Endometrióza: Čo všetko by o nej mali vedieť najmä mladé ženy?

Endometrióza: Čo všetko by o nej mali vedieť najmä mladé ženy?

Endometrióza patrí medzi gynekologické ochorenia. O tomto zdravotnom probléme sa nehovorí až tak často, no pritom postihuje množstvo žien najmä medzi 20. a 35. rokom života. Príčina vzniku tejto choroby nie je úplne známa. Hovorí sa však o rôznych rizikových faktoroch, ktoré môžu k ochoreniu prispievať.

Existuje i niekoľko rozličných metód liečby, ktoré sú zamerané skôr na potláčanie príznakov. V článku nájdete tie najdôležitejšie informácie o tomto ochorení.  

Čo je endometrióza?

Endometrióza je nezhubné gynekologické ochorenie, ktoré je charakteristické rastom endometria mimo maternice. Endometrium je sliznica maternice, na ktorú počas menštruačného cyklu vplývajú ženské hormóny. Ak čiastočky tejto sliznice rastú mimo maternice, nastáva problém. Stále totiž plnia tú istú funkciu, ako časti endometria vo vnútri pohlavného orgánu. To znamená, že podliehajú menštruačným cyklom. Počas ovulácie teda endometrium mimo maternice hrubne, potom sa oddeľuje a krváca.

Tu však vznikajú skutočné komplikácie. Pri normálnej menštruácii sa krv dostáva prirodzene z tela von. Krv z endometria, ktoré rastie mimo maternice, nemá ako odtekať. Tekutina sa následne v tele hromadí, čo môže viesť k zápalom, cystám aj jazvám na vnútorných orgánoch. Pri šírení povedomia o endometrióze sa využíva znak žltej stužky, ktorá však môže mať viacero významov. Je tiež symbolom rakoviny kostí, prevencie samovraždy, podpory vojakov alebo veteránov či slobody tlače.

Pozri aj: Recept: Jednoduchá a výnimočná tekvicová polievka

prejavy endometriózy

Zdroj: Shutterstock®

Takéto sú najčastejšie príznaky

Endometrióza sa zvyčajne prejavuje bolestivými, alebo skôr nepríjemnými príznakmi, ktoré sú najvýraznejšie hlavne počas obdobia menštruácie. Prvým a úplne najčastejším prejavom tohto ochorenia je oveľa bolestivejšia menštruácia ako u zdravej ženy. Bolesť v panvovej a brušnej oblasti sa však môže objavovať prakticky stále. Typické je krvácanie medzi cyklami. Krv však môže byť súčasťou i moču a stolice. Niektoré ženy zase pociťujú bolesti pri pohlavnom styku.

Rôzne typy spomínaných bolestí spôsobujú hlavne zrasty a dráždenie nervových zakončení látkami, ktoré sú uvoľňované endometrickými ložiskami. Toto ochorenie veľakrát spôsobuje rôzne opuchy vaječníkov. Opuchnuté bývajú nielen pohlavné orgány, ale i tkanivá v okolí. Endometrióza v niektorých prípadoch spôsobuje i neplodnosť. Tento vážny problém môže nastať pri neliečení ochorenia, ktoré sa vyvinulo do pokročilého štádia. Endometrióza býva niekedy i príčinou mimomaternicového tehotenstva.  

symbol endometriózy

Zdroj: Shutterstock®

Prečo vlastne vzniká?

Presné príčiny endometriózy doposiaľ neboli úplne objasnené, no sú známe viaceré rizikové faktory. Ohrozené sú ženy, ktoré majú veľmi vysoké hladiny estrogénu, alebo naopak, málo progesterónu. Do rizikovej skupiny patria najmä mladé ženy, ktoré ešte nerodili. Príčinou endometriózy taktiež býva spätná menštruácia i genetická predispozícia. Zvýšenú pravdepodobnosť výskytu ochorenia majú teda ženy, u ktorých sa v rodinnej histórii už objavili prípady endometriózy.

Ďalšími faktormi býva nadmerné vystavovanie organizmu toxínom z prostredia či abnormálne fungujúci imunitný systém. Ten by mal totiž bunky sliznice maternice vyskytujúce sa mimo určeného miesta identifikovať a ničiť. Ak pracuje imunitný systém nedostatočne, môže endometrium bez problémom rásť mimo maternice. Podľa niektorých teórií k šíreniu tohto ochorenia prispieva i nadmerná oxidácia v organizme. Tento proces totiž nepriaznivo vplýva na iné časti ľudského tela.

tehotenstvo

Zdroj: Shutterstock®

Liečba býva rôzna

K diagnostike endometriózy často dochádza na gynekologickom vyšetrení, na potvrdenie sa však najčastejšie používa laparoskopia. Endometrióza patrí medzi ochorenia, ktoré sa nedajú úplne vyliečiť. Proces liečenia spočíva skôr v odstraňovaní a tíšení príznakov choroby. Veľmi častá je hormonálna liečba, ktorá by mala odstrániť hormonálnu nerovnováhu. Tá je však veľakrát zodpovedná za vznik endometriózy. Taktiež sa pristupuje k chirurgickým úkonom. Pri tom menej invazívnom sa odstraňuje endometriálne tkanivo i cysty.

Keď žena neplánuje tehotenstvo, alebo pri závažných formách endometriózy sa niekedy pristupuje aj k chirurgickému úkonu, pri ktorom sa odstraňuje maternica, vaječníky a vajcovody. Množstvo pacientiek sa spolieha na prírodnú liečbu, napríklad na bylinky, zdravý životný štýl, vyhýbanie sa toxínom a podobne. Mladým ženám dokonca lekári odporúčajú otehotnieť. Počas tehotenstva totiž zvyčajne dochádza k ústupu prejavov endometriózy. Paradoxne, veľa žien, trpiacich týmto ochorením máva i problém s otehotnením.

Odporúčame: Čo sa stane s tvojím telom, keď vypiješ tento nápoj z kurkumy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Beata Kolkova 05.11.17 03:18

BK
karma
100.00

Ja by som napisala ze tiez mam endometriozu .. Zlozito napisany clamok. V skratke.. NEPOUZIVAT TAMPONY. Pretoze tie endometria sa mozu zachytit kdekolvek v tele zeny. U mna si to odniesol vajecnik. A koceny ziadne tampony a pite caj z alchemilky zltozelenej. Ja som priznaky nemla ziadne ani bolesti,"dni" pravidelne.. Takze pozor...

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 05.11.17 10:44

karma
87.00

držím palce, my ženy si toho toľko odnesieme v živote a pretrpíme...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 05.11.17 11:18

MM
karma
100.00

túto diagnózu má moja neter, absolvovala aj operáciu, teraz má dve deti, ale umelým oplodnením

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 05.11.17 11:28

KK
karma
109.00

chvalabohu obišli ma takéto problémy

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 05.11.17 11:32

JK
karma
100.00

Čítam o tomto ochorení prvý krát prajem všetkým ženám skoré uzdravenie

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 05.11.17 15:10

SK
karma
86.00

mlade cucoriedky.... pozor.... ak mate podozrenie po precitani tohoto clanku ze aj vy patrite k skupine dievcat co maju podozrenie na tutu chorobu , tak sup za odbornikom a velmi rychhhlo... nasledky su potom uz vo vyssom a neliecenom stadiu horsie...

  • 1
Odpovedať

Nikola Turková 07.11.17 17:06

karma
110.00

Dobrý deň, máte veľkú pravdu. Je dôležité sledovať signály svojho tela. Takmer vždy nám dá najavo, že niečo nie je v poriadku. A, samozrejme, každý problém sa vždy ľahšie rieši ešte v zárodku. Želáme pekný deň :)

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 05.11.17 15:33

MR
karma
109.00

poučný článok, budem si pamätať ak by sa dcéra na niečo podobné sťažovala..

  • 0
Odpovedať

Nikola Turková 07.11.17 17:05

karma
110.00

Dobrý deň, sme radi, že bol náš článok pre vás poučný a užitočný. O našom zdraví je predsa dôležité vedieť čo najviac. Želáme pekný deň :)

  • 0
Odpovedať

Zdenka Slahučková 05.11.17 23:01

ZS
karma
100.00

V rodine sa nám takéto problémy vyskytli, nič príjemné.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 21:42

SK
karma
114.00

veľmi poučné

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní