Vaginálna mykóza potrápi mnohé ženy opakovane. Tu sú hlavné zásady prevencie!

Vaginálna mykóza potrápi mnohé ženy opakovane. Tu sú hlavné zásady prevencie!

Vedeli ste o tom, že s vaginálnou mykózou sa minimálne raz v živote stretne až 75 % žien? Mnohé ženy však nemajú to šťastie, že musia s týmto nepríjemným intímnym problémom bojovať len raz. Vaginálna mykóza, ktorá je najčastejšie spôsobená kvasinkou rodu Candida, sa u vysokého percenta pacientiek objavuje opakovanie. K rozvoju infekcie pritom môže prispievať viacero rizikových faktorov. 

Pre množenie kvasiniek je ideálne vlhké a teplé prostredie, ktoré v intímnej oblasti môže vznikať napríklad z dôvodu tesnej nepriedušnej spodnej bielizne. Zvyšovať riziko kvasinkových infekcií však môže aj oslabená imunita či užívanie antibiotík. Náchylnejšie k ochoreniu tiež bývajú ženy v tehotenstve či ženy s cukrovkou. Čo robiť, ak vás trápi vaginálna mykóza opakovane? V prvom rade je potrebné myslieť na prevenciu!

Aké má vaginálna mykóza príznaky?

Na kvasinkovú infekciu v intímnej oblasti pomerne rýchlo upozorní intenzívne svrbenie. Vonkajšie genitálie môžu byť opuchnuté a začervenané. Pridať sa môžu pocity pálenia či bolesť, a to napríklad pri močení alebo pohlavnom styku. Ďalším typickým príznakom vaginálnej mykózy je biely povlak na vonkajších pyskov a zvyčajne sa dostavuje aj výtok. Pre kvasinkovú infekciu je typických zapáchajúci výtok s hrudkovitou konzistenciou.

V prípade výskytu spomínaných príznakov je vhodné čo najskôr zahájiť liečbu. Na liečbu bežných kvasinkových infekcií možno použiť voľnopredajné antimykotické liečivá z lekárne vo forme krémov, roztokov či vaginálnych tabliet. Liečbu je vhodné podporiť správnou hygienou aj vaginálnymi probiotikami. Ak nedochádza k ústupu ťažkostí, neváhajte konzultovať zdravotný stav s gynekológom. Lekár môže na základe vyšetrení predpísať silnejšie lieky. Ak je diagnostikovaná kvasinková infekcia, potrebné aj preliečenie sexuálneho partnera. 

Odporúčame: ​Hrčka na prsníku – poukazuje hneď na rakovinu? Spoznaj možné príčiny!

intímna hygiena

Zdroj: Shutterstock®

7 krokov k prevencii vaginálnej mykózy:

1. Správna hygiena intímnych partií

Prevencia nie je nikdy stopercentná, no v mnohých prípadoch dokáže značne znížiť riziko rozvoja nejakého zdravotného problému. Navyše, je lepšie klásť dôraz na prevenciu, ako neskôr riešiť vzniknuté ťažkosti. V rámci prevencie vaginálnej mykózy je nevyhnutné v prvom rade myslieť na správnu hygienu. Nedostatočná hygiena intímnych partií nie je priamou príčinou vaginálnej mykózy, no nevhodné hygienické návyky môžu narúšať prirodzenú pošvovú mikroflóru, čo následne môže viesť k premnoženiu kvasiniek.

Rizikové je umývanie intímnych partií nevhodnými parfumovými prípravkami, napríklad bežnými sprchovacími gélmi alebo obyčajnými mydlami. Na umývanie daných partií je potrebné používať len kozmetiku určenú špeciálne na intímnu hygienu, no platí, že aj jej nadmerné používanie môže mať negatívny vplyv. Na primeranú hygienu je vždy potrebné myslieť aj po pohlavnom styku. 

2. Podpora imunity

Ako sme spomenuli v úvode, jedným z rizikových faktorov vzniku vaginálnej mykózy je aj oslabená imunita. Vďaka dobrej obranyschopnosti sa telo ľahšie ubráni pred rôznymi infekciami. Svoju imunitu možno vo všeobecnosti podporiť zdravým životným štýlom. Nápomocné sú aj probiotiká. V prípade opakovaných vaginálnych mykóz je vhodné podporiť intímne zdravie a obranyschopnosť vaginálnymi probiotikami (laktobacilmi), ktoré obnovujú rovnováhu vaginálnej mikroflóry.

3. Voľnejšie oblečenie

Minimálne počas horúcich letných dní myslite na voľnejšie oblečenie aj spodnú bielizeň. V rámci prevencie sa vyhýbajte obtiahnutým nohaviciam, hlavne nepriedušných rifliam, tiež pančucháčom či úzkym nohavičkám. Úzke odevy narobia o to viac problémov, ak sú z nepriepustných syntetických materiálov. V intímnej oblasti tak vzniká vlhké a teplé prostredie, ideálne pre množenie kvasiniek. Odevy a hlavne nohavičky voľte z prírodných materiálov. 

4. Vhodné hygienické potreby

Ak vás vaginálna mykóza už neraz potrápila, dávajte si pozor aj na výber vhodných hygienických potrieb. Vyhýbajte sa parfumovaným tampónom či menštruačným a slipovým vložkám z umelých materiálov, ošetrených chlórom či inými chemickými látkami. Dôležitá je však hlavne ich pravidelná obmena. Ak mimo menštruácie potrebujete používať slipové vložky, rovnako ich často obmieňajte, nikdy ich nepoužívajte celý deň.

Dostupné sú však aj rôznorodé špeciálne hygienické potreby, ktoré môžu byť v prípade prevencie vaginálnych infekcií nápomocné. Ide napríklad o ochranné tampóny do vody či dámske hygienické vložky s probiotikami a kyselinou mliečnou, ktoré chránia pošvovú sliznicu a intímne partie.

Odporúčame: Hormonálna antikoncepcia – čo všetko môže znížiť účinnosť antikoncepčných tabliet?

prevencia mykózy

Zdroj: Shutterstock®

5. Obmedzenie horúcich kúpeľov

Horúce kúpele, sauny, vírivky, bazény s chlórovanou vodou – to všetko nemá na prirodzenú vaginálnu mikroflóru práve najpriaznivejší vplyv. Výsledkom môže byť zníženie cenných laktobacilov v intímnej oblasti a následné premnoženie kvasiniek. Pri opakovaných problémoch s pošvovými infekciami je vhodné návštevu daných miest skôr obmedziť. 

6. Výmena mokrých plaviek

Ak vám vaginálne mykózy nie sú cudzie, nikdy po kúpaní v bazéne alebo prírodných vodách nezotrvávajte dlhý čas v mokrým plavkách. Je to hlavne z toho dôvodu pretrvávajúcej vlhkosti v intímnych partiách a zvýšeného rizika zaparenia. Opäť tak vzniká priestor pre množenie kvasiniek. Plavky si po kúpaní vždy vymeňte za suché. Rovnaké pravidlo platí v prípade vlhkého odevu po cvičení. 

7. Obmedzenie sladkostí

Intímne zdravie je nakoniec možné podporiť aj stravou. Pri akýchkoľvek problémoch s kvasinkami a pri ich premnožení v organizme sa odporúča výrazne obmedziť jednoduché cukry v strave, ktorými sa práve kvasinky živia. Zdrojom jednoduchých cukrov je v prvom rade cukor samotný, ako aj potraviny s jeho vysokým obsahom, teda hlavne rôzne sladkosti, múčniky, malinovky a podobne. Odporúča sa aj obmedzenie bielej múky a alkoholu. 

Odporúčame: Genitálny herpes – ako sa prejavuje opar v intímnych partiách?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní