Zápach v domácnosti po varení či pečení: Jednoduchý trik, ako ho odstrániť bez vetrania

Zápach v domácnosti po varení či pečení: Jednoduchý trik, ako ho odstrániť bez vetrania

Varenie i pečenie je radosť. Teda pre mnohé gazdinky, ktoré túto činnosť neberú ako povinnosť a nutné zlo. Ak hotové pokrmy dokážu oceniť členovia rodiny, je to oveľa väčšia radosť akékoľvek jedlo pripravovať. A môže to byť aj len obyčajný grilovaný losos alebo pečené zemiaky. Avšak po varení alebo pečení mnohokrát sa v domácnosti drží zápach, ktorý sa nedokáže vyvetrať ani v priebehu niekoľkých hodín. Ak ste doma, tak to v podstate necítite. Ale ak odídete a vrátite sa domov, po otvorení dverí vás ovinie zápach z vyprážaných rezňov, grilovanej ryby, pečeného chleba vo vajci a pod. Ako sa zápachu zbaviť rýchlo a jednoducho?

Najideálnejším riešením je digestor, teda odsávač pár. Avšak ani ten nemusí byť dostatočne účinný. Ako druhé sa núka pootvárať všetky okná a pustiť do domácnosti čerstvý vzduch. S nim si však v zimnom období do domácnosti púšťame aj zimu. Tak čo teraz? Máme pre vás ďalšie osvedčené triky, ktoré stoja za vyskúšanie.

biely ocot

Zdroj: Shutterstock®

Ocot v hrnci

Zápach v práčke či zápach v chladničke je jedná vec, ale zápach v celej domácnosti zase druha. V každom prípade vám však dokáže pomôcť biely ocot. Pridajte ho do pračky a pustite čistiaci program. Vyumývajte octovou vodou chladničku a máte hneď po zápachu. Ocot vám však pomôže aj pri zápachu po varení, vyprážaní či pečení.

Nalejte ocot do hrnca a pomaly ho zahrievajte. Priveďte k varu a nechajte ho prebublávať aspoň 5 minút. Ocot odstráni zápach v domácnosti a výhodou je tiež to, že po ňom nebudete cítiť kyslú octovú vôňu.

Pražená káva

Aj káva svojou arómou dokáže prekryť nepríjemné pachy v kuchyni. Stačí zopár zrniečok čerstvej kávy alebo 2 až 3 lyžičky mletej kávy nasypať do hrnca a začať ju pražiť na najvyššom stupni či plameni. Občas premiešavajte až kým káva nezačne intenzívne voňať. Akonáhle začne z hrnca unikať vôňa praženej kávy, vezmite hrniec a prejdite ním po celej domácnosti, aby ste zápach prekryli v každej miestnosti.

Namiesto kávy môžete použiť aj škoricu, ktorú nechajte rozohriať na panvici a keď začne uvoľňovať vôňu, prejdite s panvicou po celej domácnosti.

Odporúčame: Nadmerná vlhkosť v byte či dome: Kedy zasiahnuť a problém riešiť?

pomaranč a citrón

Zdroj: Shutterstock®

Citrusový parfum

Ak je vám príjemnejšia citrusová vôňa, tak do hrnca nalejte trochu vody, do ktorej pridajte na kolieska nakrájané citróny, pomaranče alebo grep (poprípade mix citrusov). Pomaly zahrievajte a nechajte citrusové vône, aby sa uvoľňovali do ovzdušia.

Pridajte do zmesi pár lístkov čerstvej mäty alebo esenciálny mätový olej, levanduľový olej, zopár klinčekov a vytvorte si parfum do domácnosti. Hotovú zmes prelejte do fľaše s rozprašovačom a podľa potreby použite na osvieženie vzduchu v domácnosti.

Zaujme ťa aj: Mazivo WD-40 ako univerzálny pomocník: Taký poklad ukrýva manžel v garáži!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 02.01.22 06:16

ĽŠ
karma
100.00

Výborné tipy ako odstrániť zápach.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 03.01.22 08:56

KK
karma
105.00

zaujala ma káva, vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 03.01.22 12:12

MC
karma
109.00

Používam ocot a citróny.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní