Ako často polievať vianočný stromček: Oveľa častejšie, než by si si myslela!

Ako často polievať vianočný stromček: Oveľa častejšie, než by si si myslela!

Jedlička patrí medzi najžiadanejšie vianočné stromčeky. Umelá napodobenina má výhodu v tom, že ju nemusíte polievať a vydrží vám roky. No na druhej strane, živý vianočný stromček, akým je jedlička, prinesie do domova krásnu vôňu. No tú sa naskytá otázka – ako často takú jedličku polievať, aby vydržala čo najdlhšie?

Nájdu sa takí, ktorí si možno neuvedomujú, že aj tie najlepšie a najdrahšie živé stromčeky je potrebné polievať. Nehovoriac o tom, že sa pýtajú aj na frekvenciu polievania, čo je nesmierne dôležité, aby stromček skutočne vydržal a neopadalo všetko ihličie ešte pred Štedrým dňom. Popravde, polievanie by vás malo zaujímať o niečo viac ako trendy v zdobení vianočného stromčeka.

Závlaha živého stromčeka je nesmierne dôležitá, aby ste sa vyhli mnohým problémom. V prvom rade je to opadané ihličie, no v druhom si treba uvedomiť, že suchý strom je oveľa viac horľavejší, čím je pre domácnosť istým nebezpečenstvom. Ako často polievať vianočný stromček? Poznáme odpoveď!

Pozri aj: Vianoce u celebrít: Ako sa na najkrajšie sviatky pripravujú slávne osobnosti?

Živý vianočný stromček – ako často ho polievať?

Na tom, ako dlho vydrží živý vianočný stromček, má veľkú zásluhu závlaha. Podľa odborníkov si živý stromček zaslúži 500 ml vody, a to raz denne. Samozrejme, všetko závisí aj od veľkosti samotného stromčeka. Niektoré si totižto môžu žiadať závlahu v množstve 2 litre denne.

Odborníci teda uvádzajú, že živý vianočný stromček je potrebné polievať denne. Finálne množstvo závisí od teploty v miestnosti. Ak máte vyššiu teplotu, tak stromček si bude vyžadovať vyššiu závlahu. V niektorých prípadoch to môže byť až tri litre denne.

Z toho dôvodu platí všeobecná zásada, že stromček by sa mal držať na chladnom mieste. Ak teda budete voliť živý vianočný stromček, miesto by ste mu mali nájsť v chladnejšej miestnosti. Je ideálne postaviť stromček mimo dosahu slnečného žiarenia.

Ak teda splníte podmienky – chladná miestnosť + menej slnka + dostatočná zálievka každý deň, živý stromček by vám mal vydržať približne šesť týždňov.

Postrek na stromček – je postačujúci?

Niektorí volia len postriekanie živého stromčeka vodou. Veď závlaha ako závlaha. Ale podľa záhradkárov je lepšie zalievať stromček od základne. Síce je postriekanie v niektorých prípadoch vhodné, no nemalo by nahradiť jeho polievanie. Takto docielite jeho lepšiu „hydratáciu“ a vďaka tomu vydrží dlhšie „čerstvý“.

Postriekanie stromčeka je skôr krátkodobou záležitosťou. Pár kvapiek čo dopadne na ihličie síce dodá vlahu ihličiu, ale nie stromu samotnému. Krátkodobo tak znížite suchosť stromčeka a zmiernite opadávanie ihličia, no jeho životnosť to nepredĺži. Ako sme písali, najúčinnejším spôsobom je starostlivosť o kmeň stromu – teda jeho zalievanie vodou.

Zaujme ťa aj: DIY vianočný stromček: Nápady, ktoré zaručene nadchnú! Vyskúšaš?

Čo ak nebudete vianočný stromček polievať vôbec?

Živý vianočný stromček je radosť i starosť. Ak chcete, aby vám vydržal čo najdlhšie, je potrebné ho pravidelne zalievať. Bez potrebnej zálievky a vplyvom tepla z ústredného kúrenia, stromček jednoducho vyschne.

Za každú cenu sa teda vyhnite zanedbávaniu vianočného stromčeka, pretože v opačnom prípade môže byť suchý a krehký. Dokonca, ak mu opadá všetko ihličie, nebude vyzerať vzhľadne a dokonca môže začať zapáchať.

Odborníci tiež upozorňujú na fakt, že ak zabudnete živý stromček niekoľko dní poliať, zaschnutá miazga utesní kmeň a spomalí absorpciu vody. Ak sa tak stane, najlepšie spravíte, ak z kmeňa stromčeka zrežete zopár centimetrov a spravíte tak čerstvý rez. V takom prípade hneď do stojana pridajte aj čerstvú vodu.

Neprehliadni: Udržateľný vianočný stromček: Skúste i vy tieto alternatívy a buďte originálni


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 20:51

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 20:51

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní