5 štýlov, ktoré do interiéru vnesú štipku exotiky

Vzrušujúca atmosféra ďalekého Orientu, exotického Karibiku alebo nespútanej Afriky u vás doma? Prečo nie? Interiéry, ktoré v sebe kombinujú moderný design s trochou exotiky sú momentálne na výslní. Inšpirujte sa našimi tipmi a vneste do svojho domova sviežu atmosféru exotických miest.

Na karibských ostrovoch sa historicky miešali vplyvy z rôznych koloniálnych štátov Európy. Preto je tento štýl tak pestrý, farebný a nespútaný. Z farieb stavte na mix modrej, tmavo ružovej, žltej, oranžovej a zelenej. Chybu neurobíte použitím dekoru s flórou a faunou džungle.

Výber je veľký, len to s výraznými vzormi nepreháňajte. Tomuto štýlu potom najviac pristanú materiály, ako je exotické drevo, ratan a bambus. Všetko potom ozvláštnia doplnky vo farbe zlata či mosadze.

Horúca Afrika

Už v minulom roku sa svetoví dizajnéri radi inšpirovali africkým umením, pre ktoré sú charakteristické geometrické vzory v čiernobielej a zemitých farbách. Milovníci zvierat ich môžu doplniť zebrím, žirafím alebo leopardím dekorom.

V interiéri s africkým šmrncom by nemali chýbať ani ratanové doplnky, ako sú napríklad rôzne koše, rohože či taburety. Z dekorácií potom vyberajte drevené či keramické sošky. A aká je farebnosť horúceho kontinentu? Chybu neurobíte s odtieňmi žltej, okrovej, tlmenej oranžovej, pieskovej, čokoládovo hnedej a červenej.

Nezabudnite, že či už prepadnete čaru Afriky, Karibiku alebo Orientu, s vyhľadávačom Favi.sk nájdete všetky exotické kúsky na jednom mieste.

Pozri aj: Vedela si, že je potrebné čistiť aj knihy? Povieme ti, ako na to!

drevený nábytok

Zdroj: favi.sk

Stredomorská pohoda

Osviežujúca modro-biela kombinácia, vplyv orientálnych motívov a pohodlný nábytok, na ktorom si doprajete tú pravú siestu. Atmosféru stredomorských mestečiek si zamiluje snáď každý. Taký interiér by mal byť vzdušný a svetlý. Uplatní sa tu drevo s patinou, biele lakované stoličky a stolíky alebo prírodné dekorácie, ako sú kamienky či mušle.

Veľmi obľúbené je aj využitie keramiky. Či už v podobe klasickej dlažby, alebo mozaiky. Zároveň môžete staviť na trendy inšpirácie morským svetom – ryby, koraly a lastúry vyniknú nielen na bytovom textile, ale aj na plagátoch a obrazoch na stenu. Na stenu sa hodia aj veľkoformátové obrázky majákov a mora.

Vôňa Orientu

Stačí pár orientálnych kúskov a váš interiér sa razom premení na cestovateľskú oázu. Doplňte sedačku niekoľkými vyšívanými vankúšikmi, na komodu vystavte lampáš či kovovú lampu a spálňu ozvláštnite zdobeným paravánom.

Hoci sa s farbami v orientálnych interiéroch nešetrí, všetko pôsobí prirodzene a harmonicky. Stačí sa pri tom riadiť jediným pravidlom. Farby nechajte vyniknúť na textíliách, tapetách a dekoráciách, nábytok ale vyberajte v drevenom prevedení a steny vymaľujte v neutrálnych odtieňoch.

Neprehliadni: Semiš v hlavnej úlohe?! Ako čistiť semišové topánky, oblečenie či nábytok?

nábytok do domácnosti

Zdroj: favi.sk

V rytme salsy a chilli

Preneste si domov kúsok Mexika, kde sa farieb rozhodne neboja a platí, že viac je viac. Obľúbené sú kombinácie výrazných a sýtych teplých farieb s tými studenými. Farebný základ by však mala tvoriť červená, tmavo zelená a odtiene žltej.

V interiéri sa dobre uplatnia aj prútené košíky rôznych farieb a veľkostí, drevené rozmerné misy, sošky v tvare zvierat a bohato dekorované vankúše. Steny si potom môžete vyšperkovať reprodukciami obrazov od slávnej Fridy Kahlo alebo Josého Clementa Orozca.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE