Škodlivosť plastov: Toto ťa určite prekvapí!

Škodlivosť plastov: Toto ťa určite prekvapí!
  • 04.11.2017
  • Simona Kostková

To, že cigarety škodia zdraviu, vie každá z nás. Množstvo jedov, ktoré si fajčiari doprajú každé ráno ku kávičke, sa však môže vyrovnať tým, ktoré denne prijíma aj nefajčiar. Vieš kde ich doma nájdeš?

Plastové fľaše, mikroténové vrecúška, plastové dózy či laky na nechty. Veci, bez ktorých si nevieme predstaviť život, aj napriek tomu, že nás môžu ohrozovať. Väčšinu z nich vytvoril človek, aby si uľahčil život. Bez toho, aby myslel na ich dopad na zdravie a životné prostredie. Prezradíme ti, ktorým plastovým veciam by si sa mala vyhýbať!

Z doby železnej do doby plastovej.

Každý deň je ľudské telo vystavené pôsobeniu množstva chemických látok, ktoré negatívne vplývajú na celý organizmus. Nebezpečné chemické látky do seba dostávame nielen z okolia, ale aj priamou konzumáciou zvierat či rastlín, ktoré boli tiež vystavené jedovatým látkam. Tie sa potom v našom tele hromadia. Za následok to má pravdepodobné zvýšenie výskytu alergií, astmy a niektorých onkologických ochorení. K týmto jedovatým látkam patrí bisfenol A, ftaláty, kyselina perfluoroktánová, formaldehyd, dioxány, organické polutanty a ťažké kovy. Tie sa môžu uvoľniť z poškodeného plastu, dostať sa do nášho životného prostredia. a tým pádom aj do tela. 

Odporúčame: Je instantná káva tvojím denným spoločníkom? Rozlúč sa s ňou!

bisfenol A

Zdroj: Shutterstock®

Plastové jedy

Plastové fľaše, dózy na potraviny, plastové nádoby a ostatné odolné plasty, sú vyrábané z bisfenolu A (BPA). Pokiaľ sa uvoľní do jedla a my ho budeme konzumovať, hrozí nám riziko vzniku rakoviny, cukrovky alebo astmy. Rovnako zle pôsobí na hormonálny systém a môže negatívne ovplyvniť vývoj plodu a malých detí. V roku 2011, bolo zakázané jeho používanie pri výrobe kojeneckých fliaš, rovnako je na zozname zakázaných toxických látok, hoci sa stále používa.

Pokiaľ sa chceš vyhnúť jeho pôsobeniu, minimalizuj zohrievanie jedál v plastových nádobách, nakoľko práve pri vyššej teplote sa uvoľňuje, ak je miska poškodená. Taktiež sa vyvaruj pitiu z plastovej fľaše, ktorá bola dlhšie vystavená vplyvom priameho slnka. Vhodnou alternatívou sú sklenené misky a fľašky alebo kontrola plastov, či obsahujú daný jed.

Odporúčame: Problémy s hormónmi? Porazte ich prírodnou cestou !

škodlivosť hračiek

Zdroj: Shutterstock®

Škodlivé plasty mimo kuchyne.

Pri výrobe plastov sa ako zmäkčovadlo používajú ftaláty a dodávajú im ohybnosť a pružnosť. Nachádzajú sa napríklad v autách, ale aj v detských hračkách, sú obsiahnuté v kozmetike, šampónoch, deodorantoch alebo v lakoch na nechty. Z týchto vecí sa uvoľňujú opäť vplyvom vyššej teploty. To znamená, že napríklad pred šoférovaním rozpáleného auta, by sme ho mali poriadne vyvetrať, pretože výpary jedov, môžeme vdychovať pri šoférovaní! Tie následne môžu spôsobovať problémy s oplodnením, hyperaktivitu detí, rovnako môžu podmieniť vznik alergií a astmy.

lak na nechty

Zdroj: Shutterstock®

Bohatým zdrojom toxických látok sú laky na nechty a umelé nechty, ktorými si ženy zbytočne zamorujú telo. Obsahujú ftaláty, kyanoakryláty, toluén, formaldehyd a množstvo ďalších látok, ktorým sa za bežných okolností snaží každý z nás vyhnúť. Tieto látky sa môžu uvoľniť aj do materského mlieka a deti tak mimo živín dostanú „lahodný kokteil" jedov už v ranom veku. Zo štúdií projektu Human biomonitoring vysvitlo, že Česi a Slováci majú najviac ftalátov a polychlorovaných bifenolov (PCB) v tele. Organické polutanty, ako napríklad PCB, sa nachádzajú v lakoch a farbách a majú negatívny dopad na imunitný systém, priamo poškodzujú pečeň, znižujú plodnosť a okrem iného sú karcinogénne.

Poslednými škodlivými látkami z domácnosti sú polybrómované bifenylétery, ktoré sa nachádzajú v kobercoch, televízii alebo v počítači a slúžia ako spomaľovače horenia. Postupne sa uvoľňujú a hromadia v prachu, ktorý po vdýchnutí môže zapríčiniť poškodenie pečene a obličiek. Pravdepodobne môžu ovplyvniť aj mozog a spôsobiť  zmenu správania. Predísť tomu môžeš pravidelným utieraním prachu, vysávaním a vetraním.

Odporúčame:Pitný režim počas jesene: Tieto nápoje ťa zahrejú v sychravých dňoch!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Katarína Konečná 04.11.17 07:12

KK
karma
109.00

dobre vedieť

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 04.11.17 08:39

MM
karma
100.00

ja sa veru s plastami už dávno nekamarátim

  • 3
Odpovedať

Katarína Kusá 04.11.17 10:23

KK
karma
90.00

dnes už veľa ľudí chodí na nákupy autom tak by mohli aspoň čiastočne obnoviť vratné fľaše...manžel si kupuje vincentku a tá je v takej peknej sklenenej fľaši až mi je ju ľúto vyhodiť

  • 6
Odpovedať

Jana Uhrová 04.11.17 13:12

JU
karma
103.00

veru, kde sú tie časy keď sa skoro všetko predávalo v sklenených flašách, teraz je všetko len v plastových flašiach..

  • 6
Odpovedať

Monika Červinková 04.11.17 13:16

karma
87.00

ja tiež nie som veľmi na plast

  • 4
Odpovedať

Ľubica Šťastná 04.11.17 20:39

ĽŠ
karma
100.00

Síce život uľahčujú, no za cenu zdravia to naozaj nestojí, tiež sa snažíme eliminovať.

  • 5
Odpovedať

Iveta Moravčíková 04.11.17 23:35

IM
karma
100.00

dnes je tej chémie všade človek ani nevie

  • 3
Odpovedať

Soňa Kelemenová 05.11.17 15:56

SK
karma
86.00

bohuzial plasty ovladli cely svet.... da sa z nich vyrovit naozaj ze vsetko..ja sa vyvarujem hlavne zohrievaniu jedla v plaste v mikrovlnke .. nepijem z plastovych flias a poharov a nekupujem plastove hracky v lacnych cinskych obchodoch

  • 1
Odpovedať

Táňa Slahučková 05.11.17 20:38

TS
karma
107.00

Plasty sú všade, ťažko s tým niečo urobíme

  • 1
Odpovedať

Lucia Stupková 19.11.17 08:34

LS
karma
100.00

Plasty zu naozaj skodlive,zvlast starsi ludia odkladaju rozne krabicky a pouzivaju opakovane...

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 30.11.17 10:06

MB
karma
98.00

Ja nemam rada plasty, vsetko kupujem sklo, drevo, ale bohuzial uplne sa im nemozem vyhnut - neviem si predstavit davat do skoly dcere sklenenu flasu.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 21:49

SK
karma
114.00

doma používame iba sklo, vonku, keď grilujeme, tak umelé

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 15.12.17 22:28

JK
karma
100.00

Plasty moc nepoužívam mám rada sklo

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní