Dokáže ťa paleo životný štýl zbaviť mnohých zdravotných problémov?

Dokáže ťa paleo životný štýl zbaviť mnohých zdravotných problémov?
  • 06.11.2017
  • Tomáš Čerhit

Nielen spôsob stravovania, ale životný štýl - paleo. Ide o napodobňovanie života človeka, ktorý žil v prírode, musel loviť a mať sa stále na pozore, aby prežil.

Vďaka tomu, že sa musel denno-denne obracať, bol zdravý a v skvelej forme. Preto je dobré zobrať si z neho príklad, ak sa chceme tešiť dlhému životu.

 Náročný a pestrý lov

Pračlovek v dobách minulých, keď ešte neexistovalo poľnohospodárstvo, musel loviť aby mal čo jesť. Tiež sa živil divorastúcimi plodmi, ale k tým mal prístup len, keď bolo teplo. Občas natrafil na niečo jedovaté, inokedy halucinogénne. To boli potom tančeky a párty pri ohni!

V každom prípade, často sa musel pri love plaziť, brodiť vo vode, šprintovať, loziť na stromy a vykonávať ďalšie prirodzené pohyby. Ak zabil mamuta, nikto mu ho domov na aute nepriviezol. Takže si musel svoju korisť, nech už bola akákoľvek veľká, svojpomocne odniesť. Je nám určite všetkým jasné, že zabezpečiť jedlo bola vtedy poriadna makačka.

Pozri aj: Je instantná káva tvojím denným spoločníkom? Rozlúč sa s ňou!

Náročný lov v dobe kamennej

Zdroj: Shutterstock®

V čom spočívala výhoda našich predkov?

Dnes stačí vojsť do obchodu a jedlo si kúpiť. Na to si častokrát zarobíme v práci v ktorej sedíme, alebo stojíme a robíme monotónne pohyby, ktoré nás po krátkom čase nudia. Práve kvôli nude prestávame vnímať vlastné telo a vystavujeme ho do rôznych polôh, ktoré mu škodia. Ruku na srdce. Kto zvládne odpracovať osem hodín podľa odporúčaní odborníkov na ergonómiu? Keby sa to aj dalo -  presedieť celý deň za počítačom vystretý, s ohnutými lakťami v 90-stupňovom uhle, s očami v úrovni hornej časti monitora! Málokto má takú silnú vôľu a sebazaprenie, že dokáže odkontrolovať svoje telo počas celých ôsmich hodín.

Z tohto dôvodu sa nám postupne stráca ohybnosť v kĺboch, ktoré spolu s chrbtom začínajú bolieť, čím ďalej tým viac. Vyjsť po schodoch nám už ani nenapadne. Radšej použijeme výťah alebo eskalátor. To je ale obrovská chyba, pretože ak presedíme v práci v nesprávnych polohách 8 hodín, potrebujeme ďalších 8 hodín odcvičiť, aby sme všetko napravili.

Odporúčame: Škodlivosť plastov: Toto ťa určite prekvapí!

Nudná práca

Zdroj: Shutterstock®

Návod na dosiahnutie pevného zdravia

Čo tak si vyhradiť počas týždňa 2-3 tri hodiny a zacvičiť si podľa vzoru pračloveka jeden silový a jeden vysoko intenzívny tréning? Alebo namiesto vysoko intenzívneho tréningu sa povenovať kolektívnym športom ako volejbal, aquafitness alebo tenis? Ani sa nenazdáte a uvidíte krásne výsledky a to len za zhruba 2–3 hodiny týždenne. Ak by ste nevideli žiadne výsledky, tak minimálne endorfíny vyplavené po cvičení, vás nakopnú energiou a nabijú dobrou náladou. No nestojí tento čas za spomenuté výhody? Rozhodnutie už nechám na vás.

V nasledujúcom piatkovom článku si povieme, že nie je váha ako váha, pozrieme sa na nezmyselnosť váženia sa pri cvičení, zodpovieme si aké je vhodné percento tuku u žien a mužov a zopár ďalších vecí. Určite sa máte načo tešiť!

A ešte rada na záver. Po ťažkom tréningu je potrebné nezabúdať na relax. To, ako správne oddychovať, vie určite každý z vás najlepšie. Takže športu zdar a oddychu zvlášť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Krátka 06.11.17 07:46

SK
karma
114.00

dobrý článok

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 06.11.17 08:24

MB
karma
98.00

isté je, že bol viac v pohybe a neprežieral sa

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 06.11.17 13:15

MD
karma
132.00

Haha, ten relax mi ide najlepšie, tam nemusím toľko špekulovať :))

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 06.11.17 17:22

MM
karma
100.00

no ja celé leto strávim prácou na záhrade, nemusím riešiť tieto záležitosti, horšie je cez zimu

  • 0
Odpovedať

Ludmila Pechová 09.11.17 10:47

LP
karma
-1.00

ja som sa začala viac hýbať a okrem schudnutia sa mi aj zlepšil aj zdravotný stav. Hlavne bývam menej unavená

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní