Ako zútulniť interiér modernej domácnosti pomocou dreveného obkladu?

Ako zútulniť interiér modernej domácnosti pomocou dreveného obkladu?

Atmosféru útulného domova, ktorú navodíte pomocou dreva, nenahradíte ničím. Drevo má okrem toho množstvo skvelých vlastností, vďaka čomu sa stále s obľubou používa v súčasnom interiérovom dizajne. Inšpirujte sa využitím dreva v modernej domácnosti aj vy.

Unikátne vlastnosti dreva

Drevené obklady pôsobia príjemne a teplo na oko aj dotyk. Tento štýlový materiál ale ponúka omnoho viac. Drevo je skvelým tepelným a zvukovým izolantom, preto nie je jeho použitie na väčších plochách len dizajnovou záležitosťou. Tiež je jednoznačne funkčným a praktickým prvkom každého domova.

obklad na stenu

Zdroj: Shutterstock®

Drevo ako symbol prosperity

V mnohých kultúrach po celom svete predstavuje použitie dreva v interiéri symbol zdravej domácnosti a bohatstva. Aj u nás majú drevené obklady bohatú tradíciu. Dokonalú prácu majstrov môžete stále nájsť v sálach mnohých zámkov a panstiev.

V minulosti pokrývalo drevo veľké plochy, a keď to nepochybne malo aj praktické dôvody, išlo tiež o akúsi ukážku blahobytu. Drevené trámy a stropy sa dnes pri rekonštrukcii starých budov zachovávajú a vystavujú na obdiv.

Návrat k drevu v modernom dizajne

I keď nás drevo nikdy skutočne neopustilo, v prípade moderného interiérového dizajnu môžeme hovoriť o návrate drevených prvkov. Tie už netvoria len nenápadné doplnky a zariadenie, drevo sa stáva výraznou súčasťou interiéru. Oproti obkladom s prepracovanými detailmi v minulosti sa použitie tohto materiálu zmenilo a prispôsobilo dobe.

Môže za to zmena životného priestoru a jeho súčasné potreby. Takými požiadavkami sú napríklad vzdušnosť a optické zväčšenie priestoru, či súlad použitých materiálov a priestoru. Jednotlivé časti interiéru by na seba mali prirodzene nadväzovať. Každý kus dreva je unikátny a jeho jedinečná kresba sa stavia do popredia.

Zaujme ťa: Ako variť zemiaky, aby boli hotové raz-dva? Dať ich do studenej alebo teplej vody?

drevený obklad na stene

Zdroj: Shutterstock®

Drevo už nepatrí len na podlahu

Drevená podlaha síce vyžaduje určitú starostlivosť, no jej vlastnosti nenahradí žiadna imitácia. Nezabúdajme však, že podlaha a zariadenie nie sú jediným využitím dreva v interiéri. Svoje čestné miesto má aj na stenách našich príbytkov. Dreveným obkladom môžete upevniť štýl v miestnosti, prípadne zvýrazniť jej jednotlivé prvky.

Výber drevín, ktoré sa používajú na obklad stien, je dnes skutočne široký. Svoj domov tak určite zariadite podľa svojich predstáv. Pomocou správneho výberu druhu dreva môžete steny zladiť s nábytkom alebo naopak, zvýrazniť jednotlivé časti zariadenia a domácnosti.

Myslite pri tom aj na smer kresby dreva. Konečné rozhodnutie je na vás, ale horizontálne či vertikálne umiestnenie dýhy by ste mali prispôsobiť zariadeniu a optickým požiadavkám priestoru. Svoju úlohu tu hrá aj výber druhu dreva.

Použitie drevených obkladov v priestore

Drevo nájdete v návrhoch moderných domácností už v každom priestore. Neexistuje žiadny dôvod, prečo by ste sa pri jeho použití mali limitovať len hlavnými časťami vášho domova. Možno vás prekvapí ako okrem obývacej miestnosti drevo zapadne napríklad aj do kúpeľne a kuchyne. Pri správne zvolenom druhu drevín a starostlivosti sa nemusíte báť o jeho životnosť, no aj v tomto prípade je potrebné zohľadniť niekoľko pravidiel.

Svoj priestor by ste mali pri zariaďovaní dôverne poznať. Pomôže vám to pri výbere štýlu kresby a sfarbenia konkrétneho dreva na obklad. Ak ide napríklad o tmavú a úzku chodbu, zvoľte radšej svetlejšie materiály s jednoduchšou a jemnejšou kresbou ryhy. Ak je niekde dostatok svetla, dobre tam vynikne aj tmavšia drevina.

Odporúčame: Horčica – tipy, ako ju šikovne využiť nielen v kuchyni!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 06.05.22 21:00

karma
-1.00

Skvelá inšpirácia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní