Čím nahradiť prášok do pečiva alebo vajcia pri pečení?

Čím nahradiť prášok do pečiva alebo vajcia pri pečení?
  • 20.12.2022
  • Michaela Kožáková

Vianočné pečenie je určite i u vás v plnom prúde. Nielen vaša domácnosť, ale aj celý dom, či dokonca i panelák vonia po vanilkových rožkoch a krásne zdobených medovníkoch. Všetci sa nevieme dočkať, kedy si pochutnáme na sladkých vianočných koláčoch, ktoré k najkrajším sviatkom roka jednoducho patria.

Stalo sa aj vám, že ste sa načiahli po vajcia do chladničky a zistili ste, že už žiadne nemáte, pretože tie posledné ste použili na raňajky? Alebo vám došla múka a ani vaša suseda nemá pár gramov navyše? Nezúfajte, základné suroviny, ktoré sa používajú pri pečení, viete nahradiť. Čítajte ďalej a dozviete sa, čo môžete použiť namiesto prášku do pečiva alebo aj masla.

Neprehliadni: Najlepšia čokoláda na šuhajdy nami overená: Budú ich milovať všetci!

Maslo

Maslo je súčasťou mnohých receptov na sladké i slané dobroty. Koláče a pečivo sú vďaka nemu jemné a vláčne. V prípade, ak vám pri pečení chýba maslo, môžete ho nahradiť zdravým kokosovým olejom.

Rastlinné oleje sú bežnou náhradou masla. Pre zdravšie pečenie môžete použiť aj olivový olej. Ten navyše obsahuje prospešné nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny. Olivový olej sa skôr hodí do slaných verzií, pretože svojou špecifickou chuťou môže preraziť jemnú chuť sladkých prísad v koláči. Na 100 g masla pripadá 75 ml olivového oleja. 

Ako náhrada masla dobre poslúži aj repkový alebo slnečnicový olej s vysokým obsahom vitamínu D. 

Pri používaní oleja namiesto masla v receptoch majte ale na pamäti, že sa cesto bude správať inak a nemožno len vymeniť tuk za olej, ale je potrebné i upraviť množstvo iných surovín. 

Vyskúšajte namiesto masla použiť sušené slivky. 80 g sliviek nahradí 100 g masla a 1/3 cukru. Stačí, ak ich zalejete 20 ml vody, necháte postáť a následne rozmixujete.

Rovnako výbornou alternatívou masla, ktoré používajú najmä vegáni, je jablkové alebo tekvicové pyré. 100 g masla nahraďte 100 g jablkového alebo 75 g tekvicového pyré. Najlepšie sa hodí napríklad do muffinov alebo sladkého pečiva, ktoré bude vláčné a šťavnaté.

Múka

Teraz si možno poviete, že aká je to gazdinka, ktorá nemá doma múku. Môže sa to však stať každému z nás. Zabudneme ju kúpiť alebo nám množstvo, ktoré máme doma nestačí. Múku môžete jednoducho nahradiť rôznymi alternatívami:

  • špaldová múka:  namiesto hladkej môžete použiť špaldovú múku v pomere 1:1. Pracuje sa s ňou veľmi ľahko a navyše predstavuje o niečo zdravšiu verziu,
  • mleté oriešky: časť múky sa dá nahradiť aj jemne namletými orieškami. Majte však na pamäti, že orechy obsahujú veľa tuku, takže nie je vhodné piecť len z nich, pretože by bol dezert veľmi hutný.

Múku môžete tiež nahradiť drvenými ovsenými vločkami, pšenovou, kokosovou, jablčnou či amarantovou múkou (amarant – láskavec, je vzácna rastlina, ktorú používali už Aztékovia. Múka z neho má nízky glykemický index a je bohatým zdrojom bielkovín).

Pozri aj: Domáci vianočný likér z orieškov: Jeho chuť je viac ako famózna!

Vajcia

Viete, akú funkciu plnia vajcia v jedlách? Vajíčko zabezpečí, že koláč pekne narastie, tiež spája ingrediencie dokopy a dodáva jedlu bohatú chuť a vláčnosť. Čím nahradiť vajcia v recepte?

  • Chia semienka: spoľahlivou náhradou vajec sú chia semienka, ktoré stačí rozmixovať s vodou a nechať napučať. Na 10 g semienok použite približne 50 ml vody. Namiesto jedného veľkého vajíčka môžete tiež použiť pastu z ľanových semienok, ktorú si pripravíte z jednej polievkovej lyžice semienok a troch polievkových lyžíc vody. 
  • Instantné droždie: rozmiešajte vrecko droždia v horúcej vode. Na 100 ml vody použite cca pol vrecka instantného droždia
  • Banán: roztlačený zrelý banán môže poslúžiť ako výborná náhrada vajec. Rovnakú službu vám spraví i pyré z avokáda. Na nahradenie jedného vajíčka budete potrebovať približne 60 až 65 gramov ovocných alternatív.
  • Orieškové maslá: maslom vyrobeným z arašidov, mandlí alebo kešu orieškov môžete tiež nahradiť vajcia. Keďže oriešky majú silnú chuť, používajte ich do koláčov, kde vám nebudú prekážať.

Prášok do pečiva

Prášok do pečiva by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Vďaka nemu sú koláče krásne nadýchané. Viete, čím ho nahradiť, keď sa vám náhodou minie? Skúste tieto alternatívy:

  • sóda bikarbóna: ide o bežnú prísadu, ktorá spoľahlivo nahradí prášok do pečiva. Myslite však na to, že je až 4-krát silnejšia ako prášok do pečiva. Na 500 g múky vám stačí jedna čajová lyžička jedlej sódy.
  • rum: ten použite v prípade, ak nepečiete pre deti. Rum koláč lákavo prevonia a zdvihne jeho objem.
  • vínny kameň: tento vedľajší produkt pri výrobe vína je bežne dostať vo väčšine obchodov. Nešetrite ním a dajte ho do cesta čo najviac. Najhlavnejšie pri pečení s použitím vínneho kameňa je, dať cesto čo najskôr do rúry, pretože vínny kameň v ňom reaguje okamžite.
  • našľahané bielky: vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh. Na 1 bielok pridáme 1 lyžicu ľadovej vody – bielok je schopný absorbovať vodu a pri šľahaní potom voda zväčší objem našľahaného snehu, cesto je tak viac kyprejšie. S ušľahaným snehom je nutné pracovať rýchlo a do cesta ho len opatrne zabaliť. 

Čo použiť namiesto papiera na pečenie?

Každému z nás sa pravdepodobne stalo, že nám došiel papier na pečenie. Pred očami sa nám v tej chvíli objavil poriadne pripálený plech. Ak sa vám to nabudúce stane, vyskúšajte ho nahradiť týmito alternatívami: 

  • tuk a múka: naše staré mamy nepotrebovali žiaden papier na pečenie – vymastili plech kockou masla alebo margarínu a vysypali ho múkou,
  • alobal,
  • papierové tašky bez nápisov,
  • olej v spreji: môžete si vybrať z olivového, kokosového alebo rastlinného oleja, ktorý stačí pretrepať a nastriekať na plech,
  • teflónová fólia: táto krehká fólia pripomína papier na pečenie s tým rozdielom, že ju môžete použiť opakovane. Po použití ju stačí utrieť čistou vodou, 
  • silikónová podložka, ktorú môžete tiež použiť viackrát.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní