Chystáš sa maľovať? Trendy vo farbách interiéru ti pomôžu vybrať správny odtieň

Chystáš sa maľovať? Trendy vo farbách interiéru ti pomôžu vybrať správny odtieň
  • 03.09.2023
  • Kristína Vait

Jednou z najkrajších, ale niekedy aj najťažších vecí je vybrať správne farebné schémy pre svoj dom alebo byt. Či už ste rozhodli vymaľovať alebo máte nový dom a idete maľovať prvý krát, farebné trendy v interiéri vás určite budú ovplyvňovať z každej strany.

Nemusíte sa však strachovať, že nepôjdete s dobou. Trendy farby sú dnes zmesou všetkého so všetkým a do módy sa zase vracajú aj výraznejšie farby. 

Moderná interiérová farba môže byť kombináciou, aká sa vám najviac páči alebo hodí. Je na vás, či budete kombinovať farby nábytku k stenám alebo naopak. Trendy interiér si vytvoríte aj sami a nemusíte si ani volať dizajnéra.

Keďže žijeme dobu, ktorá sa čím ďalej, tým viac zameriava na udržateľný spôsob života, voľte pre svoj domov udržateľné farby. Určite nebudete ľutovať.

Farebné trendy roku 2023

Kladiete si otázku ako zakomponovať farebné trendy do svojho interiéru? No predsa úplne jednoducho. Asi máte predstavu, ako by mal váš byt vyzerať. Viete, čo sa vám páči a čo vám naopak ťahá oči.

Či sa vám skôr páči jemná farba alebo radi experimentujete aj s odvážnejšími odtieňmi. Farba roka 2023 je viva magenta, čo je pre mnohých skvelá správa.

Ak nie ste priaznivcami tejto sýto ružovej farby, nič sa nedeje. Odtiene farebných kombinácií pre tento rok sú rôznorodé. Pokiaľ chcete viva magentu zakomponovať aj tak, môžete to urobiť veľmi jemne a to napríklad jedným výrazným doplnkom alebo si takto namaľovať iba jednu stenu, či použiť tapetový pás tejto farby.

Ďalšie odtiene moderných interiérových farieb sú tiež výrazné, ale stále dominujú aj pastelové farby. Z farebných trendov pre tento ri môžete vybrať:

1. Trendy farby pre tento roku sú sýte a žiarivé

Odtiene plných farieb dominujú tento rok. Ako nám už napovedala viva magenta, ale stále sú trendy napríklad tmavomodrá, smaragdovo zelená farba alebo tmavofialová. Pokiaľ máte radšej žiarivé farby určite siahnite po tyrkysovej, oranžovej, ale aj krikľavo červená farba je trendy.

Nezabudnite, že veľmi sýte farby je dobré kombinovať s jemnejšími. Aby ste tej sýtej nemali priveľa a vo svojej spálni, či obývačke by ste sa necítili dobre. Napríklad odtiene smaragdovo zelenej farby môžete použiť tiež vo forme doplnkov, či už väčších alebo menších.

Pozrite aj: Ako správne umiestniť posteľ a dopriať si kvalitný spánok? Tieto zásady treba dodržať!

Trendy vo farbách interiéru

Zdroj: Pinterest/ House & Home

2. Farebné trendy v interiéri stále inklinujú aj k teplým, neutrálnym odtieňom

Takže pokiaľ vás neoslovili "šialené" výrazné farby, stále si môžete vymaľovať kľudnými, jemnými, neutrálnymi farbami. Pokiaľ chcete rebelovať, môžete svoj dizajn vylepšiť doplnkom v žiarovej farbe. Dodá vášmu interiéru potrebný šmrnc. Jemné pastelové farby alebo neutrálne odtiene, sú nadčasovým rozhodnutím.

Medzi trendy tohto roku patria jemné odtiene hnedej, piesočné odtiene, zemité farby, béžová, bledomodrá či staroružová. Zjemňujú celkový dojem interiéru a veľmi dobre sa kombinujú navzájom, ale aj s nábytkom. Všetky odtiene neutrálnych farieb sú v modernom dizajne žiadané. Nemusí sa na vás zovšadiaľ dívať iba iný odtieň bielej farby. 

 Trendy vo farbách interiéru

Zdroj: Pinterest/ Pufik

3. Farba do obývačky sa môže niesť v znamení fialovej

A samozrejme nielen do obývačky. Vašej fantázii sa medze nekladú. Fialová farba patrí medzi trendy roka a ak skombinujete rôzne odtiene fialovej farby, výsledok bude veľmi zaujímavý. Nemusíte sa teda báť experimentov s touto farbou.

Pokiaľ zvolíte rôzne farebné odtiene a chcete ich doplniť fialovou farbou, odporúčame menšie doplnky. To platí aj v prípade, že zvolíte tmavofialovú farbu. Tmavá fialová farba symbolizuje honosnosť a eleganciu, opticky však zmenšuje miestnosť.

Naopak kombinácia pastelových farieb s jemnou fialovou, prinesie k vám domov dobrú náladu a sviežosť. Každý odtieň fialovej farby určite nájde u vás doma iné využitie.

Bude vás zaujímať: Praktické tipy do každej kúpeľne: 5 vecí, ktoré v nej nesmú chýbať!

Trendy vo farbách interiéru

Zdroj: Pinterest/ Femme Actuelle

4. Kombinovať farby so smaragdovo zelenou je radosť

Zelená farba ukľudňuje. Či sa rozhodnete pre módne odtiene smaragdovej zelenej farby alebo sa vám páči olivovo zelená farba, zelenou nikdy nič nepokazíte. Smaragdová, skombinovaná s drevenými prvkami vám prinesie pocit luxusu.

Zelená farba sa hodí do každej miestnosti. Nepokazíte ňou ani spálňu ani kuchyňu, či obývačku. Doplnky v odtieňoch zelenej zase oživia iné, zemité farby. Kombinovať zelenú farbu s drevom prináša do vášho príbytku pocit prírody a lesa.

Trendy vo farbách interiéru

Zdroj: Pinterest/ Fres Houz

5. Medzi farebné trendy interiéru stále patrí aj modrá

Pokiaľ ste teda milovníkom chladnejších odtieňov. Modrá farba je pre tento rok tiež v poriadku. Odtiene modrej farby dodávajú každej izbe veľmi špecifický nádych.

Kombinácia modrá a béžová alebo iné piesočné odtiene vám pripomenú letnú dovolenku a vytvoria príjemnú atmosféru napríklad vo vašej obývačke. Nebojte sa kľudne skombinovať aj viacero odtieňov modrej. Ak budete mať v miestnosti dostatok doplnkov v teplých tónoch, tak ani nebude pôsobiť ako chladná farba. 

Odporúčame: Ako vybrať sedačku? Podľa nášho postupu kúpite 100% tú pravú.

Trendy vo farbách interiéru

Zdroj: Pinterest/ The Everygirl

Farebné schémy, ktoré sú vášmu srdcu najbližšie

Odtiene aktuálnych farieb roka sú jedna vec a to, v čom sa vy cítite najlepšie je vec druhá. Svoj domov predsa nemáte na to, aby ho každý týždeň fotil nejaký magazín o trendoch v bývaní, ale aby ste sa tam cítili ako doma. Preto aktuálne farby roka berte s rezervou.

Pokiaľ sa vám páčia iné, dajte si predsa len tie. Integrovať farby do zabehnutého bývania môže byť niekedy náročné, tak sa tým zbytočne nestresujte a kľudne voľte klasiku. Tým nič nepokazíte. Ak sa predsa rozhodnete kombinovať farby roka, určite neoľutujete. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Maxianová 03.09.23 16:54

MM
karma
100.00

páči sa farebná domácnosť, teplé farby zdôrazňujú útulnosť

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 04.09.23 07:46

ĽŠ
karma
100.00

Pekné trendy farby, už si len vybrať...

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 04.09.23 09:12

MS
karma
100.00

Mám rada kombináciu farieb.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 04.09.23 17:44

karma
108.00

Krásne...takto zladené.Za mňa je stále top biela v interiéri

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní