Vynikajúca jablková detská výživa: Jednoduchý recept pre každého

Vynikajúca jablková detská výživa: Jednoduchý recept pre každého

Zdravá počiatočná dojčenská výživa - čo možno považovať za to najlepšie pre každé dojča? V prvom rade je to dojčenské mlieko alebo umelé mlieko. No okrem toho aj zdravá a vyvážená strava v podobe príkrmov, a to od ukončeného 6. mesiaca života bábätka (v prípade plne dojčeného bábätka) alebo od ukončeného 17. týždňa v prípade bábätka na umelom mlieku.

Avšak, ak chcete jedálniček svojho dieťaťa obohatiť, tak to skúste prostredníctvom najlepšej detskej výživy - výživy z jabĺk. Prečo jablková výživa? Hlavne vďaka tomu, že jablká obsahujú mnohé zdraviu prospešné vitamíny, ktoré potrebujú aj tie najmenšie deti.

Samozrejme, klasická výživa z jabĺk je najlepšia, no môžete si ju pripraviť aj z iných druhov ovocia. A ak máte vlastnú záhradu plnú chutného ovocia, bio detská výživa bude mať dozaista úspech.

Detská jablková výživa - recept

Výborná jablková detská výživa - suroviny na výživu:

  • 2 kg jabĺk

  • 2 balíčky vanilkového cukru (voliteľné)

  • 3/4 litra vody

Domácu detskú výživu pripravíte nasledovne:

  1. Jablká ošúpeme, prerežeme na štvrtiny a zbavíme jadrovníka. Následne jablká nakrájame na menšie kúsky. Budeme rozvárať jablká, takže čím menšie kúsky zvolíte, tým rýchlejšie docielite požadovanú konzistenciu.

  2. Nakrájané jablká preložíme do hrnca a zalejeme vodou. Pridajte aj vanilkový cukor, no v prípade, že robíte výživu pre dojča (teda dieťa do 1 roka), pridávať ho nemusíte.

  3. Jablká za občasného miešania necháme rozvariť. Po rozvarení ich rozmixujeme na kašu. Ak je to potrebné, výživu môžete dosladiť - hlavne, ak sú jabĺčka kyslejšie.

  4. Hotovou výživou naplníme pripravené sklenené poháre (ktoré sme vopred umyli a nechali vyschnúť), uzavrieme viečkom a sterilizujeme.

  5. Detskú jablkovú výživu sterilizujeme približne 20 minút. Po sterilizovaní necháme vychladnúť.

Odporúčame: Zavárané paradajky s nálevom i bez, s bazalkou, cesnakom i cibuľou

Ako zavariť jablkovú výživu bez cukru ? Recept pre staršie deti

Na domácu detskú výživu bez cukru potrebujete:

Ako na prípravu jablkovej výživy bez cukru?

  1. Použiť môžete aj jablka so šupkou, a to v prípade, že máte k dispozícií domáce BIO jablká. Tie stačí len poriadne opláchnuť a nakrájať na menšie kúsky. Samozrejme, odstráňte z nich jadierka.

  2. Jablká preložte do hrnca a podlejte troškou vody, aby sa neprepálili. Do hrnca tiež pridajte klinčeky, škoricu, kôru a šťavu z citróna.

  3. Nechajte pomaly dusiť (za občasného miešania), aby sa jablká rozvarili a ľahšie sa mixovali.

  4. Ak preferujete hustejšiu detskú výživu, zlejte šťavu, vyberte klinčeky (tie vyberte pri akejkoľvek príprave výživy) a zvyšok rozmixujte ponorným mixérom.

  5. Výživou naplňte pripravené poháre, uzavrite viečkom a sterilizujte v hrnci 20 minút. Na záver už len nechajte vychladnúť.

Ako uskladňovať výživu z jabĺk?

Každá správna gazdinka vie, že ak si chce pripraviť zásoby na zimu, je dôležité vedieť správne zavárať. V prípade detskej výživy platí, že ak ju správne pripravíte a zavaríte, v pivnici či komore vám detská výživa vydrží pokojne aj 2 roky. No pevne veríme, že to nehrozí, pretože jablková výživa je dokonalou pochúťkou, ktorú deti zjedia v priebehu niekoľkých minút.

Ak ste si teda pripravili zdravú detskú výživu doma a z akéhokoľvek ovocia, je dôležité výživu pre dieťa sterilizovať. Sterilizáciou docielite, že sa čerstvá jablková výživa nepokazí.

Navyše, je tiež dôležité výživu z jabĺk správne skladovať. Odporúča sa mať ju v chladnejšej pivnici alebo špajze.

Vyskúšaj tiež: Figový džem s pomarančom, medom i orechmi: Domáci je najlepší!

Aké ďalšie ovocie použiť na detskú výživu?

S ovocnými detskými výživami sa roztrhlo vrece. Môžete ich kúpiť v každom obchode a dokonca aj na internete. V sortimente detskej výživy si môžete vybrať od výmyslu sveta. Melónová výživa, výživa pre dieťa s mangom, kivi, ananásom,... je ich naozaj veľa. Samozrejme, kupovaná detská výživa je chutná, no domáca je domáca a nemá žiadnu konkurenciu.

V prípade, že chcete svoju rodinu potešiť bio detskou výživou a neviete, aké ovocie skombinovať, tak sa inšpirujte. Nemusíte pripraviť len klasickú čerstvú jablkovú výživu - pokojne jablká skombinujte aj s iným ovocím či zeleninou.

Mrkvovo-jablková výživa pre dieťa: 2 kg mrkvy, 3 kg jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 3 balíčky Zlatého klasu, podľa potreby voda.

Broskyňovo-jablková výživa: 1 kg broskýň, 2 kg jabĺk, 2 balenia vanilkového cukru, 120 g kryštálového cukru, 2 lyžičky kyseliny citrónovej, 1 liter vody.

Jablkovo-šípková výživa: 2 kg jabĺk, 400 g cukru, 1 šípkový džem, 1 vanilkový cukor, štipka kyseliny citrónovej.

Černicovo-jablková výživa: 2 kg jabĺk, 500 g černíc, 400 g cukru, štipka kyseliny citrónovej.

Banánovo-jablková výživa: 2 kg jabĺk, 4 banány, 300 g cukru, 1 vanilkový cukor, trochu kyseliny citrónovej.

Mrkvovo-broskyňová výživa: 1 kg mrkvy, 1 kg broskýň, 1 liter vody.

Čo podávať s ovocnými detskými výživami?

Nebudeme si klamať, ovocná detská výživa nie je len pre deti. Veľmi radi a často si na nej pochutia aj dospelí. Ak je to tak, prípravu detskej výživy si nenechávajte na poslednú chvíľu. V prípade, že máte k dispozícii domáce jablká, vrhnite sa do jej prípravy hneď. Aby sa nestalo, že vám ju zjedia skôr, než príde zima a vy už nebudete mať žiadne zásoby.

Detská výživa možno nie je plnohodnotným príkrmom (nepredstavuje plnohodnotnú náhradu za stravu) ani pokrmom, no jej chuť rozhodne poteší a ocení aj ten najmenší stravník v domácnosti. S čím však kvalitnú detskú výživu podávať?

  • Chutí samostatne - jablková výživa bez cukru alebo s ním, najlepšie chutí sama osebe. Vôbec ju nemusíte podávať s ničím iným.

  • S piškótami i sušienkami - aké stravovacie návyky vám napadnú pri detskej výžive? Nám sa domáca výživa spája s piškótami alebo maslovými detskými sušienkami. Najlepšie duo, aké môže byť. A deti dozaista protestovať nebudú.

  • Kaša - s príkrmami a kašami to je vždy všelijaké. Niektoré deti odmietajú, no ak zmiešate kašu s detskou výživou, žiadne dieťa neodolá. Či už to bude krupica, ryžová kaša, ovsená kaša alebo akákoľvek iná, pridajte do nej na obohatenie aj detskú výživu z jabĺk alebo iného ovocia.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Natália Šugrová 07.09.23 10:14

karma
-1.00

Domáce výživy deťom doteraz veľmi chutia :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 08.09.23 07:07

ĽŠ
karma
100.00

Výborná a jednoduchá; rada pripravujem.

  • 0
Odpovedať

Dominika Molnárová 10.09.23 20:48

DM
karma
-1.00

Robíme bez cukru s kuskom bananu a je to vyborne sladke, odporucam :)

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 13.12.23 20:08

karma
107.00

Výživu robím aj ja a tiež používam tento recept. Je odskúšaný a odporúčam ho.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 19.03.24 13:55

DB
karma
114.00

robíme s dcérkou z letných jabĺčok. sú trochu kyslejšie, ale keď sa pri konzumácii zmiešajú s piškótami, tak sú príjemne osviežujúce / a nielen pre deti/.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní