Silná menštruácia môže signalizovať problém. Ako zoslabiť nadmerné krvácanie?

Silná menštruácia môže signalizovať problém. Ako zoslabiť nadmerné krvácanie?

Snom pravdepodobne väčšiny žien je prežiť menštruáciu tak, aby sme o nej ani nevedeli. Nuž, mnoho žien toto šťastie má, no snáď ešte viac žien môže o niečom takom len snívať. Rôzne problémy súvisiace s menštruáciou trápia nemalé percento žien. Niektoré každý mesiac bojujú s menštruačnými kŕčmi, u iných sa zase vyskytujú aj ďalšie sprievodné ťažkosti, ako zvýšená citlivosť prsníkov, zmeny nálad či nepríjemná plynatosť.

Mnohé ženy však majú problém aj so silným menštruačným krvácaním. Ide o normálnu vec? Koľko krvi bežne žena stratí počas cyklu? Môže byť nadmerné krvácanie príznakom zdravotného problému? Zistite viac v článku!

Aké môže mať silná menštruácia príčiny?

Intenzita menštruácie môže byť u jednotlivých žien odlišná. Väčšina žien počas jedného menštruačného cyklu stratí približne 40 mililitrov krvi, no i strata 50 až 80 ml krvi počas menštruácie je normálna. Príliš silnú menštruáciu, respektíve veľmi intenzívne menštruačné krvácanie, však nemožno považovať za prirodzené. Ak stúpa množstvo stratenej krvi počas jedného cyklu nad 80 ml, hovoríme o takzvanej menorágii. 

Menorágia môže byť sprevádzaná nielen intenzívnym krvácaním, ktoré si vyžaduje časté menenie menštruačných pomôcok (menenie tampónov a vložiek každú 1 až 2 hodiny, často aj počas noci), ale aj predĺženým krvácaním, väčšími zrazeninami v menštruačnej krvi, prípadne aj silnejšími bolesťami. Pri výskyte spomínaných ťažkostí je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom a nájsť možnú príčinu. Čo sa môže ukrývať za nadmerným menštruačným krvácaním?

• ​Hormonálna nerovnováha a problémy s ovuláciou

Silné menštruačné krvácanie často súvisí s hormónmi a ovuláciou. Ak dochádza k nerovnováhe medzi estrogénom a progesterónom, môže dôjsť k vzniku veľmi hrubej výstelky maternice, ktorá sa následne vylučuje pri veľmi silnom menštruačnom krvácaní. Silnejšia menštruácia tiež môže sprevádzať anovulačné cykly (cykly bez ovulácie), ktoré sú bežné u mladých žien po menarché (prvá menštruácia), ale aj u žien pred klimaktériom.

Daný problém sa tiež môže objaviť pri syndróme polycystických vaječníkov, čo je pomerne častá hormonálna porucha u žien. V dôsledku nadprodukcie mužských hormónov dochádza k narušeniu ovulácie a tvorbe početných cýst na vaječníkoch. Príčinou menorágie tiež môžu byť poruchy hormónov štítnej žľazy.

Odporúčame: Vaginálna mykóza potrápi mnohé ženy opakovane. Tu sú hlavné zásady prevencie!

• ​Polypy, myómy alebo zhubné nádory v maternici

Abnormálne silná menštruácia môže ženu upozorňovať na prítomnosť nejakého útvaru v maternici – nezhubného alebo zhubného. Príkladom sú maternicové polypy, čo sú výrastky endometria, číže výstelky vnútornej steny maternice. Intenzívnejšie alebo predĺžené menštruačné krvácanie býva rovnako príznakom myómov v maternici, čo sú časté nezhubné nádory z maternicovej svaloviny. V niektorých prípadoch môže silná menštruácia poukazovať aj na zhubný nádor, respektíve rakovinu. 

• ​Adenomyóza

Spomenúť môžeme aj adenomyózu. Ide o ochorenie podobné endometrióze. V tomto prípade dochádza k presunu normálnej žľazovej výstelky dutiny maternice (endometrium) do vrstvy svaloviny. Okrem dlhého krvácania býva toto ochorenie sprevádzané aj výraznejšími bolesťami počas menštruácie, nadmernou plynatosťou či bolesťami pri pohlavnom styku. 

• ​Ochorenie krvi

Za nadmerným menštruačným krvácaním sa môžu ukrývať aj rôzne ochorenia krvi, a to najmä choroby sprevádzané krvácavými stavmi. Spomenúť môžeme hemofíliu či von Willebrandovu chorobu. Tieto ochorenia sú charakteristické poruchami zrážanlivosti krvi, čo vedie k nadmernému krvácaniu. Sprevádzané sú nadmerným a dlhým krvácaním aj z malých rán, tvorbou modrín a problémami so zastavením krvácania. U žien sa objavuje aj nadmerne silná menštruácia. Nemalé percento žien, ktoré trápi menorágia, má práve nejaké ochorenie krvi. 

• Obezita

Na menštruačný cyklus ženy môže mať vo všeobecnosti značne negatívny vplyv nadmerná telesná hmotnosť, respektíve obezita. Pri nadbytku telesnej hmotnosti neraz dochádza k zvyšovaniu hladiny estrogénu, čo môže rozhádzať menštruačný cyklus. Výsledkom môže byť nepravidelné alebo silné krvácanie, taktiež vynechávanie menštruácie. 

• ​Vnútromaternicové teliesko

Aj zavedené vnútromaternicové teliesko, ktoré sa primárne používa s cieľom zabrániť tehotenstvu, môže byť príčinou silných menštruácií. Tieto ťažkosti sa však obvykle objavujú pri použití vnútromaternicového telieska bez hormonálnej aktivity, napríklad s prídavkom medi. Hormonálne vnútromaternicové telieska sa naopak okrem zabránenia oplodnenia vajíčka používajú aj na zmiernenie menštruačného krvácania, ako aj pri ďalších ťažkostiach. 

• ​Niektoré lieky

V niektorých prípadoch môže byť silné menštruačné krvácanie nežiaducim účinkom liekov, ktoré žena pravidelne užíva. Takýto účinok môžu mať napríklad lieky na riedenie krvi. Tiež môže ísť o vedľajší účinok niektorých protizápalových hormonálnych liekov. Ak máte podozrenie, že za vašou silnou menštruáciou stoja lieky, skontrolujte príbalový letáčik, alebo sa obráťte s otázkou na lekára. 

Pozri aj: ​Hormonálna antikoncepcia – čo všetko môže znížiť účinnosť antikoncepčných tabliet?

Kedy neodkladať návštevu gynekológa?

  • Ak vám vložky ani tampóny na silné krvácanie nevydržia dlhšie ako 1 až 2 hodiny a musíte ich nepretržite meniť niekoľko hodín za sebou.
  • Ak bežne potrebujete počas menštruácie používať dvojitú hygienickú ochranu.
  • Ak si potrebujete menštruačné pomôcky meniť niekoľkokrát aj počas noci.
  • Ak v menštruačnej krvi nachádzate stále krvné zrazeniny väčšie ako 2,5 cm. 
  • Ak vás každý mesiac trápi silné menštruačné krvácanie dlhšie ako 8 dní.
  • Ak vám silné krvácanie znemožňuje vykonávať prácu alebo bežné denné aktivity.
  • Ak sa počas menštruácie objavujú príznaky anémie – dýchavičnosť, závraty, bledosť kože, únava, strata vedomia. 
  • Ak sa silné krvácanie objaví mimo menštruačného cyklu. 

Ako zmierniť silnú menštruáciu?

Ak máte dlhodobo problém so silným menštruačným krvácaním, rozhodne to neignorujte a čo najskôr zájdite ku gynekológovi. Vyšetrenia môžu pomôcť odhaliť príčinu vašich ťažkostí. Ak sa odhalí nejaký zdravotný problém, ktorý vyvolával silné krvácanie, jeho odstránením, respektíve liečbou, možno prispieť aj k úprave intenzity menštruačného krvácania.

V niektorých prípadoch môže gynekológ navrhnúť možnosti priameho riešenia problému s menorágiou. Uplatňujú sa napríklad nehormonálne preparáty, hormonálna antikoncepcia (napr. hormonálny vnútromaternicový systém), vo vážnych prípadoch aj chirurgická liečba, napríklad ablácia endometria.

Známych je aj viacero metód, ktoré môžu pomôcť prirodzene zmierniť silné krvácanie. Tradičná medicína odporúča na úpravu menštruačného krvácania alchemilku a rebríček. Ideálne je ich užívať spolu, a to napríklad formou čajov alebo výživových doplnkov. Taktiež sa odporúča kapsička pastierska či pupalkový olej. Ak vás trápi silná menštruácia, nezabúdajte na dostatočný pitný režim a ľahšiu stravu, vyhýbajte sa stresu, vyskúšať možno akupunktúru. 

Pozri aj: Rakovina prsníka a 7 mýtov s ňou spojených – čo je pravda a čo nie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Milka Damašková 25.08.22 12:20

MD
karma
132.00

S tým som si užila svoje. Stačil veľký stres a skončila som u gynekológia s injekciou a balíčkom hormonálnych liekov....stávalo sa mi to často, v podstate som stále bojovala aj s anémiou. Je to veľmi nepríjemná záležitosť.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 26.08.22 17:36

IM
karma
100.00

So silnou som nemala problém skôr s bolestivou a lekárka ma vždy odbila to máme každá

  • 0
Odpovedať

Jana Plátková 27.08.22 15:37

JP
karma
-1.00

Presne s týmito príznakmi bojujem každý mesiac, séria vyšetrení ktorá nič nezistila.....ostáva mi každý mesiac to len pretrpieť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní