké má adenomyóza príznaky?

Príznaky adenomyózy súvisia s prerastaním výstelky maternice do svalovej vrstvy jej steny. Za normálnych okolností v priebehu menštruačného cyklu prechádza endometrium viacerými zmenami a rovnakými zmenami prechádza  aj v prípade prerastenia do svalovej vrstvy maternice. To sa spája so zväčšením maternice, respektíve zhrubnutím jej stien a rozvojom viacerých nepríjemných zdravotných ťažkostí.

Platí však, že adenomyóza sa nemusí zvonka vždy prejavovať. Ak však spôsobuje ťažkosti, sú pomerne nešpecifické, keďže podobné sprievodné príznaky sú typické aj pre mnohé iné ochorenia. Závažnosť a intenzita príznakov spravidla závisia od hĺbky prerastenia žľazového tkaniva do svaloviny. 

Adenomyóza sa môže prejavovať nasledovne:

  • veľmi silné menštruačné krvácanie

  • silné menštruačné bolesti v oblasti panvy,
  • nepravidelná menštruácia,
  • dlhé krvácanie počas menštruácie,
  • bolesti pri pohlavnom styku,
  • nadmerná citlivosť brucha (v prípade zväčšenia maternice a tlaku na okolité orgány),
  • niekedy nadmerná plynatosť.

Príčiny adenomyózy

Adenomyóza je pomerne častý chorobný stav, ktorý postihuje približne jednu ženu z desiatich. Keďže sa v mnohých prípadoch neprejavuje alebo spôsobuje len malé ťažkosti, mnoho žien o ochorení ani nevie. Najčastejšie sú pritom postihnuté ženy v strednom veku, a to okolo 30. až 40. roku života. 

Príčiny adenomyózy nie sú ani dnes úplne známe a objasnené. Odborníci sa prikláňajú k viacerým možným príčinám a rizikovým faktorom vedúcim k tomu, že edometrium začne prerastať do vrstvy svaloviny maternice. Nie je však možné s absolútnou istotou stanoviť, aké mechanizmy vedú k vzniku a vývoju adenomyózy. 

V prvom rade sa uvažuje o vplyve samotných hormónov, predovšetkým estrogénu, okrem toho aj o vplyve genetickej predispozície. Predpokladá sa, že vyššie riziko vzniku adenomyózy môže byť prítomné pri poškodení fyziologickej bariéry medzi sliznicou a svalovinou maternice, k čomu môže dôjsť napríklad pri opakovaných pôrodoch, cisárskom reze alebo aj iných predchádzajúcich operáciách na maternici.

Istý predpoklad pre rozvoj tohto patologického procesu môže vznikať pri obezite alebo aj pri skorom či neskorom začiatku menštruovania. Zvažujú sa i ďalšie rizikové faktory. 

Odporúčame: Nepríjemné ženské problémy a ich príčiny: Čo zvyšuje riziko kvasinkových infekcií?

Diagnostika adenomyózy

Pri výskyte vyššie spomínaných ťažkostí je vhodné konzultovať zdravotný stav s gynekológom. Zmienené ťažkosti nie sú len prejavom adenomyózy maternice, ale aj mnohých iných ochorení. Preto je vhodné podstúpiť potrebné vyšetrenia a nájsť príčinu ťažkostí. Diagnostika adenomyózy je pomerne komplikovanou záležitosťou. Keďže sú príznaky ochorenia nešpecifické, často sa naň zabúda. 

Dlhú dobu sa dokonca adenomyóza diagnostikovala až retrospektívne po hysterektómii (chirurgickom odstránení maternice) a následnom histologickom vyšetrení, ktoré odhalilo prítomnosť endometria v myometriu. Dnes sa na úspešnú diagnostiku adenomyózy využíva hlavne magnetická rezonancia. Okrem toho sa uplatňuje aj ultrasonografia. Ultrazvuk dokáže zobraziť zväčšenú maternicu, zhrubnutie myometria, ložiská aj zle rozoznateľnú hranicu medzi vrstvami maternice. 

Aké sú možnosti liečby adenomyózy?

Vhodnú metódu liečby adenomyózy stanovuje lekár na základe zdravotného stavu konkrétnej pacientky. Liečba je pritom potrebná spravidla až v prípade, ak ochorenie spôsobuje zdravotné ťažkosti. V niektorých prípadoch sa totiž choroba prejavuje len mierne a často sa dokonca stáva, že s menopauzou príznaky úplne odznievajú bez zásahu. 

V prípade potreby sa volí medzi konzervatívnou a chirurgickou liečbou. Konzervatívna liečba zahŕňa hlavne tlmenie sprievodných príznakov ochorenia. Podávajú sa lieky proti bolesti, prípadne sa uplatňuje hormonálna liečba. Invazívnejšou metódou liečby je ablácia endometria, čo je deštrukcia bazálnej vrstvy endometria. K chirurgickým metódam liečby patrí aj najinvazívnejší zásah do tela, a to hysterektómia.

Ide o chirurgické odstránenie maternice, ktoré v súčasnosti predstavuje jedinú definitívnu liečbu adenomyózy. Táto metóda liečby sa však uplatňuje skôr u starších žien, ktoré nemajú v pláne tehotenstvo. U mladých žien býva v prvom rade cieľom spravidla zachovanie plodnosti, preto sa uplatňuje skôr konzervatívna liečba, teda liečba medikamentmi. 

Odporúčame: Diabetická nefropatia – vážna komplikácia cukrovky. Ako sa prejavuje?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní