Zavárané paradajky s nálevom i bez, s bazalkou, cesnakom i cibuľou

Zavárané paradajky s nálevom i bez, s bazalkou, cesnakom i cibuľou

Patríte k tým milovníkom paradajok, ktorí si ich dokážu vychutnať na akýkoľvek spôsob? Či už čerstvá paradajka s chrumkavým chlebíkom, paradajka v šaláte alebo lahodnej paradajkovej polievke, jej chuť dokáže ohromiť. Čo však robiť v prípade, že sa vám urodilo veľké množstvo paradajok?

Môžete ich spracovať a pripraviť z nich napríklad obľúbené lečo, kečup, pretlak a pod. Avšak, celé paradajky môžete aj zavariť. Ako na to, ako konzervovať paradajky doma? Prinášame vám recepty na nakladané paradajky. Je to jednoduchšie, než by ste si mysleli. 

Zdravotné benefity paradajok

Väčšie paradajky, ale aj menšie paradajky majú čo ponúknuť nášmu telu. Existuje viacero druhov odrôd paradajok, ktoré sa líšia svojou veľkosťou i farbou. Klasikou sú červené paradajky, no skvelú chuť majú aj žlté paradajky či dokonca zelené paradajky - tie si však nepomýľte s nedozretými plodmi, pretože tie môžu byť toxické!

Paradajky obsahujú vitamín K, vitamín B7, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, kyselinu listovú, betakarotén, železo, mangán, horčík, draslík, meď i zinok. No keď sa spomenú paradajky, mnohým ako prvé napadne zložka, ktorú obsahujú, a tou je lykopén - antioxidant, ktorý pôsobí ako prevencia pred vznikom rakoviny. 

Pozri tiež: Fantastický cuketový prívarok podľa Miriam Kalisovej – ten musíš vyskúšať!

Samozrejme, paradajky majú aj množstvo ďalších účinkov na zdravie, ako:

  • podpora tráviaceho systému,

  • posilňujú srdce a pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam,

  • vďaka obsahu draslíka pomáhajú predchádzať vysokému krvnému tlaku,

  • podporujú zrak,

  • pomáhajú udržiavať zdravé kosti,

  • sú prospešné pre pokožku i vlasy. 

Odporúčame aj: Pálivá i sladká domáca chilli pasta: Obohatí každé jedlo!

Rôzne recepty na zaváranie paradajok

Ako spracovať bohatú úrodu paradajok? Ako na konzervovanie paradajok a ako využiť zelené paradajky? Inšpirujte sa jednoduchými receptami na zavárané paradajky.

Jednoduché a chutné zaváranie paradajok - zavárané paradajky v celku

Na sterilizované cherry paradajky potrebujete (nakladané paradajky s cesnakom):

  • pol kila cherry paradajok

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 2 vetvičky rozmarínu

  • 1 1/3 šálky bieleho octu

  • 1 šálku vody

  • 1/3 šálky kryštálového cukru

  • 2 polievkové lyžice soli

  • 1 čajovú lyžička čierneho korenia

  • 1/2 čajovej lyžičky vločiek červeného korenia

Základný postup zavárania paradajok (zavárané paradajky bez sterilizácie)

  1. Pripravte si sklenené poháre na zaváranie a poriadne ich umyte. Následne ich nechajte vyschnúť.

  2. Cherry paradajky umyte a osušte (samozrejme, bez stopiek) a do každej spravte malú dierku pomocou špáradla. Nálev sa tak dostane do každej paradajky, vďaka čomu budú skutočnou delikatesou.

  3. Do pripravených fliaš pridajte paradajky. Do každej fľaše pridajte aj ošúpaný a na polovicu rozrezaný cesnak a rovnako aj vetvičku rozmarínu.

  4. Pripravte si nálev na zaváranie paradajok. Do hrnca dajte ocot a cukor, vodu, soľ, čierne celé korenie a vločky červenej papriky. Priveďte k varu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Nálev stiahnite zo sporáka a nechajte odstáť 10 minút, aby vychladol.

  5. Nálevom zalejte paradajky v pohároch. Poháre na zaváranie uzavrite viečkom a nechajte vychladnúť. 

Nakladané zelené paradajky

Na zavárané zelené paradajky potrebujete:

  • 4 šálky zelených cherry paradajok

  • 1 strúčik cesnaku, olúpaný a rozštvrtený

  • 1 šálku bieleho octu

  • 1 šálku vody

  • 1 lyžičku soli na nakladanie

  • 2 lyžičky korenia

  • 2 lyžice cukru

  • 1/2 čajovej lyžičky sušených červených chilli vločiek

Zavárané paradajky recept:

  1. Príprava nálevu: Do hrnca pridajte ocot, vodu, nakladaciu soľ, zrnká korenia, cukor a chilli vločky. Priveďte k varu, následne odstavte a nechajte vriaci nálev vychladnúť. Kým bude nálev chladnúť, pridajte doň očistení a rozštvrtený cesnak.

  2. Pripravte si zaváracie poháre: Naplniť môžete len jeden alebo viaceré poháre na zaváranie - je to na vás. V závislosti od toho, koľko fliaš chcete pripraviť, toľko poriadne umyte a nechajte vysušiť.

  3. Pripravte paradajky: Tie poriadne umyte v studenej vode a nechajte ich vyschnúť. Pomocou špáradla prepichnite každú paradajku - od konca stopky až po spodok.

  4. Paradajkami naplňte pripravené poháre a zalejte pripraveným vychladeným nálevom, z ktorého však vyberte cesnak. Napokon už len stačí poháre tesne uzavrieť viečkami a nechať odpočívať. Pred konzumáciou paradajky vložte do chladničky, v ktorej sa aj odporúča skladovať ich. 

Zavárané paradajky s bazalkou a cesnakom (paradajky vo vlastnej šťave)

Ako pripraviť zavárané paradajky:

  • stredne veľké paradajky

  • cesnak

  • lístky čerstvej bazalky

  • soľ

Zaváranie paradajok bez nálevu - postup:

  1. Paradajky poriadne umyjeme a vykrojíme tvrdé stredy. Paradajky prepolíme alebo rozštvtíme a naložíme ich do pripravených trojdecových pohárov.

  2. Do pohárov pridajte očistený a prekrojený strúčik cesnaku, 3 lístky bazalky a čajovú lyžičku soli. Nepridávajte žiadnu vodu ani nálev - paradajky samé pustia šťavu.

  3. Zaváracie poháre uzavrieme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 85 °C. Sterilizované paradajky necháme vychladnúť. 

Nakladané olúpané paradajky (zavárané lúpané paradajky)

Zavárané lúpané paradajky pripravíte jednoducho. Nepotrebujete žiaden nálev ani množstvo prísad - len paradajky a soľ.

Paradajky ponorte do vriacej vody aspoň na 30 sekúnd, no pokojne aj na pár minút, aby ste z nich mohli ľahšie zlupnúť šupku. Paradajky teda sparte a olúpte. Takto pripravené lúpané paradajky nakrájajte na menšie kúsky, preložte do misky a pridajte menšie množstvo soli. Vďaka soli pustia šťavu.

Paradajkami a rovnako aj šťavou naplňte poháre a poriadne uzavrite. Pre dlhšiu trvanlivosť zaváraných paradajok sa odporúča sterilizovať ich vo vriacej vode po dobu 20 minút. Sterilizované paradajky nechajte vychladnúť.  

Fínske nakladané paradajky s cibuľou

Uchovanie paradajok týmto spôsobom vám umožní vychutnať si cherry paradajky a ich lahodnú chuť aj počas zimného obdobia. Pripravte si zaváraninové poháre, paradajky, cibuľu, cesnak a nálev.

Nálev na zaváranie paradajok

Ako prvé si vytvorte sladkokyslý nálev z 1 litra vody, 6 lyžíc octu a 70 g cukru. Nálev priveďte k varu a varte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Následne nálev odstavte.

Na dno umytých a vysušených pohárov dajte plátok cibule a strúčik cesnaku prepolený na polovicu. Pridať môžete aj zopár guličiek čierneho korenia a vločky chilli korenia. Fľaše tiež naplňte umytými a vysušenými cherry paradajkami a zalejte pripraveným nálevom. Uzavrite viečkom a sterilizujte približne 15 - 20 minút. 

Vyskúšaj aj: Figový džem s pomarančom, medom i orechmi: Domáci je najlepší!

Uchovanie paradajok - sterilizované paradajky

- Konzervovanie paradajok klasickým spôsobom

Klasický spôsob zahŕňa spôsob našich babičiek. Či už sa jedná o paradajky, alebo iný druh zeleniny či ovocia, je potrebné niektoré druhy aj sterilizovať. Platí to napríklad o zaváraných uhorkách, príprave rôznych kompótov a pod.

V tomto prípade sa na konzerváciu paradajok používa vriaca voda. Do hrnca nalejte vodu, naukladajte zaváraninové poháre a priveďte k varu. Keď voda začne vrieť, stopnite 15 až 20 minút, poháre vyberte a nechajte vychladnúť.

- Konzervovanie paradajok v rúre

V dnešnej dobe je možné všetko. Niektorí odporúčajú zaváranie v umývačke riadu a iní sterilizáciu a konzervovanie v rúre. V tomto prípade stačí plech vystlať bavlnenou utierkou, podliať vodou a naukladať naplnené zaváraninové poháre.

Konzervovanie paradajok v rúre by malo prebiehať pri teplote 70 °C po dobu 50 minút. Následne po sterilizácii otočte poháre hore dnom a nechajte vychladnúť. 

Tipy pre milovníkov paradajok na využitie paradajok

Okrem týchto receptov môžete veľké množstvo paradajok zužitkovať aj inak. Odporúčame pripraviť si paradajkový džem, paradajkové čatní, pikantnú paradajkovú omáčku alebo paradajkovú omáčku na pizzu, skvelé sú aj paradajky v oleji či paradajky vo vlastnej šťave. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Lucia Šeptáková 04.09.23 17:42

karma
108.00

Ešte aj oči jedia,krasne...užitočné recepty

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 05.09.23 06:21

ĽŠ
karma
100.00

Lákavé recepty, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 07.09.23 16:58

MM
karma
107.00

Vyzerajú dobre

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 07.09.23 22:55

karma
109.00

Ked sme mali prebytok rajčín, robila som šťavu. Zavárať som ešte neskúšala, ale vyzerá to dobre.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní