Hnedý, biely či zapáchajúci výtok – aký výtok je normálny a kedy signalizuje problém?

Hnedý, biely či zapáchajúci výtok – aký výtok je normálny a kedy signalizuje problém?

Ani najmenšie zmeny v zdravotnom stave či zmeny na tele nie je vhodné ignorovať. Niekedy to nemusí znamenať nič, no v iných prípadoch môže byť aj za malou odchýlkou nejaký problém. Prehliadať by sme nemali napríklad ani zmeny vo farbe a konzistencii stolice, farbe moču, kvalite vlasov alebo nechtov alebo v tvare znamienka. Nielen horúčka a bolesť totiž môžu poukazovať na závažný zdravotný problém. A ako je to s výtokom u žien? Môžu zmeny v jeho farbe či konzistencii znamenať, že niečo nie je v poriadku? To vám prezradia nasledujúce riadky. 

Normálny vs. abnormálny výtok

Normálny vaginálny výtok predstavuje úplne fyziologický jav, ktorý je prítomný u každej ženy. Výtok z pošvy má viacero dôležitých funkcií. V prvom rade prispieva k udržiavaniu zdravého vaginálneho prostredia a samočistiacim procesom pošvy, taktiež k ochrane pošvy pred podráždením alebo infekciami. Okrem toho poskytuje prirodzenú lubrikáciu a pomáha pri pohlavnom styku. Jeho tvorba súvisí najmä s hormonálnymi zmenami v tele ženy počas jednotlivých fáz menštruačného cyklu.

Výtok produkovaný žliazkami v pošve a krčku maternice môže byť u každej ženy trochu iný. Individuálne je množstvo a do určitej mieri aj farba a konzistencia. Za normálnych okolností nemá výtok žiaden špecifický zápach, býva biely, belaso-žltkastý, mliečny alebo priehľadný. Jeho konzistencia je bežne hlienovitá a slizká, niekedy hustejšia, inokedy tekutejšia až vodnatá. Takýto výtok možno často spozorovať na spodnej bielizni v podobe bledých škvŕn. 

Za abnormálny výtok, ktorý nie je vhodné prehliadať, možno naopak považovať:

  • silne zapáchajúci výtok,
  • farebne zmenený výtok – zelený, výrazne žltý,
  • výtok s prímesou krvi (ak ide o výtok mimo menštruácie),
  • veľmi hustý, hrudkovitý až tvarohovitý výtok,
  • výtok sprevádzaný ďalšími ťažkosťami – svrbením, vyrážkami, pálením,
  • nepretržite zvýšený pošvový výtok. 

Odporúčame: Krvné zrazeniny v menštruačnej krvi – sú normálne, alebo značia problém?

vaginálny výtok

Zdroj: Shutterstock®

Výtok pred menštruáciou, po nej a počas ovulácie

Ako sme spomenuli vyššie, prirodzený vaginálny výtok sa u jednotlivých žien môže sčasti líšiť, dokonca i u jednej ženy nie je vždy rovnaký. Za bežných okolností totiž môžu množstvo aj vzhľad sekrétu z pošvy ovplyvňovať viaceré faktory, ako napríklad jedálniček, užívané lieky na predpis, stres, sexuálne vzrušenie a ďalšie. Najvýraznejší vplyv však má práve menštruačný cyklus, v jeho jednotlivých fázach môže byť vaginálny výtok značne odlišný.

  • Výtok počas ovulácie – býva riedky, vodnatý, tenký, veľmi jasný a priehľadný, čo umožňuje spermiám postupovať ďalej do maternice.
  • Výtok počas neplodných dní – po skončení ovulácie môže mať výtok zreteľnejšiu farbu (perleťovo bielu alebo žltkastú), tiež získava krémovejšiu konzistenciu. Takýto hlien naopak bráni spermiám postupovať do maternice.
  • Výtok pred menštruáciou – pár dní pred menštruáciou býva výtok tiež tuhší, trošku hrudkovitý a lepkavý. Rovnako predstavuje bariéru pre spermie.
  • Výtok po menštruácii – sekrét začne postupne rednúť a získava priehľadný vzhľad. Vyzerá ako surový bielok. Telo sa pripravuje na ovuláciu. 

Výtok v tehotenstve

Vaginálny výtok, ktorý prispieva k samočistiacim procesom pošvy, predstavuje prirodzený jav i počas tehotenstva, a to aj napriek tomu, že žena v tomto období nemá ovuláciu ani menštruáciu. I počas tehotenstva napĺňa výtok napríklad ochrannú funkciu pred infekciami, preto nie je vhodné proti nemu bojovať nadmernou hygienou. Ak je biely alebo jemne žltkastý a bez zápachu, niet sa čoho obávať.

V prvom trimestri sa však neraz objavuje aj hnedastý výtok, respektíve výtok s prímesou malého množstva krvi. Vyskytuje sa krátko po oplodnení a súvisí s uhniezďovaním vajíčka do maternice. Ak však dôjde k zmene farby alebo konzistencie pošvového sekrétu, je potrebné zdravotný stav konzultovať s lekárom. Zapáchajúci, tmavožltý alebo žltozelený výtok môže byť prejavom infekčného ochorenia, krvavý výtok v neskorších obdobiach tehotenstva zase môže byť známkou začínajúceho potratu, odlučovania placenty alebo iného problému. 

Odporúčame: Voľná menštruácia (bezvložková metóda): Skvelý spôsob, ako ušetriť na hygienických potrebách?!

krvavý výtok

Zdroj: Shutterstock®

Zmeny vo farbe výtoku

Pri výskyte abnormálneho výtoku, ktorý sme charakterizovali vyššie, nie je vhodné odkladať návštevu lekára. V mnohých prípadoch totiž ide o prejav nejakého ochorenia či iného zdravotného problému. Všímať si treba v prvom rade sfarbenie pošvového sekrétu. Za normálny sa považuje priehľadný, biely, prípadne jemne žltkastý výtok. Čo môže signalizovať iné sfarbenie sekrétu z pošvy?

  • Hnedý výtok alebo výtok s prímesou krvi je bežný na začiatku tehotenstva alebo pred aj po menštruácii, spôsobiť ho však môže aj poškodenie sliznice pošvy (napríklad pri neopatrnom pohlavnom styku). Vo vážnych prípadoch však môže ísť aj o príznak cysty alebo nádorového ochorenia, preto ho neradno ignorovať, najmä ak sú prítomné aj ďalšie príznaky. 
  • Výrazne žltý výtok môže byť príznakom infekčného ochorenia vyvolaného baktériami. Často sprevádza napríklad chlamýdie, respektíve chlamýdiovú infekciu, ktorá predstavuje  pohlavne prenosné ochorenie.
  • Žltozelený až zelený výtok rovnako poukazuje spravidla na bakteriálnu infekciu. Sprevádzať môže chlamýdiovú infekciu, kvapavku či bakteriálnu vaginitídu. Môže však ísť aj o prejav trichomoniázy, čo je parazitické ochorenie, tiež môže byť príznakom kvasinkovej infekcie. 
  • Sivý výtok môže signalizovať pohlavne prenosnú chorobu či zápal.

Zmeny v konzistencii alebo zápachu výtoku

Rovnako i zmeny v konzistencii či zápachu výtoku z pošvy neraz poukazujú na zdravotný problém. Normálny výtok má v závislosti od fázy menštruačného cyklu riedku, vodnatú, hustejšiu, krémovitú alebo lepkavú konzistenciu a je bez špecifického zápachu. Čo môžu signalizovať rôzne odchýlky od normálu?

  • Abnormálne zapáchajúci výtok je často indikátorom vaginálnej infekcie. Môže však poukazovať aj na nedostatočnú intímnu hygienu.
  • Výtok páchnuci po rybách spravidla predstavuje väčší problém. Môže ísť o prejav bakteriálnej vaginózy (zápal pošvy) aj syfilisu.
  • Kyslo páchnuci výtok môže poukazovať na premnoženie laktobacilov, kvasinkovú infekciu, pohlavne prenosnú chorobu. Mierne kyslastá aróma však môže byť u niektorých žien normálna.
  • Výrazne hustý hrudkový výtok sa často vyskytuje aj s abnormálnym zápachom, no môže byť aj bez zápachu. Poukazuje najmä na vaginálnu mykózu, ale príčinou môže byť aj bakteriálne ochorenie. 
  • Spenený výtok patrí k typickým prejavom trichomoniázy.

Možné príčiny rôzne sfarbeného a páchnuceho výtoku odlišnej konzistencie a množstva môžu byť skutočne rôznorodé. Najlepšie ich vie zhodnotiť gynekológ, preto jeho návštevu neodkladajte. Lekár vykoná potrebné testy a podľa potreby nastaví vhodnú liečbu. 

Pozri aj: Cvičenie počas menštruácie: Odporúča sa vôbec?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 18.10.21 06:48

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 19.10.21 20:31

ZS
karma
100.00

Rok som mala problémy a ešte ani naviem či už je to v poriadku. Kontrola ukáže.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní