Trápi ťa plynatosť? Vypusti paru a uži si bezstarostný deň!

Trápi ťa plynatosť? Vypusti paru a uži si bezstarostný deň!

Nafúknuté brucho, plynatosť či vetry určite nie sú príjemnou záležitosťou. V niektorých prípadoch nám dokážu poriadne znepríjemniť deň. Snažíte sa robiť všetko možné, no nič nezaberá a vy sa stále cítite ako nafúknutý balón?

Každý človek má vo svojom žalúdku určité množstvo plynov, no niekedy sa ho tam nahromadí viac, ako by sme chceli. Ako sa ho môžeme zbaviť?

Niekedy stačí skoncovať so zaužívanými zlozvykmi, ktoré nám prinášajú viac zla ako úžitku.

Pozri aj: Nedovolí ti bolesť žalúdka spávať? Poraz ju s týmito ingredienciami!

nafúknutý žalúdok

Zdroj: Shutterstock®

Keď vetry dujú...

Žujete počas dňa veľa žuvačiek? Zamysleli ste sa nad tým, že možno práve to je dôvod, prečo sa vám v žalúdku hromadí viac plynov, ako by ste chceli? Veru áno. Príliš časté žutie žuvačiek spôsobuje u niektorých ľudí nadúvanie. To sa následne prejavuje vetrami alebo častým grganím a to nám počas dňa určite nepridáva na atraktivite. 

Karfiol, brokolica a ružičkový kel sú veľmi chutné a zdravé druhy zeleniny, no tiež sú známe pre svoju schopnosť prinášať nám pocit nafúknutého brucha. Pokiaľ sa ich nechcete vzdať, konzumujte ich s mierou.

Mlieko a mliečne výrobky sa zdajú byť nevinné, no aj tieto pochutiny nás dokážu poriadne potrápiť. Pokiaľ pravidelne po ich konzumácii pociťujete nepríjemnosti so žalúdkom, buďte opatrní. Okrem "obyčajného" nadúvania to môže byť signál pre intoleranciu laktózy.

Odporúčame: Intolerancia na lepok: Tieto varovné signály neignoruj!

intolerancia laktózy

Zdroj: Shutterstock®

Baktérie v čreve milujú cukor. Ak ho máte počas dňa príliš veľa, časť tohto cukru smeruje do hrubého čreva. Baktérie v hrubom čreve majú vďaka tomu "hody", počas ktorých vylučujú "odpad" v podobe plynov.

Potraviny, ktoré obsahujú umelé sladidlá, ako je xylitol a sorbitol naše telo nedokáže absorbovať. Akákoľvek forma cukrov, ktorú vaše telo neabsorbuje, sa stane lahôdkou pre baktérie v čreve. Ak ste v poslednej dobe veľmi nafúknutí, skúste sa zamyslieť nad svojimi stravovacími návykmi a zbavte sa neželaných zlozvykov. 

Pozri aj: Helikobakter pylori: Spozoruj prvotné príznaky ochorenia čo najskôr!

chuť na sladké

Zdroj: Shutterstock®

- Anketa

PATRÍTE MEDZI MILOVNÍKOV ŽUVAČIEK?

Odpovedalo 96 ľudí  

Áno, žuvačky milujem. Denne ich žujem niekoľko.
20%
Áno ale nežujem ich príliš často.
30%
Nie, žuvačky nemám rád/a.
50%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Kelemenová 21.10.17 08:51

SK
karma
86.00

myslim si ze ani obsacna plynatost je zdrava.... ked papame z mierou a zdravo.... horsie to je z nafukanim... nuz k tomu sa neviem vyjadrit pretoze ja som asi raz v zivote bola nafuknuta... mozem zjest vsetko.. ale opakujem iba zmierou.... moju kolegynku nafukuje uz vsetko bez tabletiek sa z domu nepohne..... neprijemna vec..

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 21.10.17 17:49

PV
karma
113.00

Och tie plyny .. U mňa je to hlavne vtedy, ked zjem kapustu , a najmä kyslú ..!! Hovorí sa , že všetko na "K" ( kaleráb ,kapusta, karfiol ,kel ..) nafukuje .. !!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 21.10.17 18:57

MM
karma
100.00

občas ma plynatosť potrápi, zvlášť pri zlej kombinácii jedla

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 13.11.17 14:20

MB
karma
108.00

je to velmi neprijemny problem... clovek sa ale za tie roky nauci v akom mnozstve moze nejaku zeleninu zjest aby nemal nepijemny problem..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.12.17 10:37

SK
karma
114.00

každý najlepšie pozná sám seba

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní