Semiš v hlavnej úlohe?! Ako čistiť semišové topánky, oblečenie či nábytok?

Semiš v hlavnej úlohe?! Ako čistiť semišové topánky, oblečenie či nábytok?

Semiš, ako materiál, je veľmi obľúbený, a to vďaka jeho štruktúre a luxusnému vzhľadu. Využíva sa na výrobu topánok, oblečenia a dokonca aj nábytku, ako je pohovka, kreslo, taburetka a pod. Mnohí tento materiál milujú aj kvôli tomu, že je mäkký a v podstate je to kvalitnejší druh kože, ktorá je príjemná aj na dotyk.

Aj napriek tomu, že je semiš tenší, je dostatočne odolný, no náchylný na zachytávanie nečistôt či prachu. A napríklad práve spomínaný prach môže ovplyvniť vzhľad tohto materiálu, ktorý tak môže pôsobiť špinavo. Z toho dôvodu by ste mali vedieť, ako by sa mal semiš čistiť. Ak máte v skrini semišové oblečenie, v zbierke semišové topánky či radi oddychujete na semišovej pohovke, tieto triky by ste mali poznať.

Ako čistiť semišové topánky (semišovú obuv)?

Na odolné škvrny použite obyčajnú gumu na gumovanie, ktorú používajú žiaci či študenti (voliť však môžete aj špeciálnu gumu na semiš, čo je stávka na istotu). Krúživými pohybmi škvrnu jemne odstráňte. Podľa odborníkov by guma mala pomôcť odstrániť škvrnu z vlákien. Po odstránení škvrny topánky očistíte jemnou kefkou (kefkou na semiš), a to v smere vlákien.

Ak sa vám podarí semišové topánky vyčistiť, nezabudnite ich ošetriť ochranným sprejom na semišovú obuv. Takto predídete ich poškodeniu v budúcnosti.

Zaujme ťa aj: Šupky z jabĺk, banánov, cibule a ďalších potravín – TOP tipy, ako ich zužitkovať

Ako vyčistiť semišovú bundu?

Ak ste si bundu niečím oliali alebo ste si na nej všimli fľak, nikdy ho nešúchajte. V prvom rade odborníci odporúčajú škvrnu jemne utrieť mäkkou handričkou. Handričku prikladajte na bundu a snažte sa pohltiť čo najviac tekutiny – teda v prípade, že ste sa oliali.

V prípade, že je škvrna odolná a len jej jemné utretie nefunguje, tak siahnite po niečom silnejšom a účinnejšom. Mnohí odporúčajú na odstránenie škvŕn na semišovej bunde biely ocot. Zmiešajte biely ocot s vodou v pomere 1:1. Vytvoreným roztokom škvrnu potrite čistou a mäkkou handričkou. Dôležité je škvrnu jemne navlhčiť a nie namočiť! Nechajte roztok chvíľu pôsobiť a následne vyčistíte – pozor, žiadne drsné šúchanie!

Po vyčistení nechajte bundu uschnúť na vzduchu.

Ako si poradiť so semišovým nábytkom – hlavne pohovkou či kreslom?

V prvom rade semišový nábytok poriadne povysávajte, aby ste sa zbavili všetkých nečistôt – hlavne prachu a prípadných omrviniek. V prípade, že si na pohovke či inom nábytku všimnete menšie škvrny, pokúste sa ich vyčistiť jemnou kefkou určenou na semišový povrch.

Ak kefka nebude účinná, vyskúšať môžete podobný trik, ako pri topánkach. Avšak s tým rozdielom, že sa odporúča siahnuť priamo po gume na semiš. Tou škvrnu jemne vyčistite a následne vysajte vysávačom.

Nie je guma účinná? Tak je tu ešte jedná možnosť, a tou je špeciálny prípravok na semišový nábytok. Odporúča sa však jeho prvotné použitie na neviditeľnom mieste. Takto si preveríte, či prípravok semišový nábytok nepoškodí. Ak po 24 hodinách nespozorujete žiadne zmeny na tkanine, môžete ním škvrnu bezpečne vyčistiť. Pozor však na prílišné drhnutie, aby ste pohovku či kreslo nepoškodili! Odporúča sa len jemné vtretie prípravku, ktorý nechajte pôsobiť podľa odporúčaní výrobcom. Po vyčistení nechajte pohovku vyschnúť! 

Pozri tiež: Najkrajšie palmovité rastliny: Vnes do interiéru trochu exotiky!

Domáce triky na čistenie semišu

Ide o domáce prípravky, ktoré na jednej strane podľa mnohých fungujú, no iní pred nimi skôr varujú. Samozrejme, v tomto prípade je najlepšie voliť špeciálne prípravky určené na starostlivosť o semiš, no v prípade núdze môžete vyskúšať aj tie domáce. Je to však na zvážení každého z nás!

  • Mlieko a sóda bikarbóna – lyžičku sódy rozmiešajte v pohári mlieka. Do roztoku namočte jemnú handričku a ňou vyčistíte škvrny na semišovom povrchu. Handričku na škvrne zopár sekúnd pridržte a na záver utrite suchou handričkou.
  • Kôrka z chleba – funguje ako guma. Odtrhnite si kúsok suchšej kôrky chleba a na vyčistenie použite bielu časť kôrky.
  • Múka – v prípade mastných škvŕn sa odporúča múka. Múku na olejovú škvrnu nasypte a nechajte, nech olej do nej vsiakne. Následne múku oprášte a vyčistite pomocou jemnej kefky (môžete použiť aj zubnú kefku).

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Konečná 14.04.23 08:55

KK
karma
105.00

Ďakujem za rady, mám semišové topánky určite niečo využijem.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní