Vedela si, že je potrebné čistiť aj knihy? Povieme ti, ako na to!

Vedela si, že je potrebné čistiť aj knihy? Povieme ti, ako na to!

Pre niekoho sú knihy staromódne a niečo, čo smeruje do zabudnutia a bude úplne nahradené modernými technológiami. Mnohí si to však bez klasických papierových kníh absolútne nevedia predstaviť. Do ktorej skupiny patríte vy? Nemali ste knihu v ruke ani nepamätáte, alebo je vás naopak ťažké vidieť bez hlavy ponorenej v knihe?

Ak sa s knihami skôr kamarátite, máme tu pre vás veľmi užitočný článok. Kedy ste svoje knihy naposledy čistili? Áno, aj to je potrebné. Pri pravidelnom upratovaní domácnosti by sme občas mali myslieť aj na svoje knižky, o to viac, ak máme slušnú zbierku kníh, ktorá napĺňa veľkú knižnicu.

Ako knižky zbaviť bežných nečistôt, vrátane škvŕn alebo zápachu? Čo robiť, ak sa na nej objaví pleseň? A ako vo všeobecnosti zabezpečiť dlhú životnosť kníh? 

Zaprášené knihy

Ak si aj na svoje knižky dávame pozor a nemusíme bojovať so žiadnymi škvrnami alebo väčším znečistením, počítať musíme minimálne s prachom. Ten je potrebné v domácnosti pravidelne odstraňovať z rôznych povrchov, vrátane skriniek, stolíkov či poličiek. Zabúdať by sme nemali nielen na knižnicu, ale aj samotné knižky. 

Na odstránenie prachu z kníh možno použiť bežnú prachovú metličku (ktorá dobre zachytáva prachové častice), alebo tiež vysávač s malou kefkou. Ak sa rozhodnete prach z kníh povysávať, zapnite vysávač len na najnižší sací výkon.

Ak sa vám zdá, že takéto metódy odstránenia prachu nie sú dostačujúce, použite vlhkú handričku. Textíliu namočte do vody, vyžmýkajte a obaľte okolo nej vhodnú handričku. Zatlačte. Takto dostatočne navlhčíte handričku za účelom očistenia kníh. Po očistení pretrite povrch aj suchou textíliou. 

Odporúčame: ​Semiš v hlavnej úlohe?! Ako čistiť semišové topánky, oblečenie či nábytok?

Ako na čistenie obalov kníh?

Ako v prípade potreby očistiť obaly kníh, závisí v prvom rade od toho, o aký obal ide, respektíve z akého materiálu je vyrobený. Bežne sa stretávame hlavne s pevnými plátennými obalmi, papierovými alebo aj koženými. Pred čistením knihu vždy zbavte prachu.

  • Pevnejšie obaly kníh možno pretrieť jemne zvlhčenou handričkou z mikrovlákna. Na znečistených miestach môžete trochu pritlačiť, ale opatrne! Následne pretrite suchou papierovou utierkou. Ak sú na obale prítomné škvrny, skúste ich odstrániť klasickou gumou.
  • Pri čistení papierových obalov siahnite po handričke z mikrovlákna a čistiacom liehu. Takto možno odstrániť prípadné škvrny. Obal možno pretrieť jemne zvlhčenou handričkou, ale dávajte pozor, aby ste nezamokrili okraje strán. Nakoniec rovnako pretrite suchou utierkou. 
  • A ak sa chystáte na čistenie kníh s koženým obalom, použiť môžete handričku z mikrovlákna a prípravok priamo určený na kožené povrchy. Aj v tomto prípade na záver obal pretrite suchou utierkou. 

Mastné škvrny na stránkach kníh

Z času na čas si to „odnesú“ aj stránky kníh v podobe mastného fľaku. Pod aj na znečistenú stránku položte papierovú utierku. Následne po vrchnej utierke prejdite žehličkou nastavenou na najnižší stupeň. Mastnota by mala povoliť. Keď sa vpije do papierovej utierky, na miesto priložte ešte čistú papierovú utierku. Prípadnú zostatkovú nečistotu je vhodné jemne odstrániť gumou. 

Taktiež môžete vyskúšať iný spôsob. Stránku posypte kukuričným škrobom a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Následne dané miesto zoškrabte mäkkou kefkou. 

Pleseň na knihách

Žiaľ, niekedy sa objaví aj taký problém, akým je pleseň na knihách. Ten často súvisí najmä so zlým skladovaním kníh, a to vo vlhkom priestore s nedostatočným prúdením čerstvého vzduchu. Pleseň však môže byť aj následkom predchádzajúceho nesprávneho čistenia knihy. Čo robiť, ak na knihách spozorujeme pleseň?

Plesňou poškodené knihy v prvom rade izolujte. Z plesnivého obalu následne zoškrabte pleseň jemnou kefkou (napr. zubnou kefkou s jemnými štetinami). Nezabúdajte na ochranné prostriedky – rukavice a rúško. Obal následne povysávajte a pretrite handričkou jemne navlhčenou denaturovaným alkoholom a následne aj suchou handričkou. 

Pri ošetrení plesnivej stránky najskôr pod ňu vložte voskový papier. Pleseň podobne zoškrabte jemnou kefkou a postihnuté miesta ošetrite handričkou s peroxidom vodíka. Na očistené miesto pritlačte papierovú utierku a počkajte do vyschnutia stránky. 

Dobrým trikom je aj uloženie plesnivej knihy na pár dní do mrazničky. Nezabudnite ale knihu najskôr vložiť do nejakého ochranného uzatvárateľného vrecka. Nízke teploty zastavia rast plesní a spór. Potom pleseň bezpečne odstráňte z knihy jemnou kefkou. Následne nezabúdajte na správne uskladnenie kníh v suchu. Pri problémoch s vysokou vlhkosťou v domácnosti vyskúšajte napríklad odvlhčovač. 

Odporúčame: 5 spôsobov ako využiť cesnak v domácnosti - avšak, nie na varenie

Čo robiť, ak knihy zapáchajú?

Je viacero spôsobov, ako knihy, hlavne tie staršie, zbaviť nepríjemného zápachu:

  • do väčšej nádoby nasypte dostatok sódy bikarbóny a uložte do nej knihu (dobré je, ak sa sóda dostane aj medzi stránky) na celú noc, ráno stačí z knihy jedlú sódu len oprášiť alebo odstrániť pomocou fénu či vysávača,
  • podobne môžete knihu na noc „uložiť“ do kávových zŕn, ktoré tiež dobre absorbujú zápach,
  • medzi stránky zapáchajúcej knihy vložte sušenú levanduľu alebo bobkový list, tieto bylinky budú účinne odháňať aj parazity, 
  • niekedy postačí aj častejšie prelistovanie (prúdenie vzduchu sa o zápach postará), knižku postavte s rozprestrenými stránkami a nasledujúce dni v nej pravidelne chvíľu listujte.

Ďalšie triky pri znečistených a poškodených knihách

  • Vlhké stránky kníh – medzi stránky kníh vložte papier alebo noviny. Knihu dostatočne zaťažte. Vlhkosť sa tým absorbuje a stránky sa narovnajú. Podľa potreby je možné postup opakovať až do úplného odstránenia vlhkosti. 
  • Zlepené stránky v knihe – vyskúšajte stránky napariť a následne opatrne od seba oddeliť. Medzi naparené stránky vložte pijavý papier a po niekoľkých hodinách prežehlite.
  • Nerovné stránky kníh – priložte na ne čistý papier a prežehlite ich žehličkou na nižšom stupni. 
  • Fľaky v knihe – vyskúšajte na ne klasickú gumu. Gumujte vždy len jedným smerom a opatrne. 

Ak si knihy vyžadujú väčšiu údržbu, najmä ak ide o staré či cenné kúsky, je vhodné sa s čistením a opravou poškodených kníh obrátiť na profesionála. 

Tipy na dobrú starostlivosť o knihy:

  • knihy by mali byť umiestnené v suchom prostredí, napríklad v obývačke alebo spálni, vlhšia kuchyňa nie je vhodným miestom na knihy a už vôbec nie pivnica,
  • v ideálnom prípade by knihy nemali byť vystavené priamemu slnečnému žiareniu,
  • knihy je potrebné ukladať mimo zdrojov tepla, akým sú napríklad radiátory,
  • najlepšou voľbou pre úschovu kníh sú uzavreté knižnice (napr. sklom), čo zníži problém s hromadením prachu,
  • knihy si najlepšie rozumejú s priemernou izbovou teplotou kolo 20 °C,
  • knihy pravidelne kontrolujte, či už kvôli prachu, alebo plesni či škodcom, 
  • knihy skladujeme v pôvodných prebaloch,
  • pred odkladaním kníh je z nich vždy potrebné odstrániť všetky záložky alebo iné vložené veci (môžu spôsobiť otlačenie alebo zafarbenie).

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

GoaCDtTd GoaCDtTd 25.04.23 09:30

GG
karma
-1.00

555

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní